Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Zábava

8 věcí, o nichž zřejmě nevíte, že je vynalezly ženy

Info ikona
ženy

Otázka zrovnoprávnění žen a můžu je stále velmi aktuální, proto je nutné si připomenout, co všechno ženy přinesly společnosti i v oblasti vědy a techniky. Vsadíme se, že o těchto osmi vynálezech jste netušili, že s nimi poprvé přišly právě ženy.

Eliška Vrbová | 24. 05. 2022

1. Kamerový systém

Tento vynález, bez něhož si už dnes nedokážeme představit žádný obchod, banku, služby, ale i některé domovy, si v roce 1969 nechala patentovat Američanka Marie Van Brittan Brown. Tehdejší CCTV, jak zní v angličtině zkratka pro kamerový systém, se skládalo z motorizované kamery a čtyřech kukátek. Kamera se mezi kukátky pohybovala a výchozí snímky byly zobrazeny na monitoru. Svým vynálezem původně zamýšlela poskytnout individuální zabezpečení domů, protože policie v jejím newyorském obvodu odpovídala na telefony moc pomalu. 

2. Pivo

Až se příště budete s někým dohadovat, jestli je pivo ženské či "chlapské" pití, můžete ho ujistit, že první možnost je ta správná. Historička Jane Peyton zaměřující se na pivo říká, že po tisíce let to byly pouze ženy, kdo mohl provozovat pivovary a pít pivo. Před téměř 7000 lety v Mezopotámii a Sumeru ženy poprvé objevily pivo, prodávaly ho a pily. Nemůžeme sice s naprostou přesností říct kdo a kde přišel na vůbec první studený a osvěžující půllitr piva, který si dnes v hospodě zejména v létě s radostí dáme, ale s největší pravděpodobností je tedy tento nápoj dílem žen.

3. Myčka nádobí

Američance Josephine Cochrane můžeme poděkovat za tak spásný vynález, jakým je automatická myčka nádobí. V roce 1887 si bohatá Josephine z Illinois řekla, že by se jí líbil nějaký způsob, jak ochránit svůj porcelán před tím, aby ho umývalo její služebnictvo a mohlo ho případně rozbít. Drátěné přihrádky její myčky speciálně uzpůsobila tak, aby se do nich vešly talíře, hrnky či misky, a umístila je do kruhu v měděném bojleru. Motor otáčel kruhem a horká mýdlová voda stříkala z bojleru na nádobí. V devadesátých letech 19. století za tenhle vynález Josephine dostávala různá ocenění od restaurací a hotelů v Illinois.

Mohlo by se vám líbit

4. Hra Monopoly

Deskovou hru, u níž jste možná s rodinou také strávila spousty hodin, vymyslela rovněž žena z amerického státu Illinois Lizzie Maggie. V roce 1904 vydala hru The Landlord's Game jako kritiku kapitalismu, což je trochu ironické, když vezmeme v potaz, že Charles Darrow pak hru o třicet let později vzal a za nekřesťanské peníze ji prodal firmě Parker Brothers. Lizzie nakonec dostala pouhých 500 dolarů.

5. Únikové požární schodiště

Anna Connelly v roce 1897 vymyslela první požární schodiště umístěné zvenčí budovy. V té době začínaly být budovy větší a vyšší a hasičské žebříky se většinou dostaly pouze do čtvrtého patra. Začátkem dvacátého století se tato schodiště stala povinným bezpečnostním opatřením většiny budov v USA.

6. Injekční stříkačky

Mnohými obávaný nástroj vymyslela newyorčanka Letitia Mumford Geer v roce 1852. Její injekční stříkačka se stala základem většiny moderních dnes používaných stříkaček. Vynález byl patentován v roce 1899.

Info ikona
Stříkačka

7. Algoritmus

V Londýně narozená Ada Lovelace, jejímž otcem byl básník Lord Byron, byla ohromující matematický génius. Na University of London pracovala s Charlesem Babbagem na vývoji matematických algoritmů pro programování analytického stroje (starý typ počítače). To z ní udělalo vůbec první počítačovou programátorku.

8. Sušenky s kousky čokolády

Jméno Ruth Wakefield by si měli zapamatovat ti, kdo milují sladké všeho druhu. V roce 1930 Ruth pekla sušenky pro své hosty, když zjistila, že jí došla čokoláda na vaření. Místo ní použila kousky polosladké Nestlé čokoládové tyčinky a když se čokoláda nezamíchala do těsta, ale jenom se během pečení roztekla, zrodily se dnes tolik oblíbené sušenky s kousky čokolády neboli cookies.

Zdroj: bbc.com, insider.com

Mohlo by se vám líbit