Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

FEJETON KLÁRY KOTÁBOVÉ: Jste na Instagramu? A víte, co na vás váš profil vyzradí?

Profil jsem si s velkou slávou založila před asi třemi lety. A postovala jako o život. Kytičky, dětičky, zvířátka… Co jsem upekla, kde jsem byla, atd. Kamarádky to měly stejně a v posledních dnech světe div se – si raději zavoláme. A nesdílíme, jak by řekla babička“ každý prd“ se všemi svými followery, ale výhradně s těmi, se kterými chceme.

Anonymous | 28. 05. 2019

Je pravda, že jsem instagramu trochu propadla. Miluju odborně vedené účty světových módních návrhářů, baví mě majitelé cukrářských firem, kteří pochopili, že nestačí cvaknout dort mobilem, že je k tomu potřeba trochu jiné nářadí, aby dort, či jiný jejich výtvor vypadal – zkrátka k sežrání.

Naopak mě iritují fotky z fitness center. Břišáky, kam se podívám. Jistě, může to být tím, že jsem kavárenský povaleč a myslím si, že hýbat, když už, se má člověk především venku, ale také to bude tím, že pohled na odhalené, osvalené dvacítky v tangách mi zkrátka nedělá dobře. Ne proto, že bych jim záviděla, ale s hrůzou v oku, že za pár let si třeba bude na sociální sítě dávat některá z mých dcer. S pocitem, že je to absolutně normální. Aspoň ty legíny, kdyby si ty holky na sobě nechaly…

S kamarádkou jsme si vymyslely den, kdy jsme se chovaly jako před těmi lety, co jsme profil zakládaly a dávaly na něj každou fotku, kterou jsme cvakly. Jen s tím rozdílem, že jsme si je navzájem posílaly přes whatsapp. Zajímavý pohled na můj život. Vařila jsem, pekla, smažila, zase vařila… Pak jsem si nalakovala nehty na nohou – a ano, pro úspěch opět vařila. Buď jsem měla divný den, nebo se v tomhle stereotypu zkrátka točí moje dny. A ano, B je správně. Jenže proč bych to měla sdělovat ostatním? Koho zajímá, že Kotábová měla k obědu řízky, k večeři knedlíky, jako dezert rozinkové šneky… A ano, má růžové nehty?

Výsledek našeho průzkumu? Já se zhrozila, ona se zhrozila, a dohodly jsme se, že budeme postovat jen pracovní věci, detaily a radosti, které třeba někoho zajímat budou. Občas. Ale každodennosti? Tělocvičnu pětkrát týdně, kafe patnáctkrát? Tedy tu tělocvičnu bych tam zrovna já mohla dát jako super novinku…A mí přátelé by byli v šoku, protože něco takového na mém účtu ještě neviděli.

Instagram dnes využívám jako bezva časopis, který je po ruce v MHD, mrknu na dorty, módu, líčení, ale asi nic víc. Vlastně nechci vědět, že Boženka je Marakkéši a strávila den tím, že se snažila zachytit svoje křivky pod tím nejlichotivějším úhlem, zastávám názor, že o tom, že byl někdo požádán o ruku, by se měli jeho kamarádi či kamarádky taky dozvědět osobně, psí oči stokrát jinak… Já přece vím, že Markéta venčí třikrát denně a koneckonců všichni dávno zaregistrovali, že já trávím víkendy na turnajích ve sportovních halách s dcerami. A ony ty haly vypadají všechny vlastně úplně stejně…

Opravdu mě ale nedávno překvapil pán, který seděl se svou velmi starou a velmi vrásčitou maminkou v domě s pečovatelskou službou, ve kterém bydlí i moje maminka. Svou příbuznou se snažil nainstalovat na židli tak, aby vypadala krásně, vedle ní nutil pózovat svého potomka, ženu – a pořád nebyl spokojený. Hodinu a půl jim trvalo, než záběr vypadal dostatečně dojemně a celou akci ukončil. Pak dal stařence pusu a odešli. A celou dobu se bavili o tom, jak fotka bude vypadat na instáči a co jí chybí, jaký filtr použijí atd… Finále: Post na insta budou mít jistě pěkný, co ale přinese jejich mamince? Asi nic moc. Nebylo by lepší si s ní jen tak povídat, držet jí za ruku? Myslím, že ano.

Nepovažuju se za staromilce, za kterého mě označí moje dcera, až si tuhle úvahu přečte, zkrátka si ale myslím, že sdílení některých momentů a lov té nejdokonalejší fotky už mohou být – a jsou, za hranou.

Fotky už zveřejněné promazávat nebudu, takže dál každý může kdykoliv zjistit, že jsem závislá na kávě, mám děti, psa a značkový diář, že občas peču, občas vařím…. Když to ovšem takhle shrnu, jakou to má vypovídající hodnotu o tom, jaký jsem člověk?

A co prozradí váš instagramový účet na vás?

Autorka textu: Klára Kotábová

ČTĚTE TAKÉ: 

FEJETON KLÁRY KOTÁBOVÉ: Zenová pohoda

FEJETON KLÁRY KOTÁBOVÉ: Prošlapu se ke zdraví?

FEJETON KLÁRY KOTÁBOVÉ: Co (ne)jedí vaše děti?

FEJETON KLÁRY KOTÁBOVÉ: Písní k trvalé pohodě