Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Zábava

Nejzajímavější momenty britské královské rodiny v roce 2020

Info ikona
Královská rodina

Loňský rok nebyl pro nikoho jednoduchý. Své by o tom mohla vyprávět britská královská rodina, která první „šok“ utrpěla už v lednu. Princ Harry a Meghan se postarali o pořádný poprask, když veřejně oznámili, že se vzdávají oficiálních rolí v královské rodině. A další neméně zajímavé události na sebe nenechaly dlouho čekat.

LEDEN: Překvapení s názvem #megxit

Jak už bylo zmíněno v úvodu, začátek ledna se pro britskou královskou rodinu nenesl ve znamení dobrých zpráv. Princ Harry s manželkou Meghan zveřejnili 8. ledna prohlášení, ve kterém sdělili, že se vzdávají rolí v královské rodině a chtějí dosáhnout finanční samostatnosti. "Máme v úmyslu vzdát se role předních členů královské rodiny a pracovat, abychom se stali finančně nezávislými, zatímco budeme nadále plně podporovat Její Veličenstvo královnu," uvedli Harry a Meghan v příspěvku na Instagramu. Vévoda a vévodkyně ze Sussexu svým rozhodnutím překvapili nejen královnu Alžbětu II., ale také britskou veřejnost, která celou situaci příznačně označila za "megxit". Královna sice s finálním prohlášením pár dnů otálela, avšak 18. ledna dala odvážnému páru „zelenou“ a plně podpořila jejich odvážné rozhodnutí. "Uznávám, že v posledních dvou letech prošli těžkými výzvami a podporuji jejich přání mít více nezávislý život. Chtěla bych jim poděkovat za veškerou jejich oddanou práci, a to nejen v naší zemi, ale také v Commonwealthu a jsem pyšná, jak rychle se Meghan stala členem rodiny. Celá naše rodina věří, že toto rozhodnutí je nový začátek jejich šťastného a poklidného života," uvedla královna Alžběta II.

Mohlo by se vám líbit

Královna Alžběta II. vydala finální prohlášení k Megxitu

marianne.cz

ÚNOR: Otevřený rozhovor s Kate Middleton

Už jsme si zvykli, že britská královská rodina je na rozhovory skoupá. Pokud však k rozhovoru svolí, pak to stojí za to! Důkazem je únorové interview vévodkyně z Cambridge, kterou v rámci podcastového pořadu Happy Mum, Happy Baby vyzpovídala blogerka Giovanna Fletcherová. Samotný rozhovor vznikl v rámci kampaně 5 Big Questions on the Under Fives, jejíž patronkou je právě trojnásobná maminka Kate Middleton. Vévodkyně Kate v rozhovoru otevřeně promluvila o problémech v těhotenství, chůvách i svém pohledu na výchovu dětí. Zároveň Kate vzpomínala i na své dětství, ve kterém důležitou roli sehrála její milovaná babička. Babička si s námi hrála, společně jsme malovali, tvořili, zahradničili a vařili. Snažím se, abych všechny tyto zkušenosti předala svým dětem,“ řekla vévodkyně v rozhovoru.

Mohlo by se vám líbit

Kate Middleton prozradila, jak vybavila dětem pokojíčky

marianne.cz

BŘEZEN: Covid-19 v královské rodině

Koronavirus si nevybírá, a tak v březnu 2020 královská rodina oznámila, že covidem-19 se nakazil princ Charles. Následník britského trůnu měl jenom lehčí příznaky, kvůli kterým nemusel být hospitalizován. „Testy provedla britská národní zdravotní služba, kde princ i vévodkyně splnily nutné podmínky. Vzhledem k vysokému počtu setkání, kterých se princ v posledních týdnech zúčastnil, zatím není jasné, kde došlo k nákaze,“ znělo v březnovém oficiálním prohlášení. Naštěstí se princ Charles z nemoci rychle vykurýroval a mohl se poměrně brzy vrátit zpátky do úřadu.

 

Mohlo by se vám líbit

Prohlášení, úprk na venkov i domácí výuka! Jak na koronavirus zareagovala královská rodina?

marianne.cz

DUBEN: Potlesk jako podpora

Britská královská rodina už několikrát ukázala, že má srdce na pravém místě. Důkazem byl i dubnový potlesk zdravotníkům, který proběhl v rámci kampaně Claps for Carers. Právě tato kampaň měla poukázat na práci lidí v první linii, a zároveň jim formou potlesku za práci poděkovat. Vévoda a vévodkyně z Cambridge se události zúčastnili se svými dětmi a zdravotníkům zatleskali na prahu domu Anmer Hall v Norfolku.

KVĚTEN: Všechno nejlepší Archie

Nedílnou součástí loňského roku byly také oslavy narozenin královských členů. Nejmladší princ Archie sfoukl na narozeninovém dortu jednu svíčku a ukázal, že roste jako z vody. Na počest jeho narozenin zveřejnila Meghan roztomilé video, ve kterém čte Archiemu knížku Duck! Rabbit! od Amy Krouse Rosenthal.

Mohlo by se vám líbit

Za jakých podmínek se z malého Archieho stane princ?

marianne.cz

ČERVEN: Princ Filip oslavil 99. narozeniny

Na jaře královská rodina oslavovala nejen nejmladšího člena rodiny, ale také toho nejstaršího. Princ Filip, manžel královny Alžběty II., oslavil krásné 99. narozeniny. Za normálních okolností by proběhla velká oslava, avšak koronavirová pandemie způsobila, že vévoda z Edinburghu musel narozeniny oslavit v úzkém kruhu rodinném. Díky moderním technologiím však dostal virtuální přáníčko od syna Charlese nebo vnuka prince Williama. 

Mohlo by se vám líbit

16 zajímavostí o manželství královny Alžběty II. a prince Filipa

marianne.cz

ČERVENEC: Svatební zvony na hradě Windsor

V pátek 17. července se princezna Beatrice, vnučka královny Alžběty II., vdala za svého dlouholetého partnera Edoarda Mapelli Mozziho. Kdo čekal okázalou veselkou, ten byl zklamán. Pár se oddal v rodinném kruhu v Královské kapli Všech svatých na hradě Windsor. Důležitou roli v předsvatebních přípravách sehrála sama královna Alžběta II. Ta princezně Beatrice zapůjčila své šaty od Normana Hartnella, které si v roce 1962 oblékla na premiéru filmu Lawrence z Arábie. Šaty samozřejmě prošly drobnými úpravami, na kterých se podílela stylistka Angela Kelly.

Info ikona
Beatrice

SRPEN: Nové hnízdo Meghan a Harryho

Po „megxitu“ se spekulovalo nad tím, kde se Meghan s Harrym usídlí. Pokud jste tipovali, že za velkou louží, pak vám události srpna daly za pravdu. Meghan s Harrym totiž v tomto měsíci zveřejnili, že se přestěhovali do luxusní rezidence v Montecitu poblíž Santa Barbary. Dechberoucí nemovitost se rozkládá na více než 1350 metrech čtverečních a nechybí v ní devět ložnic, šestnáct koupelen, soukromé kino, spa, vinotéka, posilovna nebo herna. Rodina si bezesporu užije i přilehlou zahradu, na které se nachází plavecký bazén či tenisový kurt. S novým bydlištěm je pravděpodobně spokojen i malý Archie, neboť zahradě dominuje velké dětské hřiště.

Mohlo by se vám líbit

Nakoukněte, kde spávala vévodkyně! Meghanin dům v L.A. je na prodej

marianne.cz

ZÁŘÍ: Radostná novinka od dvora

Třicetiletá princezna Eugenie v září oznámila, že se svým manželem Jackem Brooksbankem čeká prvního potomkaJejí královská výsost princezna Eugenie a pan Jack Brooksbank s radostí oznamují, že se jim na začátku roku 2021 narodí děťátko. Vévoda z Yorku a Sarah, vévodkyně z Yorku, manželé Brooksbankovi, královna a vévoda z Edinburghu jsou novinkou nadšení,“ zaznělo v oficiálním oznámení, které zveřejnila královská rodina na sociální síti Twitter. Dcera vévody a vévodkyně z Yorku následně sdílela fotografii dětských botiček na svém Instagramu, ke které připsala: "Jack ani já se nemůžeme dočkat začátku roku 2021."

ŘÍJEN: Královské děti zpovídaly Davida Attenborougha

Pokud se zajímáte o životní prostředí, pak asi víte, že britský přírodovědec sir David Attenborough natočil dokument o mizející přírodě. Práce Davida Attenborougha si váží nejen ekologové, ale také královská dítka, která mu v rozhovoru kladla otázky ohledně zvířat. Princ George, princezna Charlotte a princ Louis se rozhodně nestydí, a tak video stojí za zhlédnutí i několik měsíců po jeho zveřejnění.

Mohlo by se vám líbit

Jak budou vypadat královské děti za 20 let? Aplikace ukázala jejich možnou image

marianne.cz

LISTOPAD: Meghan promluvila o potratu

Veřejně promluvit o ztrátě dítěte není jednoduché, přesto Meghan Markle v listopadu oznámila, že v červenci roku 2020 přišla o miminko. „Ten den začal jako každý jiný. Udělala jsem snídani, nakrmila psy, vzala si vitaminy a našla chybějící ponožku. Ještě jsem se ohnula pro pastelku, která se zakutálela pod stůl, a šla vyzvednout syna z postýlky. Při přebalování jsem ucítila ostrou křeč v břiše a s Archiem v náručí jsem upadla na zem,” napsala Meghan v článku pro New York Times.

PROSINEC: Netradiční vánoční přání

Britská královská rodina každoročně sdílí své oficiální vánoční přání, ze kterého vyzařuje rodinná souhra a spokojenost. Jinak tomu nebylo ani v prosinci, kdy středobodem vánočního přání byl nejmladší syn vévodkyně Kate a prince Williama. Urozená rodina oslovila fotografa Matta Porteouse, který rodinku zachytil na pozadí kůlny se dřevem na panství Anmer Hall v Norfolku. Říkáte si, že tohle není typická vánoční pohlednice? Možná vás překvapí, jak skvěle fotky působily.

Mohlo by se vám líbit

Vánoce u královské rodiny: Bizarní dárky, silné drinky i pozdní večerka

marianne.cz