Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Cestování

Virtuální, omezené či zrušené! Kde probíhají adventní trhy v roce 2020?

Info ikona
Vánoční trhy

Koronavirus se letošní zimy nezalekl a stále sužuje naši zemi. Bohužel, tato skutečnost ovlivnila nejen předvánoční přípravy, ale také konání každoročních vánočních trhů. Pokud se nechcete této adventní kratochvíle vzdát, přinášíme vám tipy na místa, kde adventní trhy alespoň částečně fungují.

Svařák do hrníčku, bratwurst do ruky a procházka mezi zajímavými stánky může začít! Tak vypadal klasický scénář všech, kteří se v minulosti vydali objevovat krásy vánočně vyzdobených měst. Už, už se zdálo, že tradice adventních trhů je nesmrtelná, když vtom dorazil koronavirus, který změnil všechny zajeté pořádky. A tak se v letošním roce musíme většiny adventních trhů v Česku vzdát, případně je můžeme navštívit doslova pod rouškou bezpečnostních opatření. Zároveň někteří pořadatelé drží prst na tepu doby, a tak v letošním roce připravili „alespoň“ trhy virtuální.

Kde adventní trhy nebudou?

Pokud jste v předvánočním čase tradičně navštěvovali adventní trhy na Staroměstském náměstí v Praze, pak pravděpodobně budete zklamaní. Klasické stánky ani doprovodný program letos Praha nechystá. Podobně jsou na tom České Budějovice, které už 16. listopadu oznámily, že letošní adventní trhy neproběhnou. Špatné zprávy dorazily také z Bratislavy, kde taktéž byly vánoční trhy na Hviezdoslavově náměstí zrušeny. 

Mohlo by se vám líbit

Kde adventní trhy už probíhají?

Opačná situace je v Ostravě, kde trhy na Masarykově náměstí fungují už od pátku 27. listopadu. Nutno podotknout, že také v Ostravě dbají na bezpečností nařízení, a tak jsou adventní stánky dál od sebe, a zároveň se město vzdalo doprovodného programu. Od neděle 29. listopadu se adventní trhy konají také v Opavě, a to na Dolním náměstí. Také zde jsou trhy přizpůsobeny aktuální koronavirové situaci.

Info ikona
Vánoční trhy

Kde se připravují?

O vánoční trhy nepřijdou Brňané, pro které se stánky otevřou ve čtvrtek 3. prosince. Už teď je ale jasné, že na adventních trzích bude zakázáno konzumovat jídlo a alkohol. Naopak se obyvatelé Brna mohou těšit na řemeslné výrobky, dárky nebo balené potraviny. Ve fázi příprav je také Olomouc, která se svými adventními trhy každoročně boduje. V Olomouci se adventní stánky taktéž otevřou 3. prosince, ale na rozdíl od Brna to vypadá, že nebudou chybět ani stánky prodávající alkohol, jako je sváteční punč, svařené víno nebo horký cider. To je dáno skutečností, že od čtvrtka vláda povoluje konzumaci alkoholu na veřejnosti.

Díky rozvolňování se adventní trhy uskuteční také v Plzni, kde netrpělivě sledovali koronavirovou situaci. Aktuálně to vypadá, že se trhy otevřou druhý adventní víkend, a stejně jako v dalších městech republiky i zde budou platit bezpečnostní opatření. Například nebude možné, aby lidé zakoupené jídlo konzumovali na místě adventních trhů.

ČTĚTE TAKÉ: Jak jsme se zamilovali do Plzně

Adventní trhy ve virtuálním hávu

Vzhledem k tomu, že koronavirová situace je nevyzpytatelná, rozhodla se některá města pro virtuální podobu adventních trhů. Za zmínku stojí například virtuální vánoční trh ve Žďáru nad Sázavou, kde si na oficiální stránce můžete prohlédnout produkty od prodejců, které lze objednat a následně od 4. do 6. prosince vyzvednout na žďárském zámku. Na podobném principu funguje také XXXI. Muzejní adventní trh 2020 v Hradci Králové. Také zde si na oficiálních stránkách můžete prohlédnout řemeslná díla, která si můžete zakoupit a vyzvednout ve výdejním okénku.

Mohlo by se vám líbit