Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Zábava

8 vánočních písniček, díky kterým budete mít krásný Štědrý den

Info ikona
Vánoce

Vánoční koledy a písničky posloucháme v obchodních centrech a na vánočních trzích nejméně měsíc, proto si možná říkáte, že snad už nepotřebujete slyšet ani jednu. Bez některých písní si však Vánoce asi ani nedovedeme představit, a dokonce umí sváteční atmosféru skvěle dotvořit. Podle nás je to právě těchto osm následujících českých i zahraničních hudebních počinů s vánoční tematikou.

Eliška Vrbová | 24. 12. 2017

Pokud se budete dnes večer dívat na pohádku Anděl Páně 2, tuhle písničku na konci filmu rozhodně nepřepínejte. Krásně vystihuje pokoru, kterou bychom v sobě během vánočních svátků měli mít všichni.

Adam Michna z Otradovic napsal skladbu Chtíc, aby spal už v 17. století a od té doby ji přezpívalo mnoho a mnoho zpěváků. Jednu z nejkrásnějších vánočních písní nahrál mimo jiné i 4TET a jejich verze rozhodně stojí za poslech.

"Vloni na Vánoce jsem ti dal své srdce, ale ty jsi ho hned další den odhodila." Tahle slova, volně přeloženo, slýcháme každý rok z reproduktorů snad v každém obchodě, restauraci a kavárně, přestože písnička toho s Vánocemi zase tolik společného nemá. Snad jen slovo Christmas v názvu a sníh ve videoklipu. Přesto si bez ní vánoční čas už zřejmě nedokážeme představit.

Vánoční a protestní písnička v jednom, tak by se dal popsat sedmý singl Johna Lennona na jeho sólové dráze bez Beatles. Kromě přání hezkých Vánoc se totiž v textu dozvídáme poslání, že "válka skončila, pokud to tak chceš". Singl se dočkal obrovského úspěchu, a to zejména po smrti Johna Lennona v roce 1980. A my píseň milujeme dodnes.

Film Láska nebeská k Vánocům prostě patří, takže nesmíme opomenout ani písničku, která celý film provází, a to předělanou verzi původní Love Is All Around od Wet Wet Wet. Tu můžeme znát z filmu Čtyři svatby a jeden pohřeb. Zkrátka, jestli máš Vánoce rád, zazpívej píseň mou!

Tuhle píseň nahrál takzvaný Band Aid složený z hvězd tehdejší populární hudby poprvé v roce 1984. Šlo o charitativní song pro Afriku a od té doby ho Band Aid vždy v obměněném složení přezpíval ještě třikrát. Každá nahrávka je trochu jiná, ale všechny nám připomínají, abychom si o Vánocích vzpomněli také na ty, kteří možná vůbec nevědí, že nějaké Vánoce existují.

Před pěti lety vydal Václav Neckář po dlouhé době písničku, a to rovnou vánoční. Objevila se v soundtracku k animovanému filmu Alois Nebel a na nějakou dobu se stala nejhranější českou vánoční písní.

České vánoční koledy

Nemůžeme vybrat ani jednu, ani deset nejkrásnějších, každému se totiž líbí jiné. Zřejmě každý národ nedá dopustit právě na ty svoje, a tak i my si myslíme, že české vánoční koledy jsou nejhezčí. Nahrávek existuje nespočet a my můžeme doporučit třeba ty od Václava Hybše s orchestrem nebo od pěveckého sboru Bambini di Praga.