Přejít k hlavnímu obsahu
Životní styl

Očista, nebo očistec?!

Můj přístup k jídlu je blahobytný. Nic si neodpírám, a tak když má tělo chuť na pořádnou porci smetanové zmrzliny, dostane ji, stejně jako pečenou kachnu i s porcí bramborového knedlíku. Nutno podotknout, že tenhle stravovací systém mě zrovna nenabíjel energií, a tak jsem se rozhodla, že to pár dní zkusím jinak a že i já vyzkouším detox. Výsledek?

Nejsem příznivcem diet, dokonce mám svou teorii, že po světě chodí dvě skupiny lidí. Jedni jsou dietáři, kteří omezení v jídelníčku vnímají jako výzvu a nedělá jim problémy jisté potraviny vyřadit se svých stravovacích návyků. A pak je druhá skupina lidí - mezi ně patřím i já -, které dietetická omezení nervují a když začnou počítat kalorie, tloustnou. Zatímco i tučné jídlo, které člověk s ní s chutí a v pohodě, neublíží. Svou teorii jsem nekonzultovala se žádným výživovým poradcem, ani jsem si ho nenechala patentovat, i když mám pocit, že funguje.

Ukázkové - neukázkové - jídelníčky

Jenomže dlouhodobě se můj gurmánský přístup příliš neosvědčil. Chyběla energie i k práci za kancelářským stolem a když už bylo jasné, že svůj stav nemohu svádět na jarní únavu, rozhodla jsem se pro experiment. K detoxům a očistám jsem se stavěla spíše nedůvěřivě, ale přeci jen jsem se rozhodla, že zkusím tři dny na ovocno-zeleninových freschích. Tři dny před tím a tři dny po je režim odproštěný od kávy, alkoholu, mléčných výrobků, masa a masných výrobků, cukru a všeho, v čem se schovává jakýkoliv sacharid, a veškerých polotovarů. To byla výzva! Vydržím bez své oblíbené ranní rávy a bez večerní relaxační skleničky? Neutrpí tím můj styl “savoir vivre” alias “dělám si to hezký”? Rozhodla jsem se, že to zkusím.

 

Deník detoxikářky:
Den 1. - sobota:
První den bez kávy a dalších zlotřilostí, které na mém organismu páchají škody. Dopoledne si dělám kopřivový čaj a sním dva banány. Chutná mi to. Odpoledne vyrážím do Dolánek u Turnova na řemeslné slavnosti, s výživou jsem si nedělala starosti, věděla jsem o restauraci Ábelům mlýn a její bezkonkurenční kuchyni a také o pstruhu a salátu na jídelním lístku. Cestou jsem jedla jablko. Bez sýru. I tak to šlo. Když jsem ovšem přijela do restaurace, linula se od ní šílená fronta. Bylo jasné, že tady mě nenakrmí. Bohužel u stánků vedle žádné veganské pokrmy neměli, takže jsem první očistný den selhala. Dala jsem si krajíc chleba s paštikou, malé pivo a koláček, sic všechno v miniaturních porcích.

Den 2. - neděle:
Ke snídani si dávám bylinkový čaj, jablko a kokosovou vodu. K obědu dělám “dršťkovou” polévku z hlívy ústřicné, druhý chod je rajčatový salát a rýžové nudle s pečenou zeleninou. Stoupá moje spotřeba jablek. K večeři si dělám jarní bramborový salát se sušenými rajčaty. Docela ta očista jde…

Den 3. - pondělí:
Jdu do práce a skoro automaticky chci odbočit do své oblíbené kavárny. Jak to bez kofeinu zvládnu? Ke snídani se tedy dávám smoothie z avokáda a manga. Zatímco obvykle bývám z času oběda trochu hysterická, dnes mám pocit, že si musím oběd před ostrým detoxem fakt užít. Takže žádné jídlo z plastové krabičky, které v rychlosti sním nad klávesnicí. Odcházím do svého oblíbeného bistra a objednávám si cizrnu s pečenou dýní a koriandrem a užívám si každé sousto. Odpoledne si místo cheesecaku dávám tři sklenice kokosové vody. Večeřím avokádo se ztraceným vejcem.

Den 4. - úterý - první den jen na šťávách:
Hned po probuzení vypiju velkou sklenici vody s citronem, takhle bych měla začínat každý den. Místo snídaně si dávám šťávu z řepy, celeru, mrkve a jablko. Je to vážně dobrý! A už vidím jednu výhodu - odpadá mi přemýšlení nad jídlem. A tak jsem místo oběda šla na procházku a cestou jen popíjela svůj oběd (šťávu z celeru a jablka). Celý den jsem v pohodě! Den zakončuju dezertem (jde o eufemismus pro fresh z borůvek, batátů, granátového jablka, hrušky a skočice) v jedenáct večer. Bez výčitek!

Den 5. - středa - druhý den na štávách:
Dobré to je! Piju si šťávy a vlastně si na nich docela pochutnávám. Jen jsem pro své okolí za blázna. “Cože? Zrovna ty nejíš? Největší kavárenský povaleč, kterému v těle koluje místo krve kafe a prosecco? LOL!” Překvapila jsem tak nejen sama sebe, ale i většinu svých přátel.

Den 6. - čtvrtek - třetí den šťávách:
Poslední den jen na šťávách! Dávám to, ale večer mě čeká největší výzva. Oslava narozenin kamarádky. Tradičně patřím mezi ty nejvděčnější strávníky a mezi největší pařiče. Tentokrát je jasné, že do dna můžu dopít jen čerstvě vymačkanou šťávu. Na oslavě (alespoň) čuchám pečenému kuřeti. A trpím v okamžiku, kdy na scénu přichází dort. Můj oblíbený dort Pavlova, a letos se kamarádce obzvlášt povedl. Aspoň na pohled. Slastné vzdychání, když oslavenci jedli, bylo trochu nervydrásající, ale vydržela jsem. Těsně před půlnocí jsem ale za výdrž odměnila a vypila - oslavenkyni na zdraví - deci šumivého vína. Challenge (skoro) done!

Den 7. - pátek - první čistý den “po”:
Snídám vydatné smoothie a hned po práci běžím do obchodu a kupuju spoustu ovoce a zeleniny. Cpu se avokádem. Sedm dní bez cukru a kávy se dá přežít. Divím se tomu, ale rozhodně na mě nedostatek kofeinu nijak nepůsobí. Cítím se dobře a přijde mi, že mám hezčí pleť. Hurá!

Den 8. - sobota - druhý čistý den “po”:
Všechno by dopadlo dobře, ale pak mi zazvoní telefon - přijela kamarádka “z mokré čtvrti” a chce jít na pivo. Měním večerní setkání na odpolední posezení v restauraci. “Slyšela jsem, že Lou Fanánek Hagen zhubl tak, že pil jenom vinné střiky,” vypráví mi Zuzana a já si dost rychle zdůvodním, že víno je vlastně produkt z hroznů a že mi malý střik na oslavu našeho setkání neublíží. Kombinuji štávovou očistu a Fanánkovu dietu.

Den 9. - neděle - třetí čistý den po:
Držím se, takže opravdu nejím žádný cukr, žádné mléčné produkty, pečivo… Akorát jsem u rodičů dostala nabídku, která se neodmítá: kachnu. Bylo to poprvé, co jsem z kachny nespásla kůžičku a jedla ji jen se zelím. Takže moje očišta nebyla stoprocentní, ale i tak jsem na sebe byla hrdá. Těch devět dní pro mně bylo důležitých hlavně kvůli posilování vůle. Zjistila jsem, že všechno je v hlavě. Že svou posedlost jídlem můžu trochu korigovat. Když budu chtít.

Poznámka: První sacharidová nálož byla dokonalá kobliha z Maso a kobliha.

 

Marianne je i na sociálních sítích:

Související články

Životní styl
Bez skvělé hudby se nikam nejde: Vybraly jsme nejlepší písničky, které vám ráno zlepší náladu

Bez skvělé hudby se nikam nejde: Vybraly jsme nejlepší písničky, které vám ráno zlepší náladu

Životní styl
Cítíte se neustále unavená? Možná neumíte říkat ne. Zjistěte, jak být asertivní jednou provždy

Cítíte se neustále unavená? Možná neumíte říkat ne. Zjistěte, jak být asertivní jednou provždy

Životní styl
Jak se vypořádat se zimním splínem: Své emoce neodhánějte a zkuste pravidlo tří fází

Jak se vypořádat se zimním splínem: Své emoce neodhánějte a zkuste pravidlo tří fází

Životní styl
Nejoblíbenější diety roku 2025: Výhody i rizika, která byste měla znát, než začnete

Nejoblíbenější diety roku 2025: Výhody i rizika, která byste měla znát, než začnete

×
  • Marianne
  • 899 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE + SADA MÝDEL L'OCCITANE + DIGI VERZE ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE + SADA MÝDEL L'OCCITANE + DIGI VERZE ZDARMA
  • Předplatit