Bazalkové pesto si můžete vyrobit sami
Na přípravě domácího bazalkového pesta není nic složitého. V mixéru rozmixujte 2 hrnky omytých, sušených a nasekaných bazalkových lístků a postupně, aniž byste mixér zastavovali, přidávejte tolik olivového oleje, kolik je potřeba, aby vznikla hladká pasta. Osolte, opepřete a volitelně přidejte 1 stroužek česneku. Nechte pesto chvíli odstát, aby se pevná část usadila a olivový olej mohl vystoupit na povrch. Olej, který přebývá, si můžeme odebrat například na dochucení salátu. Pro větší pohodlí můžeme pesto scedit v jemném sítku. Pokud používáme pesto do těstovin, můžete vmíchat asi 2 lžíce drcených piniových oříšků (alternativně vlašských ořechů, kešu, mandlí nebo arašídů). Pesto se hodí také na pizzu, k masu, rybám, do salátů nebo k pečené zelenině. A také do originálního pohoštění „chlebový ježek“ podle dnešního receptu z Toprecepty.cz.