Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Móda

Jak pečovat o koženou kabelku? Pozor na vlhkost i chemické přípravky

Info ikona
Macaron Grand

Máte svou koženou kabelku snů a nechcete, aby časem ztrácela na kráse? Stačí dodržovat pár jednoduchých způsobů, jak se o kožené výrobky starat. Kůže je materiál, který vydrží dlouho, a stářím se dokonce stává krásnější. Na co při péči o koženou kabelku nesmíte zapomenout?

Eliška Vrbová | 30. 01. 2021

Tak jako věnujete péči koženým botám, zapomínat byste neměla ani na ostatní kožené doplňky, které nosíte denně. Mezi ně patří i kožená kabelka či peněženka. Abyste se ze své investice do kvality mohla radovat dlouho, je dobré se o tyto doplňky starat hned od začátku. Tím, že jim budete věnovat čas a péči, udržíte hodnotu a vzhled svých nejcennějších kousků. Jak o kožené kabelky správně pečovat nám poradila Markéta Folberová, zakladatelka české značky Folbeur.

1. Šetrné používání

Při každodenním používání věnujte v první řadě pozornost místu, kam kabelku pokládáte. Pamatujte, že na zem nepatří. Odložte ji na židli vedle sebe nebo na závěsný háček ke stolu. Myslete také na její nosnost. I když do ní chcete dát celý váš svět, nedělejte to. Prospějete svým zádům i kabelce. Dejte si limit, co vše kabelka zvládne a co se vám bude nosit stále pohodlně. Kožená kabelka totiž přetěžováním může nelichotivě změnit svůj tvar.

Mohlo by se vám líbit

Historie kabelek: ve kterém roce byla populární ta vaše?

marianne.cz

2. Zachování tvaru

V době, kdy svou koženou kabelku zrovna nenosíte, ji vycpěte, ať stále krásně drží tvar. Bez výplně se kabelka překlesá, zohýbá a padá k jedné straně. Po koupi kabelky si v nejlepším případě nechte výplň, s níž vám přišla. Použít můžete také hedvábný papír, noviny, nebo bublinkové výplně. V rámci lepšího uskladnění a zároveň šetření prostoru můžete menší kabelky vkládat do větších. Kabelky nevěšte do skříně za ucha, ale raději je mějte poskládané na poličce. Každou samostatně, žádné hromadění jednu na druhou.

Aby se vám kabelka nezaprášila a neulpívala na ní i jiná nečistota, schovávejte ji do textilních vaků. Dražší kabelky v nich při koupi bývají zabalené. Jestliže je nemáte, postačí i starý povlak na polštář. Nikdy ji neskladujte v plastu, igelitové tašce nebo plastovém pytli, takový materiál zachycuje vlhkost a kabelka v něm nemůže dýchat.

3. Čištění

Kabelku nikdy neperte a nečistěte žádným chemickým přípravkem. Chraňte ji před deštěm a celkově před vodou. Před prvním nošením je dobré kabelku nastříkat impregnací na kůži ve spreji. Chcete-li ji vyčistit, vždy se podívejte, z jakého je materiálu, a kupte k ní příslušný čistič. Pokud je kabelka špinavá, postačí navlhčený hadřík s tuhým mýdlem, čímž jemně očistíte nečistoty. Kožené kabelky držte dál i od olejů a parfémů. Skvrny od nich kabelku nenávratně zničí. Pokud vám na kabelku kápne olej nebo stříkne parfém, snažte se skvrnu vysát suchým hadříkem. To samé platí i o čistění vnitřku kabelky – stopy po tužce, rtěnce či jídle zkuste smýt navlhčeným hadříkem nebo jemně přemněte v ruce textilní látku mimo kabelku. Každá kabelka má také různé spony, přezky, zapínání a patenty. I ty si zaslouží péči. Otírejte je navlhčeným hadříkem a pak vyleštěte suchým. Zipy a kování je dobré ošetřovat přípravky, které jsou určené na ošetření šperků.

Info ikona
Petit

4. Pozor na příliš slunce

Kožené produkty skladujte mimo přímé sluneční světlo, které by mohlo způsobit vyblednutí barvy. Stejně tak je dávejte mimo umělé zdroje tepla, radiátory či přímotopy mohou způsobit jejich vysušení a popraskání. U vnějších vlivů, jako je slunce a teplo, přiměřená míra nevadí, ale nic se nesmí přehánět.

5. Vlhkost jako úhlavní nepřítel

Kožené kabelky obecně nemají rády vlhko. Proto je uchovávejte v textilním vaku a vložte do nich pytlíčky proti vlhkosti. Markéta Folberová v péči o své kabelky, které jsou vyrobeny z kvalitní italské hovězí usně, doporučuje kůži chránit zejména před vlhkostí a vodou. Dlouhodobé vystavení zvýšené vlhkosti může kůži nevratně poškodit. V případě, že prší, snažte se kůži zbytečně dešti nevystavovat. Když se přeci jen stane, že kabelka zmokne, pokuste se co nejdříve kůži vysušit, a to nejlépe za pomoci bavlněného hadříku, který absorbuje co nejvíce tekutiny, a následně kabelku nechte zvolna uschnout. Nikdy ji nesušte za pomoci velikého zdroje tepla, jako je fén, topení či kamna. Kabelku ošetřujte speciálním voskem, který kůži změkčuje a vyživuje, nebo jiným přípravkem na ošetření kožených produktů. Jednou za dva až tři měsíce se hodí i impregnace. Kůže je kůže a ta časem stárne. Aby měla krásný stárnoucí vintage efekt, musíte se o ni starat. Jestliže kůže praskne, nebo se natrhne, odneste ji do opravy profesionálovi. „My se snažíme našim zákaznicím s případnými vzniklými problémy s produktem pomoci a mohou se na nás obrátit,“ dodává Markéta Folberová.

6. A co peněženky?

U peněženky si vyberte styl, který vyhovuje vašim požadavkům. Při správně zvolené velikost peněženku nebudete zbytečně přeplňovat. Víte-li, že vlastníte mnoho různých druhů karet a potřebujete je nosit při sobě, volte peněženky s mnoha sloty na karty nebo je noste zvlášť ve speciálním pouzdře. Při přenášení peněženky v kabelce můžete zabránit jejímu poškrábání a otiskům pouhým uložením peněženky do samostatné přihrádky nebo určené kapsy na zip v podšívce. Je také dobrým zvykem peněženku pravidelně jemně otírat nebo kartáčovat, abyste odstranila každodenní usazování prachu a nečistot, které se na ní mohou hromadit.

Mohlo by se vám líbit

Streetstyle z Paříže. Co se právě teď nosí v ulicích francouzské metropole?

marianne.cz