Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Móda

Co na sebe do divadla? Rozhodně ne džíny a bílé ponožky

Info ikona
Ples

Chystáte se do divadla a máte problém s tím, jestli zvolit dlouhé večerní šaty, nebo postačí sukně a halenka? Anebo neurazí dokonce ani kalhoty? Jaká pravidla platí pro ‚dress code‘ do divadel a slavnostní události?

Redakce Marianne | 18. 11. 2013


Nemůžu si pomoct, ale pro mě bylo a je divadelní prostředí místem, ke kterému bychom měli mít úctu. A do té úcty samozřejmě patří i to, jak se obléknu. Už proto, že herci nám taky s úctou a plným nasazením předvádějí svoje výkony, takže si zaslouží totéž. Jak říká módní návrhářka Gábina Páralová, do divadel bychom měli chodit adekvátně oblečeni.

Návštěva divadla je vytržení ze všedního dne

I ona totiž říká, že tím vyjadřujeme úctu nejen k místu, které navštívíme, ale také k ostatním lidem. „Divadelní představení, pokud není zaznamenané, je totiž jedinečné. Energie, nasazení herců, realizace. Hezkým oblečením bychom měli působit radost sami sobě. Návštěva divadla nás totiž vytrhuje ze všedního, obyčejného dne, uvádí nás do jiné nálady a utváří atmosféru jedinečnosti,“ říká módní návrhářka.

Národní není totéž co malá scéna

Pokud se chystáte do Národního divadla, oblečete si ale asi něco jiného než do malého neformálního divadla. Oproti velkým kulturním stánkům, jako je Národní divadlo či jiná kamenná divadla s historií, existují komornější scény, které nepotřebují až takovou dávku etikety. „Pravidlem by mělo být, že do velkých divadel je vhodné obléct si společenské šaty, které může suplovat i kostým nebo sukně a halenka. Elegantní boty, punčocháče v barvě bot nebo šatů, jsou nezbytné. Na premiéry jsou vhodné slavnostní šaty. Pánové by měli mít oblek, jednobarevnou košili a černé uzavřené šněrovací boty s černými ponožkami. V zimě by nemělo sako vykukovat zpod kabátu. U dam by měla být délka šatů shodná či o trošku kratší než kabát,“ radí Gábina Páralová.

Screen_shot_2013-11-14_at_11.46.15

Módní návrhářka Gábina Páralová, http://www.gabinaparalova.cz/

Rady Gábiny Páralové:

  • Jdete navštívit alternativní, malou či undergroundovou scénu? Informujte se, jaký dress code se vyžaduje, nebo jaký je vhodný.

  • Obecně by mělo platit, že oděv by měl být bez nápisů a křiklavých doplňků.

  • Barevné košile, sportovní oblečení jsou kusy oděvů určené k jiné příležitosti.

Ve vánoční soutěži na http://vanoce.marianne.cz/ dnes můžete soutěžit o dvě vstupenky do divadla Studio Dva.