Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Zábava

8 princezen, které se vzepřely zajetým pravidlům

Info ikona

Dvorní etiketa, královská pravidla i zajeté způsoby chování, které málokdo dokáže změnit. Život na zámku rozhodně není procházka růžovou zahradou, a obzvláště to platí pro ty, kterým v žilách koluje rebelská krev. Přesto v novodobé historii najdeme příběhy silných žen, které dokázaly královský život odít do hávu 21. století.

Jsou princezny, o kterých člověk dlouhé roky neslyší, a pak jsou také princezny, které se nebojí přepsat historii. 

Princezna lidu

Život princezny Diany je jako vystřižený z učebnice pro moderní princeznu. V pouhých dvaceti letech se učitelka z mateřské školky provdala za prince Charlese a ze dne na den se stala součástí britské královské rodiny. Zatímco jiným by rychle nabytá sláva stoupla do hlavy, Diana zůstala stát nohama pevně na zemi. S rolí princezny se rychle sžila a své postavení dokázala využít tím správným způsobem. Navštěvovala dětské nemocnice, pacienty s AIDS i chudé, a tak není divu, že rychle získala přezdívku lidová princezna. Svůj "normální" přístup k životu nezměnila ani po narození jejích dvou synů - prince Williama a prince Harryho. Jako rodina vyráželi do zábavních parků, na zimní dovolené bez bodyguardů a nechyběli ani návštěvy fastfoodového řetězce McDonald's. O tom, jak princezna Diana byla skvělou matkou, si můžete přečíst zde

Diana
Princezna Diana se nebála vzít syny na oběd do fastfoodového řetězce.
Zdroj: GETTY 

Je to rebelka!

Narodit se do královské rodiny skoro předurčuje, jak bude vypadat vaše budoucnost. To ale neplatí v případě dcery královny Alžběty II. - Anne. Mladá princezna se v roce 1973 rozhodla, že se provdá za neurozeného Marka Phillipse. Už to bylo poměrně odvážné rozhodnutí, které Anne podpořila tím, že své děti Petera a Zaru vychovávala bez královských titulů. "Myslím, že to pro ně bylo jednodušší. Královský titul v sobě skrývá i mnohé nevýhody. Zpětně svého rozhodnutí nelituji," prohlásila princezna Anna v otevřeném rozhovoru při příležitosti jejích sedmdesátých narozenin. 

Spirituální princezna

I v norských královských kruzích můžeme objevit princeznu, která se rozhodla jít vlastní cestou. Řeč je o Märthe-Louise, dceři krále Haralda V. a norské královny Sonji, která má blízko ke spiritualitě a věcem mezi nebem a zemí. V roce 2007 princezna založila školu s názvem Astarte Education, ve které studenty učila komunikovat s anděly. Kromě toho je známá i pro spirituální tour The Princess and the Shaman. "Princezna Märthe-Louise vystoupila z tradiční role princezny. Díky tomu má dva fungující start-upy a inspiruje lidi po celém světe, aby následovali své vysněné povolení bez ohledu na původ nebo gender," zní na oficiálních stránkách spirituální tour po Norsku. 

Princezna z reklamy

Příběh Keishy Omilany je naprosto pohádkový. Ona - afroamerická modelka, která měla úspěšně rozjetou kariéru. On - nigerijský princ, který svůj urozený původ tajil. Pak ale jeho tajemství prasklo a Keisha si musela rozmyslet, zda zůstane po boku muže, který jí po dva roky lhal. Naštěstí mu dala druhou šanci a dnes společně vychovávají dceru Dior. I přes přítomnost korunky se Keisha rozhodla, že nesekne s podnikáním a vydobyla si titul pracující princezna. V současné době žije princezna v Londýně, kde vede kadeřnický podnik A Crown of Curls. 

Keisha
Princezna Keisha s dcerou Dior. 
Zdroj: Lol Johnson

ČTĚTE TAKÉ: Nejen Meghan a Kate. Znáte i další královské celebrity?

Esther na hrad!

Princezna Esther Kamatari neměla nejjednodušší život. Po zavraždění otce, prince Kamatariho, uprchla Esther do Paříže, kde začala žít zcela nový život. Své královské kořeny ale v sobě nezapřela, a tak se v roce 2004 rozhodla kandidovat na francouzskou prezidentku. Doufala, že jako hlava státu vypíše referendum o obnovení monarchie v zemi. „Podívejte se na země, ve kterých máte nejvíce svobody - Anglie, Dánsko, Španělsko. Jsou to místa, kde královská hodnost  nikdy nebyla zrušena,“ řekla pro The Independent v roce 2004. I když se Esther prezidentkou nestala, své kandidatury nelituje. "Chtěla jsem ukázat mladé generaci, zejména ženám, že nic není nemožné," vysvětlila optimisticky pro Insider. 

Princezna a dvorní fotografka v jedné osobě

I vévodkyně z Cambridge přepsala historii, a to v roce 2015, kdy vyfotila oficiální fotografii princezny Charlotte. Od té doby Kate Middleton každoročně fotí oficiální fotografie svých potomků Charlotte, George a Louise, a to vždy u příležitosti narozenin. Zároveň sdílí narozeninové fotky prince Williama a nezapomíná ani na snímky ze Dne otců a Vánoc. Podle odborníků vedl tento krok ke zlepšení vztahů mezi královskou rodinou a médii. 

Kate
Nač služeb dvorního fotografa?
Zdroj: GETTY

Ze zámku na směnu do nemocnice

Ruku na srdce, švédské princezně Sophii trvalo poměrně dlouho, než veřejnost zapomněla na její kariéru modelky. Neurozená Sophie ale ukázala, že minulost bychom měli nechat minulostí, a mnohem lepší bude, když se zaměříme na budoucnost. Krok po krůčku si Sophie získávala srdce občanů, až se z ní stala oblíbená postava švédské šlechty. Během pandemie koronaviru navíc dokázala, že bez problému odloží královskou korunku a ráda pomůže tam, kde je to nejvíce potřeba. Po absolvování školení se stala dobrovolníkem ve švédské nemocnici Sophiahemmet Hospital, kde pomáhala ulehčit práci zdravotnickému personálu. 

Princezna, která pomáhá

Princezna Sophia není jedinou členkou královské rodiny, která se během pandemie koronaviru rozhodla pomoci. Srbská korunní princezna Katherine byla vždycky známá tím, že ráda pomáhá lidem. V červnu 2020 proto darovala srbským nemocnicím zdravotnický materiál v hodnotě 620 000 dolarů. "Lékaři a zdravotní sestry riskují, aby nám zachránili životy, musíme jim pomoci," řekla Katherine v prohlášení. "Jsou to naši hrdinové," dodala.

Věděli jste, že britská královská rodina musí dodržovat 46 přísných pravidel

Titulka

Časopis Marianne si nyní můžete, bez nutnosti platit poštovné, objednat až domů. Více informací se dozvíte zde.