Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >

Kosmetická inspirace: Gelové nehty, nebo gelový lak?

K dokonalému vzhledu patří zcela určitě i upravené nehty. Některé ženy dávají přednost přirozenosti a nehty si ani nelakují, jiné mají rády originalitu a propadly módě umělých nehtů. Pokud o nich uvažujete, je dobré si dobře promyslet, proč je chcete a jaké jsou možnosti.

Redakce Marianne | 24. 02. 2014


Existuje spousta důvodů, proč si pořídit gelové nehty. Vydrží déle než klasický lak na nehty, neodlupují se a doplňují se až po několika týdnech od aplikace. Nemůže se vám tedy stát, že si nalakujete nehty na večerní slavnostní událost a pár hodin poté se vám konečky laku odloupnou, takže nehty pak vypadají neupraveně. Gelové nehty mají tedy spoustu výhod, ale i nevýhod. To ostatně potvrzuje i manikérka, pedikérka a specialistka na nehtovou modeláž Veronika Matulová z kliniky Esthesia v Praze. I když se traduje, že gelové nehty jsou méně nebezpečné než akrylové, oba materiály nehty poškozují. „Po sundání modeláže jsou nehty tenčí a budou potřebovat nějakou dobu regenerovat,“ říká Veronika Matulová.

Gelová modeláž – jak se provádí?

Tato modeláž se provádí pomocí UV gelů, a jak název napovídá, nehty se vytvrzují v UV lampě. „Nehty se po manikúře a odmaštění modelují pomocí štětce přímo na vlastní nehet bez prodloužení nebo na umělý typ, který se lepí pomocí lepidla na špičku zkráceného nehtu na šablonu, případně si zákaznice může vybrat délku a tvar nehtů. Další možností je modelace nehtů na šablonu, kdy se pod nehet vloží papírová šablona, nehet se na ní vymodeluje a následně se šablona sundá a nehet se vybrousí do požadované délky a tvaru. Zde si zákaznice může také vybrat délku a tvar. Ještě bych zmínila modeláž pomocí akrylových pudrů, kdy se materiál netvrdí v UV lampě. Pomocí akrylu se dají nehty vymodelovat tenké a odolné. Materiál je třeba vybírat podle typu nehtu a podle typu zátěže,“ vysvětluje princip modeláže Veronika.

Lék na okousané nehty

Veronika Matulová, přestože modeláž umělých nehtů provádí, tuto metodu doporučuje minimálně. Podle ní jsou dnes modernější kratší vlastní nehty. „Využívají se hlavně gelové laky, ale vracejí se i klasické laky a manikúra. Modeláž tedy doporučuji pouze klientkám, které nehty hodně zatěžují nebo nemají čas chodit častěji na manikúru, dále pro ženy, které si nehty koušou. Zde je celkem dobrá prognóza, protože gel a akryl jdou těžko ukousnout,“ usmívá se Veronika Matulová. Pokud uvažujete o tom, že byste si nechala aplikovat gelové nehty jen na zkoušku, tak ani to Veronika nedoporučuje. Je to prý zbytečná zátěž vlastních nehtů. A to ani v případě, že se v sobotu budete vdávat. „Mnohem lepší je použít gelový lak, který zaručeně vydrží dva týdny a nepoškodí nehty zdaleka tolik jako gel či akryl. Vždy je důležitá konzultace s manikérkou a probrat všechna pro a proti.“

Na výběr jsou různé tvary i zajímavosti

Pokud jste se přece jen rozhodla pro gelovou modeláž, možnosti jsou nepřeberné. „V dnešní době si zákaznice mohou vybrat minimálně z deseti druhů tvarů nehtů. Používají se gely, které mění barvu dle teploty, praskající gelové laky, mnoho druhů malování. Můžete si vymyslet téměř vše. V modeláži se dnes běžně používají kamuflážní gely i akrylové pudry, díky kterým se dá prodloužit lůžko nehtu, a nehty pak vypadají delší a štíhlejší. Pokud budou nehty krásně zdobené, malované, ale nebudou mít krásný tvar a budou se odchlipovat, tak je veškerá snaha marná. Každopádně, nail art v dnešní době směřuje k jednoduchosti, méně je více,“ domnívá se Veronika.

Veronika_07_02_14_127b

Co radí Veronika Matulová v případě, že se chystáte na modeláž?

  • položte si otázku, proč vlastně umělé nehty chcete

  • zjistěte si, jaké jsou možnosti

  • počítejte s tím, že může trvat, než se pro vás najde vhodný materiál, a že první modeláž nemusí držet

  • každé tři až čtyři týdny vás bude čekat návštěva u manikérky na doplnění

  • v mezičase můžete vidět, že nehet odrůstá, a pokud nemůžete chodit na doplnění tak často, je vhodná tzv. francie, kdy odrost není tak patrný

  • vyberte si manikérku, která má dlouhou praxi, pracuje se značkami, jež jsou schválené v EU, a má veškeré atesty

V galerii najdete nejen nejlepší práce Veroniky Matulové (1-9), ale také inspiraci ze světa.

Více informací na: http://www.esthesia.cz/

Kosmetická inspirace: Gelové nehty, nebo gelový lak?