Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Recepty podle Marianne: Chalupářské fazolky podle Miroslava Donutila jsou ideální rychlé jídlo

Zelené fazolky patří mezi klasickou letní zeleninu, ale mimo období sklizně jsou k dostání například zamražené nebo v nálevu. Recept herce Miroslava Donutila na „chalupářské fazolky“ je rychlý, snadný a s chutným výsledkem.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Jana Soukupová | 31. 05. 2025

Mezi potravinami jsou fazolky specifická zeleninová kategorie: nedozrálé plody fazolí, konzumované i s luskem. Fazole pěstovali a jedli lidé již před mnoha tisíciletími v Jižní Americe, odkud je dobyvatelé Nového světa dodali prostřednictvím bývalých koloniálních mocností celé Evropě. Dnes jsou fazole oblíbené celosvětově. Pěstují se v mnoha formách a kultivarech, které se liší chutí, barvou i velikostí lusků. Slouží nejen jako luštěnina a zelenina, ale také jako okrasná rostlina. Pokud nejste „fazolkovým“ fanouškem, možná byste měli svůj postoj trochu přehodnotit s ohledem na své zdraví. Fazolové lusky jsou bohaté na železo, vápník, draslík, hořčík, mangan, řadu nukleových kyselin a bílkovin. Obsahují množství vitamínů skupiny B, vitamín C a K, chlorofyl a kyselinu listovou. Na rozdíl od jiné zeleniny jsou ale fazolky zdravé pouze po kuchyňské úpravě. Syrové totiž obsahují lektiny, druh rostlinných bílkovin, které mohou způsobit mírnou otravu a nevolnost.

Mohlo by se vám líbit

Recepty podle Marianne: Co se zbytkem vařených brambor? Udělejte skvělé muffiny

Brambory patří k potravinám s opravdu pestrým a mnohostranným využitím. Náš dnešní recept na bramborové muffiny je jednou ze snadných a rychlých možností, jak využít vařené brambory k přípravě výborného občerstvení.
marianne.cz

Nízkokalorická zelenina nabitá zdravím

Fazolky jsou nízkokalorická potravina, bohatá na vodu, vlákninu, vitaminy a bílkoviny. Dodávají pocit sytosti zároveň při malém množství kalorií. V luscích obsažené nukleové kyseliny pomáhají regeneraci a omlazení buněk. Vláknina je důležitá pro dobré zažívání, regulaci cholesterolu a podporu obranyschopnosti. Bílkoviny přispívají ke zdraví kostí, imunitního systému, orgánů, svalů i vlasů. Vitamín C jako účinný antioxidant pomáhá udržovat naši dobrou kondici, podporuje produkci kolagenu, zlepšuje imunitní funkce a pomáhá tělu lépe vstřebávat železoVitamíny skupiny B v zelených fazolích mohou pomoci snížit v krvi hladinu homocysteinu, jehož vysoké hladiny mohou poškozovat kognitivní funkce. Vitamín A je například důležitý pro dobrý zrak a vitamín K upravuje bílkoviny v kostním základu a zlepšuje vstřebávání vápníku. S konzumací fazolek buďte opatrní v případě, že máte nějaké potravinové alergie a také pokud užíváte léky na ředění krve (vitamín K podporuje srážlivost krve).

Mohlo by se vám líbit

Recepty podle Marianne: Brokolicové nočky jsou jednoduché, jemné a zachutnají celé rodině

Brokolice je košťálová zelenina, která má oproti ostatním svého druhu méně výraznou chuť. Díky tomu ji dobře snášejí i lidé s citlivějším trávením. Jednou z možností, co z brokolice v kuchyni vykouzlit, jsou jemné brokolicové nočky, velmi jednoduché jídlo s řadou variant.
marianne.cz

Recept na chalupářské fazolky podle Miroslava Donutila

Seznam potřebných surovin

  • 1 cibule
  • 1-2 stroužky česneku
  • 1 kvalitní konzerva vepřového masa ve vlastní šťávě
  • 1 sklenice zelených fazolek v nálevu
  • 1 lžička hořčice
  • olivový olej
  • kari
  • chilli (nebo harissa, podle chuti)

Jak na to:

Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno. Česnek oloupeme a najemno utřeme. Fazolky z nálevu slijeme, ale nálev odložíme k pozdějšímu použití. V pánvi rozehřejeme olivový olej, vhodíme cibuli a usmažíme ji dozlatova. Poté přidáme česnek a krátce jej prohřejeme. Následně vsypeme fazolky, maso z konzervy a podle chuti podlijeme odloženým nálevem z fazolek. Ke směsi přidáme hořčici, koření, dobře promícháme a necháme prohřát. Servírujeme ideálně s plátkem čerstvého chleba.

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×