Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Recepty podle Marianne: Vzorované palačinky jako kouzelný zmrzlinový balíček s ovocem a šlehačkou

Nejen výborná letní sladkost, ale i umělecké dílo, které udělá dojem na každého. To jsou vzorované palačinky, naplněné zmrzlinou a ozdobené šlehačkou a čerstvým ovocem.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Jana Soukupová | 28. 06. 2025

Zmrzlina dodá palačinkám opravdový „letní šmrnc“. Samozřejmostí, kterou je dnes, se ale zmrzlina stala relativně nedávno. I když její předchůdce lze hledat ve starověkých pokusech se sněhem a ledem. Traduje se například, že Alexandr Veliký, pověstný gurmán, vyzkoušel velmi ranou formu zmrzliny. Byla vyrobená z ovoce namočeného v medu a zmrazeného ve sněhu, dopravovaného otroky z vrcholků hory Olymp. První recept na zmrzlinu údajně dovezl ve 13. století z Dálného východu cestovatel Marco Polo. V roce 1533, když se Italka Kateřina Medicejská provdala za budoucího francouzského krále Jindřicha II., přivezla do své nové vlasti sladký smetanový dezert, velmi podobný dnešní zmrzlině. Jeho cena byla astronomická, protože v létě nebylo snadné uchovávat led.

Mohlo by se vám líbit

Recepty podle Marianne: Palačinková růže potěší oko i okouzlí chuťové pohárky

O palačinkovém dortu už asi slyšel každý gurmán a milovník sladkého. Dnešní recept ovšem představuje tento oblíbený a snadný dezert v okouzlujícící podobě květu tmavé růže.
marianne.cz

První výrobník zmrzliny vymyslela americká hospodyňka

Zmrzlina byla dlouho výhradní výsadou bohatých. Ale v roce 1560 španělský lékař žijící v Římě, Blasius Villafranca, zjistil, že je možné dosáhnout bodu mrazu, když se ke sněhu či ledu přidá ledek nebo sůl. Díky tomu se mu povedlo vyrobit zmraženou krémovou směs. Tento vynález dal výrobě zmrzliny velkou budoucnost. I dlouho poté ale zůstávala produktem pro bohatší vrstvy. Její výroba byla poměrně namáhavá: představte si dva velké kbelíky, velké množství soli a ledu a 40 minut třepání jedním kbelíkem a míchání v druhém. Znatelné zlepšení ve výrobě zmrzliny přinesl v roce 1846 vynález jedné paní v domácnosti, Američanky Nancy Johnsonové: ručně ovládaný výrobník zmrzliny. Ve zmrzlinové historii tak začala úplně nová etapa: větší dostupnost i pro méně majetné a postupný vznik nového odvětví potravinářského průmyslu.

Mohlo by se vám líbit

Recepty podle Marianne: Nechce se vám smažit palačinky? Zkuste tuto nadýchanou krásku na plechu

Palačinka je jedním z nejoblíbenějších pokrmů všech dob. Jí se nasladko i naslano a fantazii se meze nekladou. Podle dnešního receptu je možné upéct nadýchanou palačinku i bez smažení, prostě rovnou na plechu.
marianne.cz

Recept na vzorované palačinky se zmrzlinou a ovocem

Seznam potřebných surovin

(4 porce)

  • 1 l mléka
  • 400 g hladké mouky
  • 200 ml slunečnicového oleje
  • 4 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 špetka soli
  • 1 lžíce kakaa (na vzor)
  • Na ozdobení:
  • zmrzlina
  • šlehačka
  • čerstvé ovoce (dle chuti)

Jak na to:

V míse smícháme mléko, mouku, vejce, olej, vanilkový cukr a špetku soli. Vyšleháme hladké palačinkové těsto. Malou část těsta oddělíme bokem a vmícháme do ní kakao. Nalijeme do dávkovače nebo lahvičky s tenkým hrdlem. Na rozpálenou nepřilnavou pánev nalijeme naběračku světlého těsta. Ještě než těsto ztuhne, vytvoříme kakaovým těstem vzor – například spirály, mřížku nebo srdíčka. V případě potřeby můžeme vzor doladit párátkem. Palačinku dopečeme a otočíme vzorem dolů. Na střed dáme kopeček zmrzliny, zabalíme a přeložíme na talíř. Ozdobíme šlehačkou a čerstvým ovocem podle chuti.

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×