Kuře s citronem a česnekem
Kombinace kuřete a citrusů je oblíbená v celém Středomoří. Neseženete-li nestříkané citrony, zbavte ty běžné slupky, jen počítejte s tím, že tak trochu přijdete o barevné vyznění jídla.
Doba přípravy: 15 minut
Doba pečení: 75 minut
1 kuře
2 lžíce olivového oleje
½ lžičky kurkumy
½ lžičky skořice
sůl, pepř
3 cm čerstvého zázvoru
10 stroužků česneku, oloupaných
1 větší červená cibule, pokrájená na srpečky
½ kg oloupaných brambor
2 citrony, nakrájené na větší srpečky
0,1 l bílého vína
čerstvé oregano na ozdobení
1) Troubu předehřejte na 150 °C. Nůžkami na drůbež nebo ostrým nožem naporcujte kuře na čtvrtiny. V mističce smíchejte olivový olej, kurkumu, skořici, sůl a pepř a směs rovnoměrně vetřete do kůže kuřete.
2) Kuře vložte do pekáčku nebo zapékací misky a podlijte vodou tak, aby byly na dně zhruba dva centimetry. Nastrouhejte čerstvý zázvor a přidejte k masu, dodejte stroužky česneku a cibuli. Přikryjte poklicí nebo alobalem a pečte 30 minut.
3) Mezitím osolte a ohřejte vodu na brambory. Brambory překrojte na půlky a cca 10 minut vařte. Vodu slijte.
4) Kuře vyndejte z trouby, odkryjte a naskládejte na něj srpečky citronů kůrou nahoru. Polijte ho vínem a poklaďte kolem něj brambory. Pečte odkryté cca 45 minut, pak zvyšte teplotu na 170 °C (nebo přepněte na horkovzduch). Občas polévejte vypečenou šťávou, a když bude třeba, trochu podlijte vodou (nebo vínem – podle chuti).
5) Vyjměte pekáč z trouby, posypte čerstvým oreganem a podávejte.