Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Zábava

Opožděná oslava aneb Proč britští panovníci slaví narozeniny dvakrát v roce?

Info ikona

Dvě oslavy, dva narozeninové dorty a dvě kola gratulantů. Britská královna Alžběta II. zažívá to, o čem jiní sní celý život. Své narozeniny totiž slaví rovnou dvakrát do roka - jednou 21. dubna a následně druhý červnový víkend.

Na první pohled by se mohlo zdát, že královna Alžběta II. odložila oslavu svých 94. narozenin kvůli pandemii koronaviru. Pokud se ale podíváme do historie, zjistíme, že tradici "dvou oslav" odstartoval už král Jiří II. v roce 1748. Důvod? Anglické počasí! Král Jiří II. se totiž narodil v listopadu, tedy v měsíc, kdy se Velká Británie mění v jeden velký deštivý mrak. A ruku na srdce, v takovém počasí člověk nemá chuť pořádat velké narozeninové oslavy. Vychytralý král se proto rozhodl, že oslavu s veřejností pošoupne na slunečný červen a zároveň ji spojí s vojenskou přehlídkou, pro kterou se vžil název Trooping the Color. 

Královské (koro)narozeniny

Přehlídka Trooping the Color čítající 1400 vojáků, 200 koní a 400 hudebníků, průvod složený ze členů královské rodiny a pozvaných hostů a v neposlední řadě tisíce přihlížejících, kteří mávají britskými vlaječkami. Tak přesně takový scénář se každoročně druhý červnový víkend odehrává v centru Londýna u Buckinghamského paláce. A nebýt koronaviru, pravděpodobně by takto vypadaly i letošní oslavy. „V souladu s radou britské vlády bylo rozhodnuto, že The Queen's Birthday Parade letos nebude v tradiční podobě," zaznělo před oficiální oslavou z Buckinghamského paláce a leckdo se obával, že letošní "druhá" oslava neproběhne. 

ČTĚTE TAKÉ: 8 pravidel, která musí královská rodina dodržovat při cestování

Královna Alžběta
Královna se oslavy 94. narozenin nevzdala.
Foto: GETTY

Naštěstí se královna Alžběta II. nebála zaimprovizovat, a tak uplynulý víkend přece jenom patřil oslavám! Poprvé od roku 1895 se ale ceremonie neuskutečnila v Londýně, nýbrž na hradě Windsor, kde panovnice se svým manželem Filipem už přes tři měsíce pobývá. Na počest královny nechyběl ani vojenský pochod velšské gardy, který Alžběta II. sledovala ze stanového přístřešku. I když oslava byla o poznání skromnější a zúčastnění museli dodržovat dvoumetrové rozestupy, královna si ceremonii s úsměvem užívala. 


 

Vojáci
Rozestupy museli dodržovat i vojáci.
Foto: GETTY

Věděli jste, že královna Alžběta II. si s princem Filipem začala dopisovat už ve 13 letech? Další zajímavosti o jejich vztahu si dozvíte v tomto článku.

Titulka

MARIANNE AŽ DO SCHRÁNKY S POŠTOVNÝM ZDARMA

Časopis Marianne si nyní můžete, bez nutnosti platit poštovné, objednat až domů. Více informací se dozvíte zde.