Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Hledáte nápad na originální pohoštění? Chlebový ježek udělá dojem vzhledem i chutí

Přemýšlíte nad pohoštěním pro návštěvu nebo na oslavu? Zapečený bochník chleba, efektně prokrájený, naplněný sýry a výrazným pestem, rozhodně zaujme a dokonale splní nároky na skvělou chuť.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Jana Soukupová | 4. 11. 2025

Pesto, které se nejlépe hodí pro použití v tomto receptu podle Toprecepty.cz, je bazalkové. Je velmi výrazné, což je v tomto případě žádoucí. A ještě k tomu je zdravé. Bazalka patří mezi léčivky již od starověku. Její název pochází z řeckého slova „vasileas“ (král) a připomíná, že do Evropy ji měl dovézt ze svého indického tažení sám Alexandr Veliký. Z Indie bazalka pravděpodobně pochází a od věků zde platí za posvátnou rostlinu. Za svoji typickou vůni vděčí esenciálním olejům a eugenolu, obsaženým v jejích listech. V českých zemích se bazalka objevila pravděpodobně v 16. století, ale v tradiční české kuchyni neměla nikdy tak silnou pozici jako dnes. Její popularita a oblíbenost výrazně vzrostla v posledních desetiletích, a to zejména díky vlivu středomořské kuchyně, kde se nejčastěji zpracovává právě na pesto.

Mohlo by se vám líbit

Až ochutnáte tyto křupavé tyčinky, už nikdy nebudete vyhazovat staré pečivo

Pokud se vám již pečivo zdá okoralé a tvrdší, ale ještě ne špatné, nastává ideální čas přeměnit je v něco nové a chutného. Receptů je mnoho. Jedním z těch snadných jsou vynikající křupavé tyčinky k televizi nebo třeba k dobrému vínu.
marianne.cz

Bazalkové pesto si můžete vyrobit sami

Na přípravě domácího bazalkového pesta není nic složitého. V mixéru rozmixujte 2 hrnky omytých, sušených a nasekaných bazalkových lístků a postupně, aniž byste mixér zastavovali, přidávejte tolik olivového oleje, kolik je potřeba, aby vznikla hladká pasta. Osolte, opepřete a volitelně přidejte 1 stroužek česneku. Nechte pesto chvíli odstát, aby se pevná část usadila a olivový olej mohl vystoupit na povrch. Olej, který přebývá, si můžeme odebrat například na dochucení salátu. Pro větší pohodlí můžeme pesto scedit v jemném sítku. Pokud používáme pesto do těstovin, můžete vmíchat asi 2 lžíce drcených piniových oříšků (alternativně vlašských ořechů, kešu, mandlí nebo arašídů). Pesto se hodí také na pizzu, k masu, rybám, do salátů nebo k pečené zelenině. A také do originálního pohoštění „chlebový ježek“ podle dnešního receptu z Toprecepty.cz.

Mohlo by se vám líbit

Proslulé rychlé občerstvení ve speciálním provedení: Domácími křupavými hot dogy uctíte i návštěvu

Světově proslulý hot dog má zajímavou historii, která ho dovedla až na vrcholné příčky pomyslného žebříčku rychlých občerstvení a dva přistěhovalce v New Yorku ke splnění „amerického snu“. Jestli jste právě dostali na hot dog chuť nebo přemýšlíte, co nabídnout návštěvě, zkuste domácí křupavé hot dogy podle dnešního receptu.
marianne.cz

Recept na specialitu "chlebový ježek"

Seznam potřebných surovin

  • 1 bochník chleba
  • 300 g nivy
  • 300 g mozzarelly
  • bazalkové pesto

Jak na to:

Bochník chleba nakrájíme rovnoměrnými zářezy, asi centimetr a půl od sebe, nesmíme ale zcela dokrojit. Spodní kůrka musí zůstat v celku. Bochník otočíme o 90 ° a krok 1 se zářezy zopakujeme. Vzniklou mřížku naplníme pestem a sýry. Pečeme asi 20 minut v troubě vyhřáté na 190 °C. Hotový chléb se jen trhá a máčí do sýrů.

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×