Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Láska v době online

Bez telefonu už neumíme běžně fungovat. Dokáží se bez něj obejít naše vztahy? Nebo by bez něj ani nevznikly?

Karolína Peřinová | 29. 10. 2018

Vzpomenete si, jak jste se seznamovali „offline“? Chtělo to spoustu odvahy a odhodlání. Bylo to nesmělé a zároveň napínavé, protože jsme si toho druhého nemohli předem vygooglit. Neměli jsme možnost udělat si o dotyčném předem obrázek a museli si počkat na osobní dojem. Možná i díky tomu jsme byli ušetřeni zprávám typu „Na instagramu jsi vypadala hubenější.“

phone

Doba se mění a s ní se mění i vztahy. Podle průzkumu Ipsos, který si nechala vypracovat společnost T-Mobile, poznala více než polovina párů svou drahou polovičku online. 54 % dotázaných uvedlo, že něž si domluvili první schůzku, trávili dlouhé hodiny chatováním a vzájemným poznáváním po internetu. Dovedete si tento způsob seznamování představit v době, kdy jsme si psali jen dopisy?

Z různých romantických filmů a příruček o randění jsme zvyklí na pravidlo tří dnů, tedy neozvat se první tři dny po schůzce. Upřímně, kdo z nás to někdy dodržel? Buď jsme se ozvali hned, nebo už nikdy. A tak to má i více než polovina mladých lidí, kteří počítají s kontaktem do 24 hodin od prvního rande. No a světe div se, 42 % žen si myslí, že jako první by měl kontakt navázat muž, zatímco podle více než poloviny mužů na pohlaví vůbec nezáleží. Je tedy naprostá ztráta času vysedávat u telefonu a hypnotizovat společnou konverzaci, jestli ten druhý už náhodou nezačal psát. Napište mu sama.

dating

Láska po internetu může vzplanout ze dne na den. Sms typu „Smaž si moje číslo. Smaž mě ze svého života.“ nebo „Myslím, že bys už neměla jezdit. Nikdy.“ ji zase hodně rychle dokáží uhasit. Rozcházet se v době internetu a mobilů je snadnější než kdy před tím a po takových online vztazích zůstává spoustu zlomených srdcí. Na druhou stranu kolikrát ještě můžeme být rádi, že nám dotyčný napíše a vztah oficiálně ukončí. Znáte pojem ghosting? Spousta z nás ho určitě zažila. Ve více než 27% případů se totiž stává, že dotyčný se už nikdy neozve. Zkrátka hraje mrtvého brouka. „Může se zdát, že ghosting je novodobým fenoménem, ale je to jen jiná forma téhož. Dříve lidé v podobných situacích přecházeli na druhý chodník, nebo se nechávali zapírat rodinou či kamarády,“ vysvětluje Lucian Kantor, vztahový terapeut. Ruku na srdce, kolik z nás podobnou rozchodovou větu použilo, anebo se prostě neozvalo?

Koneckonců je jen na nás, jestli si mobilem necháme vztah zničit nebo naopak. I jednoduchá SMS „Miluji Tě“ zahřeje u srdce a takový „sexting“ může být vzrušující zábava.

Související články

Životní styl

<span>Temná strana optimismu: Proč se vždy nevyplácí myslet pozitivně?</span>

Temná strana optimismu: Proč se vždy nevyplácí myslet pozitivně?

Životní styl

<span>Přátelstvím ku zdraví aneb Proč je dobré mít v práci nejlepší kamarádku?</span>

Přátelstvím ku zdraví aneb Proč je dobré mít v práci nejlepší kamarádku?

Životní styl

<span>Omlouváte se až přespříliš? Naučte se, jak to změnit, jinak se budete trápit celý život</span>

Omlouváte se až přespříliš? Naučte se, jak to změnit, jinak se budete trápit celý život

Životní styl

<span>Vztahy mladých: Jak se seznamuje generace Z a co ve vztazích hledá?</span>

Vztahy mladých: Jak se seznamuje generace Z a co ve vztazích hledá?