Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Téma Marianne

7 způsobů, jak se naučit snít

Nedávno jsem vedla rozhovor o tom, že se dá naučit mít krásné sny. Že sny nejsou jen to, co ke mně přichází ve spánku. A že když se naučím techniku vizualizace, mohou pak mé sny mít opravdovou sílu. Teď trénuju. Jak?

Začetla jsem se do knihy Snění a kabala. Není to kniha o snech, ale o snění. Sníme totiž pořád. I ve chvíli, kdy píšu článek, i ve chvíli, kdy si čtu nebo když se v tramvaji zahledím z okna. Snění vychází z naší pravé mozkové hemisféry, která, spolu se zbývající částí mozku, nikdy nepřestává vysílat nervové impulzy. Je to stejné jako dýchat. Sny, které přicházejí, když spíme, jsou společensky přijatelnou částí našeho podvědomí. A když svým snům věnujeme pozornost, pomohou nám uvědomovat si snění, které probíhá neustále.

Pravá polovina mozku nemyslí, ale prožívá. Je hlavně o těle a řeč pravé mozkové hemisféry se skládá z obrazů. Když se své kamarádce jogínce omlouvám z hodiny jógy s tím, že jsem v mysli cvičila pozdrav slunci hned po probuzení, myslím to jako nadsázku. Její odpověď mě překvapila, je totiž přesvědčená o tom, že i cvičení ve fantazii může mít opravdu vliv na fyzické tělo. Našla jsem o tom i stať v knize: „Snění o fyzické aktivitě ve snu v noci – například o tom, že běžíme maraton – není totéž jako běžet maraton ve skutečnosti. Ve vnějším světě jste svázáni pravidly a trpíte: vyčerpáním, žízní, horkem a bolestí, zatímco ve snu běžíte bez úsilí. Když si ale dalšího rána zkontrolujete nohy, objevíte patrně, že se vaše svaly cítí unavené jako po namáhavém cvičení. Obrazy ze snu navodily mikropohyby ve vašich svalech. To je základem veškerých sportovních vizualizací. Sny mají dopad na fyzický svět. Obrazy mohou být fantazií, ale jejich účinky jsou skutečné,“ píše Catherine Shainberg v knize Síla snění a kabala.

ČTĚTE TAKÉ: 5 tipů, jak se přes víkend zbavit stresu

Aby si člověk umění snění co nejlépe osvojil, vymyslela Catherine Shainberg několik cvičení.

1. Naučte se poznat, k čemu vás to přirozeně táhne
Dopřejte si tři dny na to, abyste si mohli do jednoho sloupce zapsat seznam všech svých zájmů. Pak se posaďte, zavřete oči a třikrát vydechněte. Je tam něco, co viditelně chybí? Představte si to, co chybí, jako obrazy. Pojmenujte je. Jednou vydechněte. Otevřete oči. Napište jména těchto obrazů do odděleného sloupce.
 
2. Rozpoznání denního snění a fantazírování
Soustřeďte se příští týden na to, že zaměříte svoji pozornost na obsah svého denního snění a svých fantazií. A pozorujte je bez posuzování.
 
3. Jak vidět hypnotické obrazy
Setrvejte při usínání ve stavu zároveň pozorném a uvolněném, ve stavu prázdného prostoru. Pozorujte probleskující barvy, podivně nesouvislé obrazy nebo celé scény, které se vynoří v živých detailech.
 
4. Vidět snění během dne
Třikrát vydechněte. Vraťte se zpátky svým životem do okamžiků, kde jste zachytila skutečnou vizi. Ověřte si zpětně, že informace, kterou nesla, byla přesná. Jednou vydechněte. Řeknete si, že příště takové snění během dne rozpoznáte. Jednou vydechněte a otevřete oči.
 
5. Vytvořte si knihu snů
Kupte si čistý sešit. Čím bude hezčí, tím více budou vaše sny přesvědčeny, že vás zajímá slyšet, co vám chtějí sdělit. Na první stránku napište název: Kniha snů. Dejte si ho na noční stolek vedle postele. Těsně před tím, než půjdete spát, otevřete jej na další stránce, napište nahoru datum nadcházející noci, pak nechte knihu otevřenou a dovnitř položte pero. Tak ustanovíte záměr, že si chcete své sny pamatovat. Až půjdete spát, připomeňte si, že si chcete svůj sen pamatovat. Je užitečné si nejdřív zdůraznit, že se máte vzbudit, když budete mít sen, abyste ho mohla zachytit a zapsat, když je čerstvý ve vaší paměti. Nebo si svůj sen napište do knihy ráno. Zaznamenejte všechno, co si pamatujete, i když si myslíte, že to není důležité. Později uvidíte, že vaše sny vědí nejlépe, co je důležité…
 
V tomhle stadiu je důležitá vytrvalost. A je i důležité mít někoho, komu můžete svůj sen vyprávět. Když procházíte procesem vyprávění snu někomu jinému, téměř vždy naroste to, co si z něj pamatujete.
 
6. Přijměte výzvu
Podívejte se na obrazy ze snu, které vás přímo uhodily do očí. Po čem volají? Zkuste rozpoznat „jejich nutnost“. To je to, v čem sen naléhá. Jestliže přetéká záchod nebo je nějaký prostor hodně černý, potřebujete ho vyčistit. Pokud vás konfrontuje zahalená postava, je to výzva, abyste jí strhli závoj. Strach je tu od toho, aby vás naučil odvaze…
 
7. Obrácení
V posteli, s očima zavřenýma, těsně před tím, než usnete: podívejte se na svůj sen pozpátku, jako byste si zpátky přehrávali nahrávku svého dne. Když se dostanete k těžkému setkání s jiným člověkem, stoupněte si do jeho bot. Podívejte se sama na sebe z pohledu toho druhého. Když jasně vidíte, jak jste se chovali, vraťte se do svého těla a pokračujte v revidování událostí celého dne.