Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Únor ve znamení chůze aneb Pádné důvody, proč chodit do práce pěšky

Info ikona
Chůze

Zatímco v dobách předkoronavirových jsme po práci vyrazili do fitness centra, na badminton nebo do plaveckého bazénu, v současné chvíli můžeme maximálně běhat venku, případně cvičit před televizní obrazovkou. Pokud se vám z obou představ dělají osypky, pak existuje ještě jedna možnost. Říká si chůze a je ideálním parťákem pro všechny, kteří touží po pohybu, ale zároveň nepotřebují trhat rekordy a sledovat tepovku.

Najít si fyzickou aktivitu, kterou v současné chvíli můžeme dělat, je úkol hodný Sherlocka Holmese. Celé situaci nenahrává ani skutečnost, že do práce odcházíme v ranních hodinách a povětšinou se vracíme se západem slunce. Není tedy divu, že následně je naší největší denní aktivitou přesun z gauče do kuchyně a z kuchyně do ložnice. Pokud už sami cítíte, že aktuální životní styl neprospívá vašemu fyzickému ani duševnímu zdraví, pak je ideální čas zařadit do svého denního harmonogramu ranní chůzi. Dobrou zprávou pro všechny milovníky spánku je, že v ranních hodinách nemusíte nachodit kilometry. Podle odborníků totiž dokáže s vaším tělem zázraky i patnáctiminutová procházka

Stále jsme vás o výhodách ranní chůze nepřesvědčili? Vězte, že existuje nejméně dalších pět pádných důvodů, proč zítra vyrazit do práce pěšky.

1. Příval energie

Zatímco ranní ptáčata mají energie na rozdávání, noční sovy zažívají opačný problém. Následně sahají po kolovém nápoji, energetickém drinku nebo kávě, a to s domněním, že ztracenou energii najdou. Přitom mnohem zdravějším řešením je právě ranní procházka. Studie opakovaně ukázaly, že ranní procházka zvyšuje hladinu energie a je klíčem k produktivnějšímu dnu. Zároveň je důležité podotknout, že ranní chůzí nemusíte trhat rekordy. Bohatě postačí, když půjdete alespoň patnáct - dvacet minut. Pokud tedy za prací dojíždíte, pak zkuste zaparkovat dále od kanceláře, případně vystupte o pár tramvajových zastávek dříve. Věříme, že určitě naleznete způsob, jak do své ranní rutiny zakomponovat dvacet minut chůze.

Mohlo by se vám líbit

Jak si vytvořit zdravý vztah k jídlu a pohybu? Zkuste si osvojit několik jednoduchých návyků

marianne.cz

2. Lék proti sezónní afektivní poruše

Ranní procházka je ideální prevencí proti sezónní afektivní poruše, která podle odborníků vzniká v momentě, kdy se zkracují dny a přichází sychravé počasí. Porucha se nejčastěji projevuje únavou, záchvatem úzkosti nebo „jenom“ špatnou náladou. Rozhodně byste ji ale neměli podceňovat, protože v dlouhodobém horizontu si můžete zadělat na nepříjemný psychický problém. Využijte tedy každého slunečního paprsku, který uvidíte na obloze, a běžte si krátkou procházkou dobít baterky. Procházka na sluníčku si navíc skvěle poradí i s deficitem vitamínu D.

3. Lepší nálada

Chůze nejen zvyšuje energii, ale zároveň se dokáže postarat také o naši náladu. To je způsobeno tím, že jakákoliv fyzická aktivita pozitivně ovlivňuje hladinu serotoninu a dopaminu v našem těle. Pokud navíc vaše cesta do práce vede přes zeleň a přírodu, pak se o přítomnost dobré nálady nemusíte strachovat.

Info ikona
Chůze

4. Tajemství bystrého rozhodování

Známe to všichni. Pokud jsme v práci bez energie i nálady, pak trpí i náš pracovní život. Nejenže se nedokážeme soustředit, ale především jsme nerozhodní a nedokážeme řešit problémy s čistou hlavou. Výzkum zveřejněný v roce 2016 Harvardskou univerzitou ale dospěl k závěru, že pouhých 20 až 30 minut aerobního cvičení, tedy i rychlé chůze, zkracuje dobu našich reakcí, a zároveň vyostřuje rozhodování. Vypadá to, že svižná chůze je ideální způsob, jak se připravit na náročný pracovní den.

5. Podporuje všímavost

Už jste slyšeli o fenoménu mindfulness? Tento stav mysli, kdy máte odstup od svých myšlenek, a zároveň vnímáte každý okamžik za okamžikem, můžeme česky nazvat všímavostí. Někteří si všímavost osvojují meditací, jiní ji praktikují v běžném životě. Vypadá to ale, že lepší úrovně všímavosti můžete dosáhnout také ranní procházkou. Odlože sluchátka do kabelky, vypněte si upozornění na mobilu a užijte si procházku do práce bez jakéhokoliv rozptylování. Věnujte se pouze sami sobě a svým aktuálním myšlenkám. Snažte se neřešit minulost ani budoucnost, pouze si vychutnávejte to, co je teď a tady.

Mohlo by se vám líbit

Trpíte ranní trudomyslností? Zatočte s ní jednou provždy

marianne.cz