Přejít k hlavnímu obsahu
Jídlo

Dýňový koláč

Sladká pochoutka z netradiční suroviny. Ale nebojte se dýně, je vážně výborná.

Redakce Marianne | 19. 07. 2014


Doba přípravy: Více než hodinu

Vaření: 10-15 minut

Pečení: 45 minut

Počet porcí: pro 4 osoby

Budete potřebovat:

  • 1 středně velká dýně butternut

  • 100 g moučkového cukru

  • 100 g másla + trocha na vymazání formy

  • 2 vejce

  • 200 g mletých mandlí

  • 1 vrchovatá lžička prášku do pečiva

  • šlehačka k podávání

Postup:

1. Oloupejte dýni škrabkou na brambory, odřízněte stonek a spodní část. Dýni rozpulte a lžicí vydlabejte semínka a dužinu nakrájejte na asi centimetrové kostky. Uvařte je doměkka v napařovacím hrnci anebo v cedníku či pařáčku nad hrncem s vroucí vodou. Trvá to asi 10–15 minut. Osušte.

2. Uvařenou dýni rozmačkejte nebo umixujte na pyré (mělo by ho být 400 g) a nechte vychladit. Předehřejte troubu na 180 ºC. Utřete máslo s cukrem na hladkou nadýchanou pěnu. Přidejte vejce, dvě lžíce mletých mandlí, prášek do pečiva a znovu důkladně promíchejte. Přidejte dýňové pyré.

3. Vmíchejte zbytek mletých mandlí – nyní byste měli získat těsto, které se dá snadno míchat. Pokud bude příliš tuhé, rozřeďte ho po lžičkách trochou vychladlé tekutiny, nad kterou jste dýni napařovali, nebo mlékem.

4. Vymažte kulatou dortovou formu o průměru 22 cm. Vlijte do ní těsto a rovnoměrně ho rozprostřete. Pečte asi tři čtvrtě hodiny. Pokud začne koláč příliš rychle hnědnout, zakryjte ho alobalem. Podávejte s kopečkem šlehačky.