Jahodová sezona je v plném proudu! Zužitkujte jahody na 100 %
Nedopusťte, aby ani jedna jahoda přišla na zmar.
Jsou sladké, chutné a voňavé. Ať už vám jahody rostou na záhonku, nebo patříte mezi nejlepší sběrače na samosběru, rozhodně byste měli celou úrodu zužitkovat. Díky vydatnému dešti se letošní jahody doopravdy vyvedly, a tak z nich můžete vykouzlit nepřeberné množství výborných pochoutek.
Na co máte chuť?
OSVĚŽUJÍCÍ NÁPOJ
Co nesmí chybět v žádné americké komedii z padesátých let? No přeci jahodový shake!
Co budete potřebovat?
- 250 g jahod
- 300 ml studeného mléka
- 3 velké lžíce vanilkové zmrzliny
- jahody na dozdobení
Jak na to:
Postup je více než jednoduchý. Do velkého mixéru vložte jahody, mléko a zmrzlinu a vše důkladně promixujte. Výsledný nápoj nalijte do sklenice, kterou můžete dozdobit čerstvými jahodami. Pokud shake nebude dostatečně studený, přidejte kostky ledu.
![Shake](/sites/default/files/public/inline-images/gettyimages-968244646.jpg)
SLADKÝ OBĚD
Klasika, která nikdy nezklame! To jsou podle nás kynuté knedlíky s jahodami.
Co budete potřebovat:
- 380 – 390 ml mléka
- 1 vejce
- 700 g hrubé mouky
- 20 g cukru
- 2 špetky soli
- 20 g čerstvého droždí
- tvrdý tvaroh, moučkový cukr a rozpuštěné máslo
Jak na to:
Připravte si klasické kynuté těsto. Pokud máte domácí pekárnu, pak výše jmenované suroviny vložte ve stejném pořadí do pekárny a zapněte program těsto. Následně nechte těsto ještě několik minut kynout, aby mělo tu správnou strukturu. Těsto rozdělte na souměrné díly, a do každého dílu vložte jednu jahodu. Do většího kastrolu nalijte vodu, nad kterou položte rozevřený pařáček potřený olejem. Vykynulé knedlíky vložte na pařáček, který přikryjte pokličkou. V páře vařte knedlíky zhruba 10 až 12 minut. Po vyjmutí propíchejte knedlíky špejlí. Na talíři je posypte strouhaným tvarohem, moučkovým cukrem a zakápněte rozpuštěným máslem. Dobrou chuť.
SALÁT
Na první pohled prazvláštní kombinace, která si ale rozhodně zaslouží šanci!
Co budete potřebovat:
- 350 g rozpůlených jahod
- 400 g nakrájeného melounu
- 150 g cherry rajčátek
- 100 g salátu
- bazalku
- 16 lístků máty
- 100 g sýru feta
- 40 g parmazánu
- 1 lžička mořské soli
- 2 lžíce bílého balsamica
- 4 lžíce extra panenského olivového oleje
- pepř
Jak na to:
Do mísy vložte jahody, nakrájený meloun a rajčata. Přidejte listy salátu, bazalku a mátu. Následně přidejte sýr feta a nastrouhaný parmazán. Salát dochuťte bílým balsamikem, solí, olivovým olejem a pepřem.
![Salát](/sites/default/files/public/inline-images/gettyimages-184944296.jpg)
ČTĚTE TAKÉ: Jak skladovat čerstvé jahody, maliny a borůvky, aby déle vydržely?