Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Brownies: nejoblíbenější dezert z čokolády

Vyzkoušejte si doma americký recept, který si zamiloval celý svět. Brownies s křupavou krustou a tekutým čokoládovým korpusem.

Dominika Bártová | 15. 12. 2018

Tento hříšně dobrý dezert sice vznikl v americkém Chicagu na konci 19. století, ale největší úspěch slaví teď. Za oceánem si na něm můžete pochutnat v nejrůznějších podobách – kromě té čokoládové taky třeba na vanilkové verzi s názvem “blonde brownie”. 

Nejlépe ale chutná v kombinaci se zmrzlinou, která by však být měla být o něco kyselejší, aby vyvažovala sladkou máslovou příchuť moučníku. Upečte si domácí brownies podle šéfkuchaře Jana Ernesta z hotelu Imperial v Karových Varech, který oblíbenou recepturu vyšperkoval rakytníkovým gelem, lesním ovocem a prachem z bílé čokolády. 

brownie

Ingredience:

180 g másla

180 g čokolády

80 g hladké mouky

40 g kakaa

100 g čokoládových hoblinek

180 g vajec

270g třtinového cukru

Postup přípravy receptu:

Máslo, čokoládu a třtinový cukr rozpustíme ve vodní lázni. Zbylé ingredience kromě vajec smícháme dohromady a spojíme s rozpuštěnou čokoládou. Necháme lehce zchladit a přidáme rozšlehaná vejce. Přelijeme do formy vyložené pečícím papírem a pečeme v troubě při 170° přibližně 25 minut. Zkontrolujeme špejlí, jestli se nám nelepí a necháme vychladit. Podáváme ho teplý nebo studený a většinou s něčím kyselejším. V restauraci ho například podávají s rakytníkovým gelem, lesním ovocem a prachem z bílé čokolády.

foto: Lenka Průcha