Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Cestování

Spřádáte plány na letní dovolenou? Objevte kouzlo glampingu

Bolavá záda, štípance od komárů a k večeři plechovka s lunchmeatem? Nebojte se, tahle vražedná kombinace vám během glampingu nehrozí.

Zimní večery jsou jako stvořené pro hledání letní dovolené. Pokud patříte mezi lidi, kteří sice mají romantickou duši, avšak milují komfort, pak si zarezervujte dovolenou ve stylu glamping. Spojení slov glamorous a camping jasně naznačuje, že repelent nebude třeba. Připravte se totiž na luxusní kempování, které nadchne i nejnáročnější.

Divočina – nedivočina

Jsou lidé, kteří milují dobrodružství, nevadí jim spát pod širákem, koupání v břitce studeném jezeře je pro ně radost, a ještě větší úsměv na tváři jim vykouzlí opečený chléb z otevřeného ohně. A pak jsou také lidé, kteří sice zbožňují příběh o Old Shatterhandovi a Vinnetou, avšak rádi knížku od Karla Maye odloží na noční stolek a ulehnou do vyhřáté postele. Právě pro ně existuje glamping, tedy moderní styl kempování, který sice poskytne notnou dávku divočiny, avšak rozhodně vás z této divočiny nezačnou bolet záda. Připravte se na kempování 2.0, ve kterém důležitou roli hraje nádherná příroda a dokonalý „stan“.

Jak vypadá správný glamping kemp?

Glamping se naprosto vymyká zajetým standardům kempování, a tak se připravte na to, že tohle luxusní kempování má mnoho podob. Mezi nejoblíbenější místa, která lze označit za glamping, řadíme domy v korunách stromů. Tyto „tree houses“ se nápadně podobají dřevěným domečkům, které jsme jako malé děti měly na zahradě. Jenže zatímco kouzlo zůstává, vybavenost domečku je o několik tříd vyšší. Pohodlná postel, sanitární vybavení, elektřina a povětšinou i malá kuchyňka patří mezi základní vybavení těchto útočišť. Samotnou třešničko na dortu je výhled do přírody, který vám obzvláště po ránu vezme dech.

Glamping
Zdroj: GETTY

Luxusní kempování na sebe může vzít také podobu maringotky zaparkované v panenské přírodě, díky které se vrátíte do časů kočovného života. Pokud patříte mezi milovníky vody, pak naopak využijte houseboatů, ze kterých budete mít výhled na klidnou hladinu rybníku. V neposlední řadě se mezi glamping řadí také luxusní stany s okouzlujícím pohledem do krajiny.

Stinná stránka glampingu

Za pohodlí, nulové štípance a teplou vodu si člověk musí připlatit, a tak asi nikoho nepřekvapí, že glamping nepatří mezi nejlevnější způsoby dovolenkování. Jedna noc začíná zhruba na 1500 Kč, což se rozhodně nerovná ceně za klasické kempování. Pokud se ale rozhodnete, že namísto luxusní dovolené v zahraničí, chcete strávit dovolenou v České republice, během které poznáte naši rodnou zemi z jiného úhlu, pak z glampingu rozhodně zklamaní nebudete.

ČTĚTE TAKÉ: INSPIRACE: 4 netradiční prázdninová místa, kde se můžete ubytovat

Souvislející články

Zdraví

<span>Tajemství dlouhověkosti: Jak docílit pevného zdraví pomocí jídelníčku z modrých zón?</span>

Tajemství dlouhověkosti: Jak docílit pevného zdraví pomocí jídelníčku z modrých zón?

Zdraví

<span>Plavková sezóna se blíží: Jak posilovat břicho tak, aby se vám skutečně vytvarovalo dle vašich představ?</span>

Plavková sezóna se blíží: Jak posilovat břicho tak, aby se vám skutečně vytvarovalo dle vašich představ?

Zábava

<span>Čtyři dohody: Chcete mít větší radost ze života? Následujte tuto starověkou moudrost </span>

Čtyři dohody: Chcete mít větší radost ze života? Následujte tuto starověkou moudrost

Móda

<span>Nadčasové trenčkoty, zdobené korzety i vysoká krejčovina. Co nás nadchlo na MBPFW?</span>

Nadčasové trenčkoty, zdobené korzety i vysoká krejčovina. Co nás nadchlo na MBPFW?