Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Jídlo

Kombinace, které se nepřejíte: maso s ovocem

Maso a ovoce? Zní to jako podivná kombinace, chápu,
ale já jsem jí propadla už dávno a nedám na ni dopustit. Dokonalá je teď v létě, když máme ovoce naprosto všude (sousedky si zoufají, že si odmítáte vzít třetí košík meruněk, ale vy už jste úplně zavařené ze všeho toho zavařování...). Ale když vyrobíte z meruněk čatní (s cibulí, pepřem, solí, cukrem, jalečným octem, česnekem, skořicí a zázvorem, atd. dle fantazie), které bude dokonalé k letnímu grilovanému masu? Nemusíte ho ani dávat do sklenic - stačí nechat v kastrolu v ledničce a vyčkat víkendové grilovačky. Pokud budete třeba péct kuřata, je vysoce pravděpodobné že celý kastrol meruňkového čatní padne za oběť dobrým vztahům s vašimi přáteli...

Já sama jsem zřejmě k těmto prapodivným kombinacím měla sklony už v dětství, nebude totiž náhoda, že jsem si ráda dávala v socialistických restauracích oblíbenou specialitu - kuřecí plátek s broskví a sýrem. Vím, tohle jídlo je dnes vděčným terčem výsměchu, ale pro mě bylo předznamenáním toho, jak ráda mám kombinaci hutnosti masa se šťavnatou, nakyslou aromatičností ovoce. Úplně jsem téhle kombinaci propadla kdysi na jednom hudebním festivalu, kde vařil jakýsi vousatý pán české středověké eintopfy. Netuším, jestli byly recepty opravdu autentické, jsem důvěřivá, ale každopádně třeba jeho vepřové v hruškách bylo naprosto výborné. Česká kuchyně ostatně tyto kombinace využívala vždycky ráda, vzpomeňte na kance se šípkovou omáčkou nebo všechny ty pikantní brusinkové a jeřabinové doplňky k dobrým masům. A jak skvělé jsou ovocné omáčky k biftekům! Přesně z tohoto důvodu už chodím dva týdny nedočkavě kontrolovat, jestli u cesty nedozrávají ostružiny... (zatím nic, achjo).
Pokud jsem vás naladila na masověovocnou strunu, zkuste se pustit třeba do klasiky - tou je uzené s švestkovou omáčkou. A já jdu zase zkontrolovat ty ostružiny, přece jen bylo dneska teplo tak co když...

Uzené se švestkovou omáčkou:

2 dcl švestkových povidel
4 dcl vody
1 lžička soli
1 lžička skořice
3 hřebíčky
1 lžíce medu
1 lžíce rumu
1 lžíce vanilkového pudinku
2 litry vody
800 g uzené kýty
4 lžíce kysané smetany na ozdobu
několik lístků meduňky na ozdobu
1) Povidla zalijte horkou vodou, osolte, přidejte skořici a hřebíček, pět minut povařte, vmíchejte med a rum. Pudink rozmíchejte v hrnku s troškou vody na řidší kašičku, vlijte za stálého míchání k omáčce, a ještě pět minut povařte.

2) Uzené maso zbavte přebytečné slanosti tím, že ho vložíte do hrnce se studenou vodou, necháte pomalu přivést k varu a ještě deset minut povařte - část soli přejde do vody. Pak vypneme, vývar slijte (můžete použít třeba druhý den na česnečku), a maso nakrájejte na plátky.

3) Plátek masa na talíři přelijte horkou omáčkou, podávejte s bramborovými knedlíčky, ozdobte kopečkem kysané smetany a lístkem meduňky.