Recept na palačinkovou růži
Seznam potřebných surovin
(na 18 palačinek)
- 1,2 l mléka
- 360 g hladké mouky
- 20 g oleje
- 40 g kakaa na pečení
- 4 vejce
- Na krém:
- 250 g mascarpone
- 250 g tučného tvarohu
- 600 g smetany ke šlehání
- 5 g lyofilizovaných malin
- 3 –4 lžíce moučkového cukru (podle chuti)
- 1 lžička vanilkového extraktu (nebo balíček vanilkového cukru)
Jak na to:
V míse smícháme mléko, vejce a olej. Přidáme mouku, kakao a důkladně vymícháme dohladka. Těsto musí být opravdu jemné, bez hrudek. Necháme alespoň 30 minut odpočinout. Postupně z těsta usmažíme palačinky, buď na pánvi nebo přímo v palačinkovači. Necháme vychladnout. Krém si připravíme velmi jednoduše, stačí všechny vychlazené suroviny dát do mísy a vyšlehat do nadýchaného pevného krému. Nakonec vmícháme rozdrcené lyofilizované maliny. Nyní přichází zábavná část, která se může zdát složitá, ale není. Každou palačinku potřeme trochou krému a přehneme na půl. Vrchní stranu přehnuté palačinky potřeme krémem a začneme vrstvit. První tři palačinky položíme přes sebe cca ve čtvrtině a srolujeme do válečku, čímž nám vznikne základ růže. Postavíme na talíř či podnos a ostatní palačinky dáváme kolem dokola střídavě tak, aby se vždy část překrývala. Hotovou růži obalíme potravinovou fólií, případně zpevníme dortovým ráfkem, a dáme chladit do lednice alespoň na 2 hodiny (ideálně přes noc). Před podáváním poprášíme kakaem a dozdobíme například kousky lyofilizovaných malin a sušenými lístky růží pro elegantní vzhled.