Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

6 nevšedních pokojových rostlin, které ozvláštní váš domov

Info ikona
Pokojovky

Monstera, tchynin jazyk, tlustice vejčitá nebo třeba zelenec! To všechno jsou pokojové rostliny, které nalezneme v každém druhém obývacím pokoji. I když všechny zmíněné pokojovky nadělají velkou parádu, občas není na škodu, když je obohatíme kouskem, který v českých domácnostech nemá obdoby.

Pokojové rostliny zažívají boom. Teenageři pěstují avokáda, mileniálové se starají o svou monsteru a lidé ve středním věku mají z domova hotovou botanickou zahradu. Není divu, vždyť rostliny pročišťují vzduch, a zároveň zvlhčují prostředí. Kromě toho působí i na našeho vnitřního estéta, neboť jejich zelená barva skvěle pozvedne atmosféru v místnosti. 

Pokud patříte mezi nadšené pěstitele pokojových rostlin, pak možná sami cítíte, že už vás lopatkovec nebo tlustice neuspokojí. Je tedy nejvyšší čas, abyste domů přinesli nového člena rostlinného gangu! Představujeme vám šest neobvyklých pokojových rostlin, které u sousedky sotva naleznete. 

Polka dot begonia

Rostlinka parádnice! Tak bychom zjednodušeně nazvali pokojovku polka dot begonia (begonia maculata). Pro tuto krásku jsou charakteristické bílé puntíky na listech, které vypadají jako namalované. Kromě toho se polka dot begonia může pochlubit také červeným zbarvením spodní části listů a bílo-růžovými kvítky. Pokud jste se do puntíkaté rostliny zamilovali na první pohled, pak vás pravděpodobně potěší i to, že si rostlina nepotrpí na náročnou péči. Stačí, když ji postavíte do polostínu a budete si dávat pozor na přelití.

Info ikona
Pokojovka

Muehlenbeckia complexa 

Na zahradu, do truhlíku nebo do obývacího pokoje. Muehlenbeckia complexa se nezalekne žádných podmínek, což z ní dělá nejen ideální pokojovku, ale také skvělou rostlinu do venkovních prostor. Kromě nenáročnosti vás zaujme také svými dlouhými dřevnatějšími výhonky, které jsou plné drobných lístečků. V případě, že se jí bude obzvláště dařit, odmění vás až čtyřmetrovou délkou. Mnozí lidé rostlinu umisťují nejen do obývacích pokojů, ale třeba i do koupelny, kde se jí daří díky zvýšené vlhkosti. 

Info ikona
Muehlenbeckia complexa

Alocasia zebrina

Její listy připomínají sloní uši, stonky zase evokují zebří zbarvení. V případě alocasia zebrina nám příroda opět dokázala, že má smysl pro humor. Tato roztodivná rostlinka sice na první pohled působí jako "pelmel", ale vězte, že si vás rychle získá svou roztomilostí. V případě, že jí chcete poskytnout azyl, najděte místo, které je světlé, ale není na přímém slunci. Zároveň udržujte zeminu stále vlhkou a v ideálním případě ji několikrát v týdnu postříkejte rozprašovačem. Alocasia zebrina vás následně okouzlí krásně zelenou barvou, která vás zklidní rychleji než lexaurin. 

Info ikona
Alocasia zebrina

Peperomia pepperspot

Kontrast mezi jasně zelenými listy ve tvaru mince a růžovou spodní stranou listu dělá z peperomia pepperspot velmi zajímavou pokojovku, která si své místo najde i ve vaší domácnosti. Zkuste ji zavěsit a uvidíte, jak krásně se rozpíná do všech světových stran. Dobrou zprávou navíc je, že peperomia pepperspot není příliš náročná. Na světlém místě bez přímého slunce a při pravidelné zálivce se bude těšit dobré kondici. 

Info ikona
peperomia pepperspot

Asparagus fern

Malý les uvnitř vašeho obývacího pokoje? To není sen, nýbrž realita, o kterou se postará asparagus fern. Rostlinka, která připomíná kapradí, vás pohladí na duši a dodá vašemu domovu příjemnou atmosféru. Nejšťastnější bude v polostínu a s pravidelnou zálivkou. Zároveň si dejte pozor, abyste se rostlinky příliš nedotýkali. V takovém případě by se mohlo stát, že její lístečky zhnědnou. 

Info ikona
asparagus fern

Ananasovník chocholatý

Budete ho zbožňovat nejen vy, ale také vaše děti nebo vnoučata. Ananasovník chocholatý totiž vzbuzuje pozornost u všech věkových kategorií. A rozhodně se není čemu divit! Při správné péči může v jeho koruně vyrůst mini ananas, který je menší než jeho "brácha" v supermarketu. Zároveň je ananasovník chocholatý díky svým dlouhým listům a tropickému půvabu skvělým společníkem do obývacího pokoje nebo ložnice. 

Info ikona
ananas comosus
Info ikona
Zářijová Marianne

POŠTOVNÉ ZDARMA

Časopis Marianne si nyní můžete, bez nutnosti platit poštovné, objednat až domů. Více informací se dozvíte zde.