Co se nevešlo do Food speciálu Marianne?
Food Special Marianne má 100 stran nabitých inspirací. Přesto se do něj toho spousta nevešlo.
Například tyto dva úžasné recepty na rychlé večeře či pohoštění pro nečekanou návštěvu. Oba pochází z knihy Taková normální kuchařka Zdeňka Pohlreicha. Další báječné recepty, třeba na hovězí tatarák či kuřecí játra s jablky, najdete v již zmiňovaném Food Speciálu.
Pikantní plněné topinky
Ingredience:
- Topinky
- 1 malá cibule
- 100 g sýra gouda
- 200 g pečeného bůčku nebo pražské
- šunky
- 1 chilli paprička jalapeños
- 8 krajíců kváskového chleba
- 2 lžíce másla
- sůl a čerstvě mletý pepř
Omáčka
1 stroužek česneku
3 snítky hladkolisté petržele
1 lžíce kapar
5 lžic řeckého jogurtu
sůl a čerstvě mletý pepř
1. Nejprve připravte omáčku. Česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno nebo prolisujte do misky. Petrželku nasekejte nadrobno, kapary nahrubo. Vše promíchejte s jogurtem a dochuťte solí a pepřem.
2. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Sýr a bůček nebo šunku nakrájejte na tenké plátky, z chilli papričky odstraňte semínka a nasekejte ji na plátky.
3. Polovinu krajíců potřete máslem a položte je namazanou stranou na plech vyložený pečicím papírem. Na ně navršte plátky bůčku či šunky, chilli papričku, cibuli, omáčku a sýr. Zakryjte zbylými krajíci a vnější stranu opět potřete máslem.
4. Připravené sendviče opečte na rozpálené pánvi dozlatova, asi 2 minuty z každé strany. Vyskládejte je zpátky na plech, zakryjte pečicím papírem a na chvíli zatižte dřevěným prkýnkem. Pak ho sundejte a pečte v troubě předehřáté na 140 °C asi 5 minut, aby se sýr roztekl a chutě se prolnuly.
Pečený camembert se slaninovými tyčinkami z listového těsta
Snadnější na přípravu, než to vypadá. Listové těsto si koupíte v každém obchodě. Nemusíte nic složitě chystat, tohle se jí samo.
- 500 g listového těsta nebo 2 balení
- rozváleného listového těsta
- 1 camembert (250 g) nebo jiný
- plísňový sýr do trouby
- 2 lžíce anglické hořčice
- 15 tenkých plátků slaniny nebo
- pancetty
- 1 stroužek česneku
- pár snítek rozmarýnu
- 1 lžička olivového oleje
- 1 vejce
- čerstvě mletý pepř
- hladká mouka na pomoučení
1. Listové těsto rozdělte na poloviny a z každé vyválejte na pomoučené ploše plát silný 5 mm. Vykrojte z nich stejně velké kruhy o průměru 30 cm.
2. Plech vyložte pečicím papírem a položte na něj jeden plát těsta. Camembert vybalte z fólie, ale ponechte v dřevěné mističce a dejte ho do středu těsta. Zbylou část těsta potřete hořčicí.
3. Slaninu skládejte od okraje sýra na těsto tak, aby vytvořila proužky kolem dokola jako paprsky. Slaninu nechte přes okraj těsta mírně přesahovat.
4. Druhý kruh těsta položte na sýr a slaninu přesně tak, aby přikrylo spodní těsto. Vykrojte v něm otvor na sýr a přitlačte, aby se vrstvy spojily. Nožem paprskovitě nakrájejte těsto se slaninou na plátky o šířce asi 2,5 cm. Vzniklé plátky zatočte do vrtule.
5. Česnek oloupejte. Camembert nařízněte na povrchu do mřížky a do zářezů vložte stroužek česneku a snítky rozmarýnu. Potřete olejem.
6. Vejce prošlehejte a potřete jím těsto. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova, zhruba 25 minut.
Získal si vás Zdeněk Pohlreich nejen recepty, ale i účinkováním v televizi? Pak si nenechte ujít jeho návrat v pořadu Superšéf – 24 hodin do pekla a zpět. Premiérové díly můžete sledovat každý pátek ve 20.15 na Primě.