Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Cestování

Budapešť za víkend: Užijte si město termálních lázní do sytosti

Info ikona

Pojďme si bez skromnosti přiznat, že Budapešť je nový Londýn!

Hlavní město Maďarska si říká o vaši pozornost nejen svou přijatelnou lokalitou, ale především úchvatnými architektonickými památkami, ze kterých vás budou oči přecházet. Pokud jste ve městě na Dunaji ještě nebyli, pak máte nejvyšší čas ho navštívit. Budapešťští ptáčci si totiž štěbetají, že tohle město čeká zářná a turisty nabitá budoucnost.

Hurrá! Egy utazáson vagyunk 

Nemáte dovolené na rozdávání, ale i tak vás přepadly cestovatelské choutky? Pak si můžete začít pískat. Budapešť je jako stvořená k víkendové návštěvě, během které si stihnete projít nejen základní památky, ale především si odpočinete v místních termálních lázních. Svá vrátka Budapešť nezavře ani turistům, kteří mají více času k cestování. Zajímavých památek, klidných parků, muzeí nebo třeba úžasných kaváren je v Budapešti nespočet, a tak vám můžeme zaručit, že se v tomto městě nebudete nudit ani vteřinu. Vyzdvihnout musíme i dopravní dostupnost. Autem přifrčíte z Prahy do Budapeště za pět hodin a o hodinu déle vám bude trvat cesta vlakem. Velkou výhodu mají Brňáci, kteří Budapešť mají skoro za rohem.

Budapešť

Üdvözöljük Magyarországon

Maďarština se řadí mezi ugrofinské jazyky, a jak napovídají naše mezititulky, rozhodně si s ní není radno zahrávat. Dobrou zprávou ale je, že v Budapešti se bez problému domluvíte anglicky nebo třeba německy. Pokud se tedy obáváte jazykové bariéry, pak si děláte vrásky zbytečně. Stejně tak si nedělejte starosti ani s orientací po městě. Přehledné uličky, dobré značení, a především vysoká koncentrace památek v centru, dělají z Budapeště ideální město pro všechny, kterým orientace v mapách není blízká. 

Ať už jedete do Budapeště na dva dny, nebo na týden, rozhodně nesmíte vynechat základní památky, mezi které se bezpochyby řadí BUDAPEŠŤSKÝ PARLAMENT. Monumentální stavba na břehu Dunaje patří mezi jednu z nejstarších vládních budov v Evropě, a také jednu z nejoblíbenějších turistických památek v Budapešti. Užijte si její kouzlo nejen zblízka, ale také si vychutnejte pohled na parlament z RYBÁŘSKÉ BAŠTY, která se nachází na druhém břehu řeky. U Rybářské bašty budete možná na malý moment uvažovat o tom, že se nacházíte v Disneylandu. Nevšední stavba pochází ze začátku 20. století, a ne jeden turista ji přirovnává k hradu pro panenky. V těsné blízkosti bašty se nachází BUDÍNSKÝ HRAD, jehož prostory slouží muzejním účelům. Následně se můžete volným krokem přesunout do přilehlého parku, ze kterého se vám naskytne nejen další pohled na parlament, ale především si na chvilku odpočinete od turistického ruchu. Zpátky k parlamentu se vydejte po ŘETĚZOVÉM MOSTU, který spojuje oblast Buda a Pešť.

Most

Samotné centrum Budapeště je napěchováno stylovými podniky, roztomilými kavárničkami a chutnými bistry. V žádném případě se nebojte vyzkoušet místní langoš, který vás postaví na nohy i po dlouhém a prochozeném dnu. Po občerstvovací pauze vám zbude energie na návštěvu BAZILIKY SV. ŠTĚPÁNA či na procházku po židovské čtvrti, které dominuje největší synagoga Evropy – VELKÁ SYNAGOGA. V přilehlých uličkách najdete košer obchody, a především chutné židovské restaurace. V této oblasti zapomeňte na mapu, a pouze si vychutnávejte atmosféru čtvrti.

Synagoga

Van fürdőruha?

Po dlouhém turistickém dnu si zasloužíte dokonalý relax. Ten vám nabídnou termální lázně Széchenyi, které jsou oděny v neobarokním hávu. Impozantní budova lázní se začala stavět v roce 1909 a dokončena byla o čtyři roky později. Není divu, že mnozí návštěvníci se po čvachtání v teplé vodě cítí jako znovuzrození. Zdejší termální voda totiž obsahuje síru, vápník a hydrogenuhličitan hořečnatý a pomůže všem, kteří trpí revmatismem, dýchacími nebo zažívacími problémy. Pokud ale nechcete, aby lázně zdecimovaly váš nervový systém, pak doporučujeme, abyste si vstupenky zarezervovali online. Vyhnete se tak dlouhé frontě, ve které by jeden vystál důlek. Cena za jednodenní vstupenku se pohybuje od 5500 do 6200 HUF, v závislosti na tom, zda jde o víkend nebo všední den.

Lázně

Már csomagolsz?

Budapešť není jenom salát z lahůdek nebo synonymum pro trhy, naopak jde o vzkvétající evropskou metropoli, která v lecčem může překonat své západní sestřičky. Dejte jí šanci a uvidíte, že si ji zamilujete a stane se vaším oblíbeným městem.

ČTĚTE TAKÉ: Tak trochu jiná dovolená: 6 VÝJIMEČNÝCH MÍST, kde se můžete ubytovat