Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Krása

Vysoká škola líčení aneb tipy a triky vizážistek, které musíte vyzkoušet!

Info ikona
Makeup

Chcete se konečně naučit kouřové stíny a pochopit, v čem všem je rozjasňovač geniální? Absolvujte naši školu líčení. Učit vás budou ty nejlepší v oboru.

Markéta Vörös | 8. 11. 2019

Michaela Ohemová

NATIONAL MAKE-UP ARTISTKA YVES SAINT LAURENT

Kouřové oči krok za krokem

Mezi ženami jsou hodně populární, zároveň z nich ale míváme trochu respekt. Můj osvědčený recept na kouřovky zahrnuje pouze tři produkty: tužku na oči (Yves Saint Laurent Couture Kajal je jistota), oční stín a linku. Nejprve „vpresujte“ tužku na oči do řas tak, aby vyplnily prostor mezi jednotlivými řasami a kouřové oči vypadaly celistvěji. Následně aplikujte tužku na pohyblivé víčko směrem od řas nahoru, to samé zopakujeme do spodních řas, přidejte ji i pod oko. Pak si vezměte na pomoc plochý štětec a tužku rozestínujte do požadovaného tvaru. Tato varianta se hodí i na denní nošení, tužka totiž zaručuje rychlé nanesení a čistotu. A večer? Na pohyblivé víčko přidejte třpytivé oční stíny s 3D efektem, které zapracujte prstem. Celý look doplňte černou řasenkou, a je hotovo.

dsfssfa
Getty Images

Jak na bronzer a rozjasňovač?

Miluji Touche Éclat od Yves Saint Laurent. O tomto ikonickém zlatém peru si mnoho žen si myslí, že je to korektor. Omyl. Jde o rozjasňovač, který bezchybně projasní oční okolí. Můžete s ním také krásně pozdvihnout obočí, a pokud ho aplikujete nad horní ret, opticky ho zvětšíte. Můj osobní tip je odstín č. 1, tedy ten tónovaný dorůžova. Vypadá božsky, i když se nanese na lícní kosti. Velkou výhodou tohoto rozjasňovače je jeho lehká textura, působí skvěle i na zralé pleti. Touche Éclat si také parádně rozumí s bronzerem. Právě s ním si dost žen neví moc rady. Základní pravidlo? Aplikujeme ho na místa, která se přirozeně opalují, jako jsou lícní kosti, nos a čelo. Nejlépe to půjde, když si vezmete na pomoc větší štětec a aplikujete bronzer tahem do čísla tři. Začnete na spáncích, pokračujete přes lícní kosti až na čelist. A taky si pamatujte, že bronzerem se dá překvapivě dobře schovat podbradek. Stačí ho aplikovat na oblast brady a rozetřít do ztracena.

lkdsafsůlakfl
Zleva: Rozjasňovač Touche Éclat, YSL, 1070 Kč, Douglas; Řasenka Volume Effet Faux Cils,  YSL, 970 Kč  

 

Jana Darmovzalová

NATIONAL MAKE-UP ARTISTKA LANCÔME

Třpytky bez faux pas

Třpytivé oční stíny na den, proč ne? Já osobně je nanáším prsty, pigment tak lépe přilne na oční víčko. Další způsob aplikace je pomocí štětce, který navlhčíme vodou nebo fixačním sprejem. Výdrž můžeme podpořit i podkladovou bází. Jakmile budete mít oči hotové, je třeba doladit obočí, které je lepší nalíčit jen velmi přirozeně, já sama bych ho jen pročesala a zafixovala řasenkou. Skvělou volbou je krémová tvářenka aplikovaná na jablíčka, třpytivému looku dodá finální jiskru. A na závěr jedno upozornění: ženy, které mají povislá víčka, by měly třpytky raději aplikovat pouze do vnitřního koutku, jako jemné rozjasnění.

jdslskjlskaj
Getty Images

Zdravě lesklá pleť za pár minut

Nejprve je třeba věnovat důkladnou pozornost péči, bez toho to nejde. Základem je dokonalé odlíčení pleti, na kterou následně aplikujete sérum Advanced Génifigue od Lancôme. Jemnou masáží a poklepáváním se pleť přirozeně prozáří. Génifigue je vynikající i v tom, že ho lze smíchat s make-upem, výsledkem bude přirozenější efekt a zintenzivnění projasňujícího efektu. Typ make-upu volte podle potřeb pleti, ideálně ale doporučuji projasňující Teint Miracle, který lze smíchat s krémovým rozjasňovačem. Existují i speciální rozjasňující tyčinky, co se nanášejí na místa jako lícní kosti, vnitřní koutek oka, horní ret. Lehce projasnit můžete klidně i čelo a bradu.

sdslůkfskl
Zleva: Sérum Advanced Génifique, Lancôme, 50 ml, 3050 Kč; Paletka Hypnôse Eyeshadow Palette, Lancôme, 1510 Kč

 

Hristina Georgievska

MAKE-UP ARTISTKA

Rtěnka s kouzlem Francie

Říká se, že každá žena může nosit červenou rtěnku, jde jen o to, najít ten správný odstín. Nosit rtěnku se stejnou grácií, jako to dělají Pařížanky, je ale v první řadě o sebevědomí. Nemyslím si, že stačí, aby ženě rtěnka slušela, je třeba, aby se v ní cítila spokojená a vysílala okolí pozitivní energii. Pár základních tipů, jak výraznou rtěnku nosit, ale samozřejmě mám. Rozhodující je stav pleti. Pokud je pokožka začervenalá nebo posetá pupínky, nebude červená rtěnka vypadat tak dobře. Velkou roli hraje také správný výběr make-upu, od barvy po texturu. Mně osobně se líbí, když ženy nosí k rudé rtěnce maximálně řasenku. Co se týče výběru barvy, někomu zkrátka sluší výraznější odstín, jinému tlumený. Ve finále je ale stejně nejdůležitější, jak se v tmavé rtěnce sama nositelka cítí. Jedině tak ji bude nosit s tou pravou francouzskou elegancí.

sjkdlskjflksjflk
Getty Images

Mazání roků

U zralé pleti se řídím heslem „méně je více“. Proto se snažím téměř nepoužívat tmavé oční stíny, a už vůbec neaplikuji černou tužku na oči na spodní linku. První krok? Na začátku je důležité zjistit, v jakém stavu se pleť nachází. Setkávám se totiž jak se zralou pletí, která je velmi suchá, tak s mastnou pokožkou s rozšířenými póry. Právě u mastné pleti je důležité zvolit opravdu správný make-up, aby pak nezůstal viditelně usazen v pórech.
Než začnu se samotným make-upem, vždy aplikuji hydratační krém, který dodá pleti svěžest. Má volba? Skin Food od Weledy, který se dá pořídit ve dvou variantách: lehký na mastnější pleť a velmi výživný pro suchou. Je mi sympatické, že je značka Weleda přírodní, a proto se nemusím bát, že by některé z mých klientek nevyhovovala.
Když líčím suchou pleť, nevolím moc hutný make-up, protože jsem už aplikovala výživný krém. Tento typ pleti častěji trápí vrásky nejen na obličeji, ale i kolem očí, a tak se snažím na těchto místech s make-upem a korektorem šetřit. Naopak u mastné pleti si musím dát pozor, aby nebyl zvolený make-up rozjasňující, ale spíše trochu zmatňující.  S tím souvisí i výběr stínů nebo tvářenky, celý look pak raději ladím do matnějších textur. Ženy, které řeší problém s rozšířenými póry, by se také obecně měly vyhnout rozjasňovačům.

kjdlksjfkdlsjlf
Zleva: Matná rtěnka Rouge D'Armani Matte v odstínu 401 Red Fire, Armani, 1040 Kč; Osvěžující krém s lehkou texturou Skin Food Light, Weleda, 75 ml, 249 Kč