Přejít k hlavnímu obsahu
Zahrada

Srpnový výsev zeleniny vám zajistí čerstvou úrodu ještě na podzim

Srpen nemusí znamenat konec zahradnické sezóny. Naopak. Právě teď můžete vysít druhou vlnu zeleniny, která stihne vyrůst dřív, než udeří první mrazy. Díky srpnovému výsevu si prodloužíte radost ze sklizně a ještě v říjnu budete mít na stole čerstvé saláty, ředkvičky nebo bylinky.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Nikola Zatloukalová | 19. 08. 2025

Když v srpnu sklidíte cibuli, brambory nebo hrášek, zůstane na záhonu spousta volného místa. A místo toho, abyste nechali půdu ladem, můžete ji využít ještě jednou. Zem je po létě příjemně prohřátá, semena klíčí rychle a blížící se podzim se postará o dostatek vláhy. Kdo se nebojí sáhnout po sáčku se semínky, získá v září a říjnu mladou zeleninu, která chutná svěže a není tolik náchylná na škůdce jako na jaře. Srpnový výsev je tak trochu tajemství zkušených zahrádkářů. Málokdo ho dělá, ale kdo ho jednou zkusí, nechce přestat.

Saláty a listová zelenina jsou sázkou na jistotu

Listová zelenina patří mezi to nejvděčnější, co můžete v srpnu vysít. Hlávkový salát z rychle rostoucích odrůd zvládne vytvořit pevnou hlávku během šesti až osmi týdnů, takže ho sklidíte ještě před příchodem zimy. Ještě rychlejší je polníček nebo rukola, které vyrostou za pár týdnů a můžete je postupně odtrhávat list po listu. Pokud jim dopřejete trochu vláhy, odvděčí se vám bohatou úrodou až do pozdního podzimu. Podzimní saláty mají navíc jemnější chuť a bývají křehčí než ty jarní, protože chladnější počasí zpomaluje růst a nechává listy nasáknout šťávou.

Mohlo by se vám líbit

Recepty podle Marianne: Boloňským špagetám svědčí správný poměr zeleniny i malá sklenka vína

Patří mezi charakteristické pokrmy italské kuchyně a jedny z nejoblíbenějších a nejrozšířenějších po celém světě. Není divu, jde o jednoduché, rychlé, a přitom tak chutné jídlo! Jaké ingredience by v boloňských špagetách neměly chybět, připomíná dnešní recept.
marianne.cz

Kořenová zelenina křupe i v chladnějším počasí

Kdo si rád pochutná na něčem křupavém, ten by měl zkusit ředkvičky nebo černou ředkev. Obě zvládnou dozrát ještě do zimy a pokud je necháte v zemi trochu déle, vydrží i na uskladnění. Raná mrkev určená pro rychlou sklizeň vám také ještě stihne udělat radost. Stačí jí trochu péče, pravidelná zálivka a nezapomenout záhony kypřit, aby měly kořeny dost prostoru. V chladnějším počasí navíc kořenová zelenina získává plnější chuť a je sladší, takže si ji užijete možná ještě víc než tu jarní.

Bylinky a zelené hnojení oživí záhony

Nezapomínejte ani na bylinky, které se v srpnu vysévají velmi snadno. Kopr, koriandr nebo petržel ještě stihnou dorůst a provoní vaši kuchyni. Petržel má tu výhodu, že přečká zimu a na jaře vyrazí znovu, takže máte sklizeň hned zkraje nové sezóny. Pokud už vás zelenina neláká, využijte záhony pro zelené hnojení. Jetel, hořčice nebo vikev zakryjí půdu, ochrání ji před vysycháním a navíc ji obohatí o živiny. Na jaře pak budete mít krásně připravenou půdu, která vás odmění ještě lepší úrodou.

Mohlo by se vám líbit

Sen o dokonalém domově: Jak pětičlenná rodina vyměnila byt za ekologickou dřevostavbu obklopenou zelení

Nedaleko od Prahy stojí prosvětlená dřevostavba, kterou obklopují stromy i stodoly. Klidné místo ve vesnici nedaleko Prahy si majitelé vybrali pro jeho velkorysý pozemek s ovocným sadem a příznivou dopravní dostupností do metropole. Jelikož mají oba blízko k designu, neočekávejte tradiční venkovský dům.
marianne.cz

Na co si dát pozor při srpnovém výsevu

Srpen bývá horký a půda často vysychá, proto je dobré semínka vysít o něco hlouběji než na jaře a pravidelně zalévat. Při tropických dnech pomůže, když záhony zakryjete netkanou textilií. Ta udrží vláhu, zastíní semena a ochrání je před prudkým sluncem. Pokud výsev zvládnete, odmění vás záhon čerstvou zeleninou ještě v době, kdy už jiní sklízí jen poslední dýně nebo brambory. A to je pocit, který stojí za to.

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×