Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Téma Marianne

Kouzelný návod: Jarní únavo, zmiz, abrakadabra!

Jarní únava je přirozenou reakcí organismu, který může být vyčerpaný náročnějším zimním obdobím a nedostatekem denního světla. Zkuste letos jarní únavu nebrat jako běžnou součást končící zimy a podpořte své tělo tak, abyste si tyto dny mohli užít naplno. Tohle jsou naše zaručené tipy.

Jde se ven!
Už musíme vyrazit ven! Proto si na víkendy naplánujte výlety do přírody. Já začala už včera, a i když počasí bylo spíš mrazivé než jarní, hodinová vycházka s termoskou s teplým čajem mi udělala radost v těle i na duši. Další miniaturní předsevzetí pro nadcházející všední dny je chodit co nejvíc pěsky. Alespoň na část cesty na nákupy nebo na schůzky zkuste ignorovat MDH. A místo vysedávání v kavárnách si vemte kávu s sebou a vyražte do parku nebo na obhlídku probouzejících zahrad ve vašem okolí. Můj soukromý tip, jak si užít čerstvý vzduch, je důkladné vyvětrání předtím, než jdu spát.  

Aktivní odpočinek
Pocit únavy a vyčerpání obvykle ještě umocní stres, který se stává běžnou součástí našich životů. Pokud budete ve volném čase odevzdaně ležet na gauči, těžko přijdete na jiné myšlenky. Překonejte počáteční nechuť, a kromě povinností zaplňte svůj diář i jinými aktivitami. Zkusit můžete třeba vyrábět jarní dekorace, malovat v plenéru, vyzkoušet geocaching, pustit se do zahradničení nebo se věnovat novému sportu. Osobně to se sportem moc nepřeháním, ale klidná jóga mi udělá dobře pokaždé a stejně tak mě nabije vytváření květinových vazeb. Už rostou kočičky!

Jaro na talíři
Vychutnávejte si vše, co svěží příroda nabízí, a připravte si skvělé zeleninové polévky dochucené třeba čerstvými kopřivami. Zelené jarní výhonky a bylinky jako sedmikrásky, pažitka, medvědí česnek či polníček se skvěle hodí třeba salátů nebo domácích pomazánek. Skoro mě to nutí říct, že bylinky jsou nový bůček! Tak uvidíme...
V souvislosti s jarní únavou se hodně mluví také o nedostatku vitamínu D, jehož přirozeným zdrojem jsou sluneční paprsky. Načerpáte ho ale i z ryb, například z lososa, makrely nebo sardinek.


 

Dejte si do těla: