Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Móda

Čeští návrháři šijí roušky, které rozdávají potřebným

Když se kolekce oblečení promění v kolekci roušek.

Nedostatek roušek je problém, na který našly odpověď nejen šikovné švadlenky, ale také módní značky. Právě ty zanechaly veškeré práce na nových kolekcích a po hlavě se vrhly do šití kvalitních roušek. Mezi prvními odstartovala šití roušek návrhářka Kateřina Geislerová, která svou první roušku ušila už v neděli 15. března. Za týden práce dokázala ve dvou dílnách a s osmi švadlenkami ušít neuvěřitelných 32 000 roušek, které zdarma dodala lidem v tzv. „první linii“, tedy do nemocnic, hospiců a zpravodajům.

Rouška
Zdroj: @katerinageislerova

K šití roušek se připojila také návrhářka Petra Balvínová se svými švadlenkami. Žádostí o roušku jí však přišlo tolik, že se Petra rozhodla došít roušky pouze pro ty, kteří to nejvíce potřebují. "Aktuálně došíváme roušky pro domovy důchodců," říká návrhářka a zároveň dodává, že není v jejích možnostech, aby ušila roušky pro všechny. 

Petra Balvínová
Zdroj: tiqe_by_petra_balvinova

Ruku k dílu přiložila také česká značka streetwearového oblečení Girls Without Clothes. V době pandemie, kdy je neustálý nedostatek roušek, začala vytvářet vlastní. Část se rozhodla věnovat potřebným a část dala k prodeji. Ty však zmizely během tří minut. Aktuální kampaní, jejíž tváří je Terezie Vodička Kovalová, se snaží upozornit na to, že nosit roušku je opravdu nutné a není na tom nic špatného. Naopak!

Rouška
Zdroj: Girls Without Clothes

Česká oděvní společnost Pietro Filipi začala šít roušky minulé pondělí. Prvních sto ušitých roušek věnovala svým zaměstnancům, aby mohli pokračovat ve výrobě. Následně se k šití přidaly výrobny v Pardubicích a Chrudimi, takže kapacita vzrostla na dva tisíce roušek denně. Od pondělí 23. března se k šití připojily i další výrobny po celé České i Slovenské republice, díky čemuž může společnost produkovat pět tisíc roušek denně. “Aktuálně máme od různých organizací poptáno kolem 50 tisíc roušek a další rychle přibývají. Kromě domovů důchodců jsou to obchodní řetězce, spolky nebo třeba Nadační fond nezávislé žurnalistiky, kam už první várka odešla,” říká Michal Mička, majitel Pietro Filipi.

Rouška
Zdroj: @pietrofilipi

Roušky pro ty, kteří to nejvíce potřebují, šije také módní návrhářka Taťána Kovaříková. „Již několik dnů šijeme roušky a děláme to s láskou a zdarma. Snažíme se pomoci, jak jen to je možné, dle našich kapacit. Vše věnujeme těm, co jsou v první linii a starají se o nás, jako jsou lékaři a zdravotníci, a také těm s oslabenou imunitou, kteří jsou ohroženi nejvíce či reportérům z TV, kteří nás denně informují a vyjíždějí do terénu,“ napsala návrhářka na svůj Facebook.

Rouška
Zdroj: TATIANA by Taťána Kovaříková

Designér Lukáš Macháček šil roušky především pro kurýry, kteří lidem doručují jídlo. Jenže o jeho roušky si začali psát i další lidé, a tak se Lukáš Macháček rozhodl, že část roušek půjde do prodeje. Výtěžek z prodeje následně poputuje do Fakultní nemocnice Motol, kde bude využit na pomoc proti záludnému koronaviru.

Rouška
Zdroj: @lukasmachacek

Značka Alexmonhart vyměnila výrobu ikonických batůžku za šití roušek, které rozdává zadarmo. "Když jsme včera dali toto oznámení na Instagram, začali jsme dostávat žádosti nejen od našich zákazníků, ale i od lékařů z nemocnic a opatrovnic z dětských domovů. Rázem ze z toho staly stovky ústenek, které se snažíme vyrobit a rozdistribuovat jak jen to bude možné," píše značka na Facebooku. 

Česká značka Leeda šije roušky společně se studenty a dobrovolníky z UMPRUM již od 14. března. Ušité roušky následně putují na Úřad městské části Praha 7, odkud jsou distribuovány rizikovým skupinám. „Naše kapacita je zatím velice omezena a neprodáváme je,“ píše Leeda na Facebooku.

Rouška
Zdroj: Leeda

Roušky šije také značka ODIVI. „Zájemců je opravdu mnoho, proto se snažíme upřednostnit naléhavé případy, jako jsou např. vážně nemocní, nemocnice nebo jiné rizikové skupiny,“ píše ODIVI na Instagramu. Zároveň ale ODIVI nabízí řešení pro všechny, kteří roušku ještě nemají. Na svém Instagramu totiž zveřejnili jednoduchý návod, podle kterého si roušku můžete za pár minut vytvořit ze starého trička. Návod naleznete zde

Rouška
Zdroj: ODIVI

Znáte další návrháře, kteří šijí roušky?

Pokud to není nezbytně nutné, nevycházejte v současné době ze svých domovů - a to ani pro nové číslo Marianne. Časopis Marianne si totiž můžete, bez nutnosti platit poštovné, objednat až domů. Více informací se dozvíte zde

ČTĚTE TAKÉ: 

MARTIN ZIKMUND: Využijte situaci kolem koronaviru pro sebe

5 drobností, kterými můžeme přispět ke zlepšení situace