Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Rodina a děti

MOJE KARIÉRA: ilustrátorka a majitelka knihkupectví Tereza Booth

Takhle se plní sny! Tereza Booth s mateřstvím zjistila, že existuje mnoho úžasných dětských knih a že by bylo skvělé mít je všechny na jednom místě. Otevřela si vlastní knihkupectví Pinwheels a sama vydává i knihy.

Můj den:
Začíná na můj vkus příliš brzy. Následuje ranní klasika, budím syna do školy, adrenalin stoupá. Užívám si cestu tramvají do školy, dává nám to prostor k povídání. Před školou zamávám synovi a padá ze mne ranní stres. Energie skoro vyčerpána. Z hluboka se nadechuji a vyrážím do centra. V tramvaji si otevírám knihu. Ještě než zamířím do práce, se jdu podívat, co je nového v knihkupectvích. Cítím se mezi tolika tituly jako ryba ve vodě. Co mnoho lidí na velkých knihkupectví děsí, mne přitahuje. Tam vybírám to nejlepší právě pro moje knihkupectví. Když už mně čas tlačí, jdu si rychle pro snídani a do práce. Zapínám kávovar a čekám, než se zahřeje. Prohlížím e-maily, čtu ediční plány, dotisky, novinky a objednávám knihy. Kávovar je zahřátý, konečně! Teď je potřeba nastavit mlýnek. V Pinwheels máme všichni baristický kurz, ke knížkám nabízíme i kávu. V 9:30 otevírám knihkupectví. Začínají chodit zákazníci. Doporučuji knihy podle čtenáře. Ke každému dítěti se snažíme přistupovat individuálně. Připravuji a balím knihy objednané přes e-shop. Odpoledne přichází kolegyně a já běžím na schůzky, nakoupit, pro syna a domů.  Mám ráda, když nemusíme pospíchat ze školy.  Syn mě většinou za moje peníze pozve na něco dobrého.

Moje kariéra:
Než jsem se dostala ke knížkám, uplynulo spoustu času. Všechno to začalo v Anglii. Studium na Central St. Martin’s – ilustrace dětských knih - mě natolik uchvátilo, že jsem začala mít touhu vydat si vlastní knihu. V Praze na UMPRUM, kam jsem se později přihlásila do kurzu kresby, jsem potkala člověka, který dělal módu. Vytvořila jsem vlastní značku Pinwheels a šest let se intenzivně věnovala modnímu návrhářství.

Největší lekce:
Nejvíc mě naučila Anglie. Vždycky jsem byla pozorovatel, málo jsem se ptala a hodně jsem poslouchala. Hodně jsem se poučila z vlastních chyb, ale i ostatních.

Moje motto:
Dvakrát měř, jednou řeš. To se stále učím. A také co mě nezabije, to mě posílí. Často mě právě neúspěch nejvíc nakopne.

Work-life balance:
Nepracuji o víkendech. Když se cítím mizerně, tak zálezám s knihou do postele nebo na gauč pod deku k černobílému filmu. S čajem nebo vínem, podle vážnosti situace.

Mé splněné sny:
Vydala jsem tři knihy. Některé sny nebyly sny, a přesto je teď mohu pokládat za splněný sen. Třeba setkání s mezinárodně uznávaným autorem dětských knih Petrem Horáčkem, veletrh knih v Londýně, hudební festival Glastonbury, vlastní značka oblečení, baristický kurz, studium na Central St. Martin’s, práce v H&M Londýn, vlastní knihkupectví. Přibývají!

Já právě teď:
Momentálně na realizaci čeká náš projekt na Hithitu, kniha Petra Horáčka Dlouhá cesta. Jedná se o úplně první knihu od Petra v českém jazyce. Dlouhá cesta je poetická dětská knížka o putovaní trpaslíka s překrásnými ilustracemi.


Mých pět tipů na dětské knihy (i když pět je málo!):

      Zahrada (Jiří Trnka)
      Námořník a Pekka (Jockum Nordström)
      Babočky (Lukáš Urbánek / Milada Rezková)
      Lyžníci z Plískanic (Bjørn R. Lie)
      Pan Sova (Arnold Lobel)

 

 

Související články

Rodina a děti

<span>Jako umění žonglovat: Jak skloubit kariéru s mateřstvím?</span>

Jako umění žonglovat: Jak skloubit kariéru s mateřstvím?

Rodina a děti

<span>Slavné ženy, které se rozhodly nemít děti. Jaké důvody je k tomu vedly?</span>

Slavné ženy, které se rozhodly nemít děti. Jaké důvody je k tomu vedly?

Rodina a děti

<span>Nechat spát mazlíčka s dítětem v posteli je podle veterináře nevhodné z mnoha důvodů</span>

Nechat spát mazlíčka s dítětem v posteli je podle veterináře nevhodné z mnoha důvodů

Rodina a děti

<span>3 způsoby, jak zvednout u dětí emocionální inteligenci</span>

3 způsoby, jak zvednout u dětí emocionální inteligenci