Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Vybíjí se váš mobil příliš rychle? Pak vyzkoušejte tyto triky

Přes noc dobijete, během oběda máte 30 % a odpoledne prosíte kolegy o nabíječku?

Šťastlivci, kteří používají mobil pouze k volání nebo smskování, si mohou pískat. Pravděpodobně jim vydrží nabitý klidně i několik dnů a rozhodě nemusí řešit powerbanku či režim nízké spotřeby baterie. My ostatní takové štěstí nemáme. Ranní sledování Instagramu, odepisování na Messengeru, vyhledávání dopravních spojů, hraní her v tramvaji, čtení nejnovějších zpráv či poslouchání hudby jsou malými hřebíčky do baterkové rakve. Pokud váš smartphone naposledy vydechne už během odpoledne, pak je nasnadě, abyste si zapamatovali několik jednoduchých triků, které vaší baterce poskytnou první pomoc.

V prvním kroku je zapotřebí, abyste zjistili, kdo je největším zabijákem baterie. Podívejte se do nastavení, ve kterém najdete informace o baterii. Následně uvidíte přehledné statistiky o tom, které aplikace nejvíce využíváte, a tudíž je krmíte největší porcí baterie.  

  1. Vypínejte nepotřebné funkce

Co si budeme povídat, některé mobilní funkce máme zapnuté, aniž bychom je používali. Především se jedná o bluetooth, GPS, wifi nebo třeba infraport. Podívejte se do nastavení svého telefonu, a případně tyto funkce vypněte. Možná tento krok neprodlouží vaší baterce hodiny života, ale pár minut k dobru se vždycky hodí.

  1. Nepotřebný jas

Vysoký jas sice má svou opodstatněnou funkci, avšak „baterková“ daň je za jeho užití příliš vysoká. Zvyšte si jas či podsvícení mobilu pouze v případě, že se nacházíte ve špatných světelných podmínkách, kde je zapotřebí. V opačném případě jas snižte. Uvidíte, že vám za tento krok poděkuje nejen mobilní baterie, ale také váš zrak, pro který bude snížený jas mnohem snesitelnější.

  1. Žádné vibrace

Mnoho z nás má v mobilu zapnuté vibrace, které se ozvou například při příchozí sms zprávě nebo e-mailu. Možná vás ale překvapí, že právě vibrace jsou extrémními „žrouty“ baterie. Lepší bude, když vibrace vypnete, a namísto nich zvolíte vyzvánění nastavené na nejtišší režim. Pokud například budete v čekárně u lékaře či v divadle, vyplatí se, když si mobil rovnou vypnete.

Mobil
  1. Sdílení polohy

K fungování některých aplikací je zapotřebí, abyste měli zapnuté polohovací nástroje. Dávejte si ale pozor, abyste svou polohu sdíleli pouze v momentě, kdy aplikaci využíváte. Toho docílíte tak, že v nastavení „Přístup k poloze“ zaškrtnete možnost „Při používání aplikace“. Díky tomuto kroku si oddychne nejen vaše baterie, ale také GDPR, neboť nebudete neustále sdílet svou polohu s kdejakou aplikací.

  1. Nepoužívejte animované pozadí

Jsou krásné, efektivní a moderní! Animovaná pozadí zažívají boom, na který bohužel doplácí vaše baterie. Pokud se také kocháte plovoucími rybičkami nebo pohyblivou hvězdnou oblohou, měli byste se rychle dokochat, a vyměnit animované pozadí za statický obrázek. Tento krok se rychle odrazí na stavu vaší baterie.

Když jde do tuhého...

Potřebujete mobil ještě na pár minut udržet při životě? Pak musíte provést kvalitní resuscitaci! U nových mobilních telefonů se vyplatí, když skoro vybitý mobil vypnete, a následně zapnete až v momentě potřeby. Důležitou součástí je také spuštění „režimu nízké spotřeby“, který se postará o to, aby nepotřebné funkce byly pozastaveny. V posledním kroku nezbývá, než doufat, že mobil ještě pár chvilek vydrží a vy stihnete zařídit vše, co potřebujete.

ČTĚTE TAKÉ: Nemoc 21. století: Jste závislí na svém mobilu?

Související články

Životní styl

<span>Temná strana optimismu: Proč se vždy nevyplácí myslet pozitivně?</span>

Temná strana optimismu: Proč se vždy nevyplácí myslet pozitivně?

Životní styl

<span>Přátelstvím ku zdraví aneb Proč je dobré mít v práci nejlepší kamarádku?</span>

Přátelstvím ku zdraví aneb Proč je dobré mít v práci nejlepší kamarádku?

Životní styl

<span>Omlouváte se až přespříliš? Naučte se, jak to změnit, jinak se budete trápit celý život</span>

Omlouváte se až přespříliš? Naučte se, jak to změnit, jinak se budete trápit celý život

Životní styl

<span>Vztahy mladých: Jak se seznamuje generace Z a co ve vztazích hledá?</span>

Vztahy mladých: Jak se seznamuje generace Z a co ve vztazích hledá?