Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Krása

Zubní kaz: Víte, jak ho rozpoznat, jak mu předcházet a jak ho léčit?

Bakterie reagují s cukry, a dají tak vzniknout kyselině, která rozleptá i zubní sklovinu. Ne, tohle není výňatek z učebnice chemie, ale popis toho, co se odehrává ve vašich ústech. Možná právě teď, pokud jste si po obědě dopřáli i sladký dezert. Poškození skloviny pak vede ke vzniku zubního kazu. Podle mnohých vůbec nejčastější civilizační chorobě lidstva. Víte, jak poznat, že vás trápí zubní kaz? A především: Tušíte, jak se mu účinně bránit?

Promotion | 21. 06. 2019

Podle průzkumu dentálního zdraví, který v roce 2013 proběhl ve Velké Británii, mělo nebo má zubní kazy 46 % dětí do 8 let věku. V Česku tato čísla nebudou lepší. A to nejen mezi dětmi, ale ani mezi dospělými. Účinná prevence přitom existuje.

Jak poznat a jak vypadá zubní kaz?

Reagujete na studenou limonádu nebo na pouhé „potažení“ vzduchu mezi zuby bolestivým zasyčením, protože jsou vaše zuby v poslední době citlivější? Zbystřete. Právě vyšší citlivost zubů je jedním z příznaků zubního kazu (ale i jiných dentálních problémů).

Mezi další příznaky patří trvalá bolest zubů, která vás v prvních týdnech ani nemusí příliš obtěžovat a omezovat. Pozdějšími příznaky jsou potom viditelné změny na zubech, prohlubně, občas i barevné změny skloviny. Pokud u sebe tyto příznaky pozorujete, vyrazte k zubnímu lékaři. Ten zubní kaz zaléčí a zamezí tomu, aby se šířil dál.

Zubní kaz se může objevit na žvýkacích plochách zubů. Tento typ zubního kazu je vůbec nejčastější u dětí, které při čištění zubů žvýkací plochy často vynechávají. Kazy vznikají i v prostoru mezi zuby. Důvod? Nepoužívání zubní nitě a mezizubních kartáčků, které dokážou odstranit zubní plak i z těchto prostor. U lidí, kterým ustupují dásně, jsou časté zubní kazy na kořenech zubu. Podle toho, kde se vyskytne a jak je rozsáhlý, přistupuje pak zubař k léčbě zubního kazu.

Jak účinně předcházet zubnímu kazu?

Hlavním viníkem vzniku zubního kazu je dlouhodobě neodstranění zubní plak. Lepkavá a bezbarvá „směs“ zbytků jídla, pití, slin a bakterií. Zubní plak vzniká na zubech už po 4 hodinách od jejich posledního vyčištění, a když se k němu přidají cukry, vzniká agresívní kyselina, která narušuje, oslabuje a ničí zubní sklovinu – dává vzniknout zubnímu kazu. Co tedy dělat, abyste zubnímu kazu nedali šanci?

Čistěte si zuby

Pravidelně a pečlivě. Zuby byste si měli čistit alespoň 2krát denně, minimálně 2 minuty. Nejúčinnějším způsobem, jak odstranit zubní plak, je elektrický zubní kartáček s oscilačně-rotační technologií. Elektrické kartáčky Oral-B Genius mají dokonce průlomovou funkci detekce polohy, která snímá pohyby kartáčku při čištění a informuje vás přes Oral-B aplikaci o místech, které jste nevyčistili dostatečně, případně o místech, kde jste vyvinuli nadměrný tlak. Kartáčky Oral-B odstraní až o 100 % více zubního plaku než kartáček manuální. Navíc mají i systém ochrany dásní a tlakový senzor, takže na zuby a dásně už nebudete tlačit více, než je třeba.

Používejte přípravky s fluoridem

Fluorid zpomaluje proces narušování zubní skloviny, urychluje remineralizaci a zubní sklovina je díky němu pevnější a odolnější. Proto vždy vybírejte fluoridovou zubní pastu, a to i pro své děti. Zubní pasta pro děti od 2 do 6 let by měla obsahovat méně fluoridu, zubní pasta pro dospělé pak hodnotu fluoridu 1450 ppm.

Používejte zubní nitě, ústní vody i mezizubní kartáčky

Věděli jste, že na vnitřních stranách zubů se usazuje více plaku než na předních? Zároveň vnitřní strany při čištění šidíme. A nejen je. Zanedbáváme i mezizubní prostory. Proto alespoň jednou denně sáhněte po zubní niti, pravidelně používejte i mezizubní kartáčky a ústní vody.

Mimochodem, myslete také na včasnou výměnu kartáčku, případně hlavice u typu elektrického. Měňte ji alespoň jednou za 3 měsíce. Čím novější vlákna kartáček má, tím je účinnější při odstraňování plaku.

Vyhněte se sladkému

Sladká a lepivá jídla a nápoje jsou pro zuby tou největší pohromou. To, že zubům škodí bonbony, čokoláda nebo přeslazené limonády, napadne každého. Stejným „zlem“ jsou pro zuby ale i sušené ovoce nebo oblíbené ovocné džusy a smoothie. Pokaždé, když si dáte něco sladkého, jsou vaše zuby dalších 20 minut ohrožené kyselinami, které ničí zubní sklovinu.

Jak vyléčit zubní kaz?

Pokud se ptáte, jak se zbavit zubního kazu a ideálně doma, zklameme vás. Z lékařského hlediska není možné zubní kaz vyléčit doma. Návštěvě zubaře se bohužel nevyhnete. A ani zubní lékař zubní kaz nevyléčí, dokáže ho „jen“ zastavit a zabránit jeho šíření. A to tak, že zubní kaz odvrtá a na postižené místo vloží výplň, která zabrání jeho dalšímu šíření.

Zanedbávat byste neměli ani pravidelné prohlídky. Během nich zubař často (třeba díky rentgenu) odhalí problémy, které vy ještě nepozorujete, ale v dalších týdnech a měsících by vás nepříjemně potrápily.