Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Zábava

Filatelista, kočkomil a kamarád Lady Di aneb Co víte o Freddiem Mercurym?

Info ikona
Freddie Mercury

Pro rodinu Farrokh Bulsara, pro hudební nadšence Freddie Mercury. Zpěvák kapely Queen se už navždy zapsal mezi hudební legendy, na které nelze zapomenout. A zapomenout bychom neměli ani na jeho dnešní 74. narozeniny, které by Freddie pravděpodobně oslavil nejen s blízkými přáteli, ale také se svými kočkami.

1. Hudební talent ukázal Freddie Mercury už ve třinácti letech, kdy založil kapelu The Hectics. Kapela hrála především na školních akcích a vystupovala se známými rokenrolovými písničkami. 

2. Freddie Mercury se rozhodně nebál práce, a tak nejdříve pracoval jako manipulátor se zavazadly na londýnském letišti Heathrow. Mimochodem tamní pracovníci si k výročí jeho narozenin nacvičili choreografii na legendární písničku I Want to Break Free. 

3. Věděli jste, že Freddie byl vášnivým filatelistou? Jeho bohatá sbírka známek dodnes udivuje sběratele po celém světě. 

4. Freddie rodina patřila k Pársům, což znamená, že praktikovala zoroastriánské náboženství. Zoroastrismus je íránské dualistické náboženství, které je podle některých odborníků vnímáno jako vůbec první světové náboženství. O tom, že Mercuryho rodina  vyznávala toto náboženství hovoří také fakt, že zpěvákův pohřeb vedl zoroastriánský kněz.

5. Na počátku 70. let měl Freddie Mercury dlouhodobý vztah s Mary Austinovou, která se následně stala jeho nejbližší přítelkyní. Když v roce 1991 zpěvák zemřel, odkázal jí většinu svých peněz. Více o jejich vztahu se dočtete zde

Info ikona
Queen

6. Při vystupování s kapelou mu praskl stojan na mikrofon. Zpěvák sice mohl stojan vyměnit, ale rozhodl se, že bude pokračovat s ulomeným kusem. Následně se už nikdy nevrátil ke konvenčnímu stojanu a mnohem raději zpíval s "polovičním" stojanem na mikrofon. 

6. Na pódiu platil za okázalého baviče, avšak v reálném životě byl Freddie velmi plachý a jenom výjimečně poskytoval rozhovory. 

7. Mezi oblíbené umělce Freddieho Mercuryho patřila Aretha Franklin a Jimi Hendrix.

8. Frontman kapely Queen se přátelil s Lady Di. Společně podnikali i večerní dýchánky, během kterých se princezna Diana šikovně maskovala před paparazzi. Jednou se například Freddie rozhodl, že společně zamíří do vyhlášeného londýnského gay baru. Princezna Diana se ale bála pozornosti, a tak ji Freddie oblékl do vojenské bundy, tmavých brýlí a kožené čepice, která zakryla její vlasy. Plán vyšel a dvojice se po celý večer skvěle bavila. 

Info ikona
Fredie Mercury

9. Poslední píseň Freddieho Mercuryho se jmenovala Mother Love. Píseň napsal zpěvák s Brianem Mayem, a následně ji nahrál v květnu 1991. Později byla zařazena na album Made in Heaven, které vyšlo v roce 1995.

10. Freddie Mercury zemřel 24. listopadu 1991 ve svém domě v Kensingtonu v Londýně. Zpěvák zemřel jenom čtyřiadvacet hodin po té, co veřejně oznámil, že je HIV pozitivní.

Bonus: Zpěvák Queen natolik zbožňoval kočky, že v roce 1985 vydal album Mr Bad Guy, které bylo věnováno "mé kočce Jerry, také Tomovi, Oscarovi a Tiffanymu a všem milovníkům koček v celém vesmíru." 

ČTĚTE TAKÉ: Proč byl Freddie Mercury kromě skvělého zpěváka také nezapomenutelnou módní ikonou

Info ikona
Zářijová Marianne

POŠTOVNÉ ZDARMA

Časopis Marianne si nyní můžete, bez nutnosti platit poštovné, objednat až domů. Více informací se dozvíte zde.