Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Recept na šťastné manželství podle páru, který je spolu 64 let

Info ikona

Smíchejte porozumění s vášní, trpělivost s nasloucháním a přidejte nekonečné množství lásky! Výsledek? Elixír lásky, díky kterému přežijete všechny manželské peripetie.

Po receptu na šťastný partnerský vztah touží většina z nás. Někdo ho hledá v odborných knížkách, jiný na internetu a mnozí spoléhají na tzv. vysokou školu života. Přitom je často mnohem blíž, než by se na první pohled mohlo zdát. Návod na spokojené manželství totiž znají všechny páry, které jsou spolu už pěknou řádku let. Podívejte se kolem sebe, nastražte uši a nebojte se ptát. Třeba i vaše babička s dědečkem vědí, jak si ve vztahu udržet lásku a porozumění.

Láska je lék

Alanovi je 87 let, jeho manželce Jean je 83 let a společně jsou spolu už neuvěřitelných 64 let. Tento britský páreček rozhodně ví, co je to partnerství a láska. A troufáme si tvrdit, že jsou to právě oni, kteří mohou ostatním dávat rady. „Nikdy jsme nestáli proti sobě, vždycky jsme drželi pospolu,“ říkají společně a dodávají, že i v jejich vztahu byly slabé chvíle. Přesto je pár pokaždé společně překonal, a především se zbytečně kvůli problémům nehandrkoval.

Pár
Alan a Jean, Zdroj: Red Online

A jaký zní podle Alana a Jean recept na šťastné manželství? „Buďte si oporou, starejte se navzájem o sebe a milujte se. Vše, co můžete dělat společně, tak společně dělejte, protože jste na světě jenom omezený čas,“ řekl pár pro Red Online. A my už otíráme slzu v oku a doufáme, že dokážeme napodobit manželství Alana a Jean.

Češi a rozvody

Nikoho asi nepřekvapí, že ještě v první polovině 50. let 20. století končila rozvodem jenom desetina manželství. Jenže od té doby to šlo pěkně z kopce, a tak už v roce 1975 končilo rozvodem 30 % manželství. „V období 2005–2010 rozvodovost v celkovém trendu stagnovala na úrovni 47–50 %. Historické maximum, 50 % manželství končících rozvodem, bylo zaznamenáno v roce 2010. Nicméně do roku 2012 došlo k poklesu zpět na úroveň z počátku nového tisíciletí, přesněji na hladinu 44 %,“ zveřejnil Český statistický úřad. Podle údajů ministerstva spravedlnosti však v roce 2018 proběhlo 24 tisíc rozvodů, což je nejméně od začátku tisíciletí. Znamená to snad, že se blýská na lepší (manželské) časy?

ČTĚTE TAKÉ: 14 zajímavostí o manželství královny Alžběty II. a prince Filipa.