Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Zábava

Seriál vs. realita! Na jaké stereotypy narazíme při sledování seriálu Emily in Paris?

Info ikona
Emily in Paris

Dlouhé podzimní večery, karanténa i obyčejná chuť lenošit. Nejen to způsobilo, že se v posledních týdnech oddáváme zábavě jménem Netflix and Chill. Pokud patříte k milovníkům této streamovací platformy, pak vám pravděpodobně neunikl seriálový hit Emily in Paris. Jak moc se liší seriálová Paříž od té skutečné? A doopravdy jsou Francouzi takoví, jak je seriál vykreslil?

Děj seriálu Emily in Paris rozhodně není plný nečekaných zápletek nebo intelektuálních smyček. Přesto si vás hlavní hrdinka Emily Cooper dokáže obmotat kolem seriálového malíčku a nenuceně vás provede seriálem tak, že ani nezaznamenáte, že jste během jednoho večera stihli zhlédnout celou sérii. Nutno podotknout, že seriál Emily in Paris dostal do vínku to nejlepší, co si mohl přát. Od zkušených autorů, talentované herečky (Lily Collins) až po kulisy dech beroucí Paříže, na kterou je skrze seriálovou obrazovku radost pohledět. Skoro by se chtělo cimrmanovsky zvolat: "V Paříži by chtěl žít každý...včetně mě." A právě vykreslení Paříže i Pařížanů vzbudilo menší pozdvižení. Opírá se seriál o klasické stereotypy, nebo staví na pravdivých základech? A kde jinde najít odpověď než u samotných Francouzů!

Pozdní příchody do práce

Hned první pracovní den byla Emily Cooper konfrontována se zjištěním, že francouzští kolegové chodí do práce až na desátou hodinu. Francouzské influencerky Sabina Socol a Lysa Thieffry se shodují, že jde více méně o pravdivé vykreslení francouzské pracovní kultury. Samozřejmě je ale velmi důležité zmínit, že záleží na tom, v jakém oboru pracujete. Například Lysa pracovala pro francouzský módní časopis a souhlasí, že do redakce nechodila dříve jak v deset dopoledne. Zároveň ale dodává, že opačná situace nastala, když začala pracovat v start-upové reklamní agentuře, kde pracovní den začínal dříve.

Cigaretka namísto oběda

"To je staré klišé, které nejvíce rezonovalo v 90. letech a na počátku 2000," komentuje Sabina scénu, kdy si Emilina šéfka namísto oběda zapálila cigaretu. Obě francouzské influencerky se shodují, že všichni zaměstnanci chodí na oběd. Navíc podle nich v Paříži momentálně více „frčí“ elektronická než klasická cigareta.

Info ikona
Emily in Paris

Raději nemluvit francouzsky, než mluvit lámanou francouzštinou

V seriálu to vypadá, že pokusy o francouzštinu hlavní hrdince spíše ubližují, než aby jí zvýšily kredit. Ani v tomto ohledu seriál nevykreslil realitu, což potvrzuje i Sabina s Lysou. Podle dívek je naopak velmi vřelé, když slyší cizince mluvit francouzsky. Zároveň je ale pravda, že na večírku se Francouzi raději budou bavit francouzsky, než aby přepnuli do angličtiny.

ČTĚTE TAKÉ: Pravá romantika! Francouzská vesnice roku si vás získá architekturou i květinovou výzdobou

Francouzi často mluví o sexu

Emily Cooper byla překvapena, jak často její francouzští kolegové hovoří o sexu. Pravdou zůstává, že v tomto ohledu se seriál od skutečnosti příliš nelišil. „Nemáme v tomhle žádné zábrany, žádný filtr, a tak o sexu mluvíme kdykoliv. Když jsem žila v New Yorku a mluvila jsem o sexu, tak většina lidí nechápala, proč tohle téma vytahuji,“ říká Sabina Socol.

Mohlo by se vám líbit

Seriál Emily in Paris: Návrat do budoucnosti a módní pohled Anit

elle.cz

Pařížané si myslí, že američtí influenceři stojí za starou belu

Pokud Emily něco doopravdy štvalo, pak fakt, že ji kolegové „nebrali“ nejen lidsky, ale ani profesně. Opravdu Pařížané ohrnují nos nad americkými influencery? "Myslím, že v profesionálním prostředí zatraceně dobře víme, jak důležití jsou američtí influenceři, a to zejména z obchodního hlediska. Opravdu si nemyslím, že by se někdo takto choval k novému zaměstnanci nebo influencerovi,“ míní Sabina. Lysa souhlasí a dodává, že občas ji pouze zaráží, jak se američtí influenceři oblékají. „Z obchodního hlediska je ale naprosto respektujeme,“ tvrdí.

Francouzi nenávidí americké jídlo

"Je pravda, že máme kritický pohled na způsob stravování v Americe," říká Sabina. "Myslím, že je to tím, že o obezitě slyšíme mnoho špatných věcí a pravděpodobně jsme také oběťmi určitých klišé o Američanech,“ dodává francouzská influencerka. 

Pařížané ohrnují nos nad všemi, kteří nepocházejí z Paříže

Tento stereotyp jste mohli zaznamenat například ve scéně, kdy profesor sémiotiky pohrdá Gabrielem, který se narodil v Normandii. Bohužel, Lysa a Sabina se domnívají, že v tomto případě mají tvůrci seriálu pravdu. „Tenhle stereotyp je ze všech nejpravdivější,“ říká Sabina. „Rození Pařížané jsou v tomto ohledu opravdu snobští,“ dodává Lysa. 

Mohlo by se vám líbit

Je to venku! Seriál Přátelé se vrací na televizní obrazovky

marianne.cz