Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Umíte vybrat správné víno k pokrmu? Párování není složité

Info ikona

K jakému jídlu se hodí bílé víno? A kdy raději sáhnout po červeném?

Dobré jídlo může skvěle podtrhnout sklenička výborného vína. Jenže, po jaké sáhnout? V supermarketech sice nalezneme nespočet druhů za sympatické ceny, ale klíč k párování není jednoduché objevit. Přesto existují základní rady, které nám s výběrem vhodného vína pomohou. "Pokud servírujete steak, pak sáhněte po červeném víně, naopak k rybě se hodí víno bílé," vysvětluje Lenka Michlovská z vinařství Vinselekt Michlovský. "Všeobecně se říká, že v létě je vhodné pít bílé, v zimě zase červené. To ale opět vychází z pokrmů. Ve třiceti stupních si málokdo dopřeje steak," dodává Lenka.

Maso a víno? Vyšší dívčí

Zatímco k salátu si intuitivně vybereme bílé víno, u masa je to složitější. V tomto ohledu totiž záleží na samotném druhu masa. K hovězímu steaku a hovězímu tataráku se krásně hodí Frankovka, André, Alibernet nebo Svatovavřinecké víno. Ke krůtímu masu volíme bílé, perfektní je víno barikové. Můžete vyzkoušet například Chardonnay nebo Ryzlink rýnský. Pokud budete připravovat vepřové maso na pánvi, určitě zvolte bílé víno, například Rulandské šedé či Chardonnay. Naopak k pečenému žebru, koleni nebo bůčku párujeme víno červené. Jestli zvolíte Cabernet Moravia, Merlot nebo Rulandské modré, už zálež jen na vás.

Maso
Zdroj: GETTY

Tuzemské bílé ryby budou ladit s bílým vínem pozdního sběru. Perfektní je Sylvánské zelené, Veltlínské zelené nebo Ryzlink rýnský. K tuňákovi naopak volíme červené, skvělý je Modrý portugal nebo Rulandské modré. Candáta zase doprovodí Sylvánské zelené pozdní sběr nebo Ryzlink rýnský.

Nebojte se kombinovat

Mnoho lidí se domnívá, že kombinování bílého a červeného vína je zárukou bolehlavu. Opak je ale pravdou. "Kombinovat vína určitě nevadí. Na degustacích se snažím lidi naučit, že není problém střídat bílé víno s červeným. Ochutnáváme zhruba dvanáct vzorků, přičemž střídám bílé a červené odrůdy. Navíc jsem vypozorovala, že následně má člověk lepší chuťovou paměť. Po červeném víně lépe vnímáte bílé a naopak," vysvětluje Michlovská.

A podceňovat nemusíte ani vinný střik. I ten může být součástí perfektní letní večeře. "Pokud máte žízeň, pak za mě vinný střik není problém. Horší je, když do vína lijete něco jiného," upozorňuje majitelka vinařství. A stejně tak buďte obezřetní i u stáčeného vína. "V sudovém stavu je nejnižší charakter vína. To, co zůstane a nejde do láhve, jde do sudového stáčeného vína, protože v té láhvi by to nemělo potenciál k vývoji. Víno v láhvi by mělo být o několik stupňů dál než víno stáčené."

Lenka
Lenka Michlovská z vinařství Vinselekt Michlovský
Zdroj: Lenka Michlovská
Češi vsází na bílé

I když červené víno vyniká svou specifickou chutí, Češi raději sahají po vínu bílém."Je fakt, že větší poptávka je po bílém vínu. Z červeného, obzvláště tuzemského, má mnoho lidí strach. To je dáno zřejmě tím, že se setkali s ne úplně zdařilým vínem. Snažím se ale pracovat na tom, abych červené víno naučila ostatní pít," říká Michlovská a dodává, že aktuálně Češi nejraději kupují Rulandské šedé. "Tvrdím, že vína nepodléhají trendům. Vždycky se ale stane, že někdo určitou odrůdu posune a zviditelní,“ uzavírá. 

ČTĚTE TAKÉ: Na zdraví! 5 důvodů, proč si bez výčitek dopřát červené víno

Titulka

MARIANNE S POŠTOVNÝM ZDARMA

Pokud to není nezbytně nutné, nevycházejte v současné době ze svých domovů - a to ani pro nové číslo Marianne. Časopis Marianne si totiž můžete, bez nutnosti platit poštovné, objednat až domů. Více informací se dozvíte zde.