Přejít k hlavnímu obsahu
Zahrada

Mráz jako kuchař. Kdo nechá růžičkovou kapustu promrznout, zjistí, jak opravdu chutná

Zahrada v zimě nevoní jen po sněhu a kouři z komína. Tam, kde ostatní rostliny dávno odpočívají, růžičková kapusta teprve dozrává. Mráz jí neublíží, naopak. Teprve díky němu získá chuť, kterou byste v létě nenašli. Jemnou, nasládlou, úplně jinou, než si pamatujete ze školní jídelny.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách

Na podzim bývá v záhonech ticho. Zelenina je sklizená, hlína slehlá, všechno se chystá k zimnímu spánku. Jen mezi zbytky listí stojí vzpřímené stonky s malými zelenými kuličkami – růžičková kapusta. Působí skromně, ale v sobě ukrývá malý zázrak. Když na ni přijde první mráz, nezačne chřadnout, nýbrž se proměňuje. Co dřív bývalo hořké, se zjemní, a zelenina, kterou mnozí přehlíželi, se stává pochoutkou.

Zelenina, která má ráda chlad

Většina zeleniny se sklízí dřív, než začne mrznout. Kapusta je jiná. Čím víc se ochladí, tím lépe chutná. Mráz v jejích listech spustí proces, kdy se škroby mění na cukry. Rostlina se tak chrání před zimou, a nám tím daruje sladší chuť. Proto není kam spěchat. Kdo ji nechá venku až do prvních tuhých mrazů, sklidí růžičky, které jsou křehké, šťavnaté a překvapivě jemné. Nemusíte sbírat všechno naráz. Trhejte jen spodní růžičky a zbytek nechte růst. Rostlina tak dál čerpá živiny a poskytuje čerstvou úrodu po celou zimu. A když přijdou silnější mrazy, postačí ji přihrnout zeminou nebo přikrýt chvojím.

Info ikona
Mohlo by se vám líbit

Okrasná kapusta: Ozdoba zahrad do časů mrazivých

Představte si zahradu jako plesový sál. Která z tanečnic se stane nádhernou dámou, co zazáří ve chvíli, kdy její sokyně odkvetou? Odpověď je nasnadě: kapusta! Tedy ta okrasná.
marianne.cz

Jak o kapustu pečovat v zimě

Růžičková kapusta je houževnatá, ale za dobrou péči se vám odmění. Odstraňte žluté listy, které by mohly zahnívat. A kolem stonku nahrňte hlínu, aby se chránily kořeny. Pokud bydlíte tam, kde zima bývá ostrá, můžete rostliny lehce zakrýt bílou textilií. Na mírném stanovišti však zvládne zimu bez pomoci. Kapusta v zahradě působí krásně – zelené růžičky kontrastují s bílým sněhem, a když se po ránu objeví jinovatka, vypadá jako ozdobená perličkami. Možná proto si ji zahradníci nechávají na záhonech i jako ozdobu, nejen pro kuchyň.

Kdy má nejlepší chuť

Opravdová kapustová sezona přichází až po Vánocích. V lednu a únoru jsou růžičky nejchutnější, pevné a přitom jemné. Mráz je „dozrává“ k dokonalosti, a právě tehdy stojí za to je sbírat. Stačí je krátce spařit nebo upéct na másle. A rázem pochopíte, proč se jí říká zimní delikatesa. Kromě toho, že skvěle chutná, také posiluje imunitu a doplňuje vitamín C, který nám v zimě tolik chybí. Přidejte ji do polévek, dušených jídel nebo pečte se zeleninou v troubě. Tam ukáže svou nasládlou, téměř oříškovou chuť.

Zahradní poklad, který voní po zimě

Růžičková kapusta bývá podceňovaná, ale kdo ji pozná po mrazech, už se jí nevzdá. Zatímco ostatní plodiny se schovávají do sklepů, ona zůstává venku a tiše čeká, až si pro ni přijdete. Mráz jí dá to, co žádné hnojivo nedokáže. Chuť zimy, čistou a plnou života. A tak ji nechte stát. Nechte, ať ji vítr ošlehá, a mráz promění. Když pak v lednu utrhnete první růžičku, ucítíte rozdíl. Kapusta, která prošla zimou, chutná po trpělivosti. A možná i po malém zázraku, který umí jen příroda.

Kapustové karbanátky s mletým masem

Zdroj: nkz.cz, zahradkaruvrok.cz

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×