Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Základní recept na palačinky: Takhle je připravovaly naše babičky

Recept na palačinky má hned několik výhod – je snadný, potřebujete jen pár ingrediencí a výsledkem je skutečně dobrý pokrm, který můžete připravit nasladko i naslano. Kterou variantu zvolíte?

Jana Bitalová | 12. 06. 2024

Palačinky mají rády děti i dospělí, takže se dá říct, že jsou vždycky dobrý nápad. Jejich základní recept je přitom osvědčenou klasikou, a tak po něm můžete kdykoliv sáhnout.

Co budete na palačinky potřebovat?

  • 250 ml mléka + případně navíc podle potřeby
  • 2 vajíčka
  • 1 vanilkový cukr (lze vynechat, zvláště když připravujete slanou formu)
  • 1 špetka soli 
  • 140 g hladké mouky 
  • olej nebo máslo na smažení
  1. Do mísy nalijte mléko, přidejte vejce, vanilkový cukr a sůl. Vše důkladně promíchejte metlou, až získáte hladkou směs. Postupně přidávejte mouku a stále šlehejte, dokud nebude těsto hladké. Je-li je příliš husté, přidejte trochu mléka.
     
  2. Hotové těsto nechte půl hodiny odpočinout v lednici.
  3. Na středním stupni rozehřejte nepřilnavou pánev, ideálně speciální na palačinky s nízkým okrajem, a jemně ji potřete olejem nebo máslem. Těsto vyjměte z lednice a dobře promíchejte.

  4. Do rozpálené pánve nalijte zhruba naběračku těsta a nakláněním pánve ho rozprostřete po celé ploše. Smažte, dokud povrch úplně neoschne a okraje se nezačnou zvedat a křupat. Poté palačinku otočte a pokračujte stejně i s druhou stranou.

  5. Hotovou palačinku vyjměte z pánve a položte na talíř. Takto postupujte, dokud budete mít těsto.

Palačinky podávejte s marmeládou, čokoládovým krémem, ovocem, sirupy, šlehačkou nebo třeba jogurtem. Ke slané variantě se zase hodí sýr, šunka, trhané maso a další dobroty. 

Čtěte také: Palačinka z trouby

Palačinka z trouby, alias Dutch Baby Pancake, vás okouzlí nejen jednoduchou přípravou, efektním servírováním, ale především svou chutí. Těsto totiž vlijete do pánve, vložíte do trouby a dále se o ni nemusíte starat. Odpadá tedy dlouhé stání u plotny. Aby palačinka vyskočila do závratných výšin a těsto vytvořilo efektní vlny, je třeba dobře rozehřát troubu i pánev. Dejte pozor na dvě věci – ať je pánev vhodná do trouby a vydrží požadované teploty a ať se o žhavou nádobu nespálíte!
Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:

Související články

Dobrý nápad
Něžná, ale velmi houževnatá kráska, která je mnohde symbolem Vánoc: Radost bude dělat i dlouho po svátcích

Něžná, ale velmi houževnatá kráska, která je mnohde symbolem Vánoc: Radost bude dělat i dlouho po svátcích

Dobrý nápad
Tento věnec nejen ušetří peníze, ale také místo na stole

Tento věnec nejen ušetří peníze, ale také místo na stole

Dobrý nápad
Rok stočený do kruhu pro potěchu oka a radost z tvoření

Rok stočený do kruhu pro potěchu oka a radost z tvoření

Dobrý nápad
Výroba domácího másla je jednoduchá a výsledek lahodný: Podmáslí jako vedlejší produkt rozhodně není k zahození

Výroba domácího másla je jednoduchá a výsledek lahodný: Podmáslí jako vedlejší produkt rozhodně není k zahození

×
  • Marianne Venkov & styl
  • 899 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + FORMY TESCOMA + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + FORMY TESCOMA + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • Předplatit