Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Jídlo

Nedělní oběd s Karolínou: Můj přítel topinkovač

Dlouho jsem přemýšlela, co snídat. Mám ráda dobré muësli s jogurtem a čerstvým ovocem, ale jen v létě - v chladném období je mi z takové snídaně zima. Ovesnou kaši ne vždycky v ranním fofru stihnu uvařit. Nemám dokonce ani pekárnu v přízemí domu, a včerejší chléb ani jiné pečivo mě po ránu nějak neláká... Celé dilema mi vyřešil topinkovač.

Abychom si rozuměli, nejde o ten, do kterého shora strčíte suchý krajíc a opečete ho. Jde o ten “přiklápěcí”, který zavřete jako knihu. Právě s touto jednoduchou mašinkou jsem definitivně vyřešila svůj snídaňový problém.

Princip je jednoduchý - základem jsou dva plátky toustového chleba. Můžete si vybrat bílý, ale pokud dbáte na zdravou výživu, asi vám bude víc sedět některá zdravější varianta. V našich obchodech snadno koupíte “tousťák” s nápisem “tmavý”, ale to ještě nemusí nic zásadního znamenat - leckdy jsou jen obarvené. Skutečně celozrnný toustový chléb jsem objevila v Lidlu (mě chutná, ale mým dětem moc ne). Pokud máte další místa, kde celozrnný tousťák kupujete, budu moc ráda, když je napíšete do diskuse.

A pak už přichází kreativní fáze. Krajíce namažete máslem (narozdíl od studených sendvičů přijde u zapékaných toustů i ten horní “máslem nahoru”, díky tomu bude po zapečení lesklý a křupavý). Mezi ně vložíte náplň, která se s nimi zapeče, čímž získá další chuťový rozměr. Moje děti mají nejradši klasiku - šunku a sýr. Zapečená šunka a rozpuštěný sýr jsou delikatesy, takže proč ne? Naprosto chápu tuhle jednoduchou chuť. Já si ale s tousty ráda hraju. Zapékám v nich všechny možné druhy sýrů a uzenin i se zeleninou či ovocem a moc mě baví vymýšlet nové kombinace. A proto vám tady nabízím pár svých oblíbených kombinací a jako bonus přidávám ještě jednu od Jamieho Olivera.

Depositphotos_21250673_s

Mé nejmilejší náplně do zapečených toustů:

sýr s modrou plísní (nejradši mám gorgonzolu) + fíkový džem

sýr s modrou plísní + zralá hruška nakrájená na plátky + ořechy + pepř

camembert + plátky kapie (když se rozpečou, chuť je dokonalá) + pepř

camembert + pokrájená cherry rajčátka a chilli papričky + oregano a tymián

šunka + kroužky cibule, raději tenčí, aby se dobře propekly + lžička medu

A ještě po anglicku od Jamieho Olivera:

čedar + plátky žampionů + rukola + chorizo

Marianne je i na socialních sítích: Rozhovory s osobnostmi

Související články

Zábava
Srpnový úvodník šéfredaktorky Moniky Mudranincové: Když se z dovolené stane druhý domov

Srpnový úvodník šéfredaktorky Moniky Mudranincové: Když se z dovolené stane druhý domov

Zábava
Kvíz: Jak dobře se vyznáte v československých retro pojmech? Otestujte své znalosti

Kvíz: Jak dobře se vyznáte v československých retro pojmech? Otestujte své znalosti

Dům
V proluce mezi garážemi vznikl malý rodinný dům

V proluce mezi garážemi vznikl malý rodinný dům

Krása
Jak zvýraznit rty? Začněte používat produkt, na který nedaly dopustit už naše babičky

Jak zvýraznit rty? Začněte používat produkt, na který nedaly dopustit už naše babičky