Mezi potravinami jsou fazolky specifická zeleninová kategorie: nedozrálé plody fazolí, konzumované i s luskem. Fazole pěstovali a jedli lidé již před mnoha tisíciletími v Jižní Americe, odkud je dobyvatelé Nového světa dodali prostřednictvím bývalých koloniálních mocností celé Evropě. Dnes jsou fazole oblíbené celosvětově. Pěstují se v mnoha formách a kultivarech, které se liší chutí, barvou i velikostí lusků. Slouží nejen jako luštěnina a zelenina, ale také jako okrasná rostlina. Pokud nejste „fazolkovým“ fanouškem, možná byste měli svůj postoj trochu přehodnotit s ohledem na své zdraví. Fazolové lusky jsou bohaté na železo, vápník, draslík, hořčík, mangan, řadu nukleových kyselin a bílkovin. Obsahují množství vitamínů skupiny B, vitamín C a K, chlorofyl a kyselinu listovou. Na rozdíl od jiné zeleniny jsou ale fazolky zdravé pouze po kuchyňské úpravě. Syrové totiž obsahují lektiny, druh rostlinných bílkovin, které mohou způsobit mírnou otravu a nevolnost.