Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Zábava

4 skvělé filmy Miloše Formana, na které stojí za to se podívat

Pátek třináctého se pro českou a světovou kinematografii naplnil. Zemřel významný režisér Miloš Forman, držitel Oscara za filmy Amadeus a Přelet nad kukaččím hnízdem. Říkal, že člověk musí vždycky snít výš, než na co má. Jeho skvělé filmy už několik generací rozesmívají i dojímají a my si teď připomeneme pět z nich.

Eliška Vrbová | 16. 04. 2018

1. Hoří, má panenko

Komedie odehrávající se na hasičském bále vynesla Miloši Formanovi v roce 1967 už druhou nominaci na Oscara. Scény s vykradenou tombolou nebo soutěží krásy si pamatujeme všichni a zejména na plesech na ně s úsměvem vzpomínáme. Přesto se tento satirický film, který poukazuje na "maloměšťácké" rysy Čechů, nejdříve nesetkal s pochopením. Zajímavostí je, že postavy ve filmu ztvárnili především neherci, a to hasiči z Vrchlabí, kde se Formanův první barevný film natáčel. Hoří, má panenko, je poslední Formanův film natočený před jeho emigrací do USA.

2. Amadeus

Co do počtu ocenění Formanův velmi úspěšný film získal osm Oscarů, čtyři Zlaté glóby, čtyři ceny BAFTA a mnoho dalších. Skvělým způsobem představuje život a tvorbu geniálního skladatele Wolfganga Amadea Mozarta (Tom Hulce). Amadeus se z velké části natáčel v Praze, proto se Miloš Forman na nějaký čas mohl vrátit do své rodné země. Příběh vypráví italský skladatel Antonio Salieri (F. Murray Abraham), který se na sklonku života obviňuje z Mozartovy smrti a i sám se pokusí o sebevraždu. Kolem rivality těchto dvou klasicistních skladatelů se točí celý děj. Miloš Forman sám říkal, že nechtěl do dvou ústředních rolí obsadit hodně známé herce, ale naopak nové tváře. Jeho cílem bylo, aby lidé neviděli "toho známého herce, jak hraje Mozarta nebo Salieriho", ale aby vnímali jenom osobnosti obou skladatelů. To se mu, podle nás, rozhodně povedlo. Pro ještě lepší zážitek z filmu doporučujeme zhlédnout prodlouženou tříhodinovou verzi.

Info ikona
Film

3. Přelet nad kukaččím hnízdem

Zde se Miloš Forman pustil do filmové adaptace bestselleru Kena Keseyho Vyhoďme ho z kola ven. Za Přelet získal tenkrát československý režisér žijící v USA vůbec prvního Oscara, kromě toho film dostal ještě další čtyři, pět Zlatých glóbů a šest cen BAFTA. Při přebírání Oscara Miloš Forman zavtipkoval, že ho získává zřejmě proto, že strávil za poslední dobu více času v psychiatrické léčebně než všichni ostatní. Přelet nad kukaččím hnízdem pojednává o postavě McMurphyho (Jack Nicholson), který je kvůli odmítání autorit poslán do psychiatrické léčebny. Miloš Forman o Jackovi Nicholsonovi v rozhovoru pro Reflex řekl, že dodnes neví, jestli je blázen, nebo ne. Na "place" je to ovšem absolutní profesionál.

4. Goyovy přízraky

Film z roku 2006 o španělském malíři Franciscu Goyovi je Formanovým posledním filmem. Francisco Goya se díky svým obrazům dostal na dvůr španělského krále, stal se tedy vůbec prvním královským malířem na světě. Zajímavé však bylo, že oproti ostatním malířům vyobrazoval modely se všemi jejich vadami a navzdory jejich honosnému oblečení měli na obrazech oblečení prosté. Myšlenka natočit snímek o Goyovi a španělské inkvizici napadla Miloše Formana ještě v době, kdy studoval v komunistickém Československu. Do hlavní ženské role obsadil Natalii Portman poté, co si všiml její podoby s dívkou na Goyově malbě Dojička z Bordeaux. Na otázku, proč španělský historický film natočil v angličtině, Miloš Forman odpověděl: "Protože neumím španělsky." 

Souvislející články

Zábava

<span>KVÍZ: Kdo byli Kapuleti a Montekové? Otestujte své znalosti o díle Williama Shakespeara</span>

KVÍZ: Kdo byli Kapuleti a Montekové? Otestujte své znalosti o díle Williama Shakespeara

Zábava

<span>6 kroků k uzdravení vnitřního dítěte: Pomohou ke štěstí, lásce i úspěchům v dospělosti</span>

6 kroků k uzdravení vnitřního dítěte: Pomohou ke štěstí, lásce i úspěchům v dospělosti

Zábava

<span>KVÍZ: Poznejte český film jen podle jedné fotky</span>

KVÍZ: Poznejte český film jen podle jedné fotky

Zábava

<span>Dubnový úplněk podle čísel a hvězd: Den ovládnou vášně a intenzita, nebuďte konfliktní a zbytečně neriskujte</span>

Dubnový úplněk podle čísel a hvězd: Den ovládnou vášně a intenzita, nebuďte konfliktní a zbytečně neriskujte