Přejít k hlavnímu obsahu
Jídlo

Nedělní oběd s Karolínou: Můj přítel topinkovač

Dlouho jsem přemýšlela, co snídat. Mám ráda dobré muësli s jogurtem a čerstvým ovocem, ale jen v létě - v chladném období je mi z takové snídaně zima. Ovesnou kaši ne vždycky v ranním fofru stihnu uvařit. Nemám dokonce ani pekárnu v přízemí domu, a včerejší chléb ani jiné pečivo mě po ránu nějak neláká... Celé dilema mi vyřešil topinkovač.

Abychom si rozuměli, nejde o ten, do kterého shora strčíte suchý krajíc a opečete ho. Jde o ten “přiklápěcí”, který zavřete jako knihu. Právě s touto jednoduchou mašinkou jsem definitivně vyřešila svůj snídaňový problém.

Princip je jednoduchý - základem jsou dva plátky toustového chleba. Můžete si vybrat bílý, ale pokud dbáte na zdravou výživu, asi vám bude víc sedět některá zdravější varianta. V našich obchodech snadno koupíte “tousťák” s nápisem “tmavý”, ale to ještě nemusí nic zásadního znamenat - leckdy jsou jen obarvené. Skutečně celozrnný toustový chléb jsem objevila v Lidlu (mě chutná, ale mým dětem moc ne). Pokud máte další místa, kde celozrnný tousťák kupujete, budu moc ráda, když je napíšete do diskuse.

A pak už přichází kreativní fáze. Krajíce namažete máslem (narozdíl od studených sendvičů přijde u zapékaných toustů i ten horní “máslem nahoru”, díky tomu bude po zapečení lesklý a křupavý). Mezi ně vložíte náplň, která se s nimi zapeče, čímž získá další chuťový rozměr. Moje děti mají nejradši klasiku - šunku a sýr. Zapečená šunka a rozpuštěný sýr jsou delikatesy, takže proč ne? Naprosto chápu tuhle jednoduchou chuť. Já si ale s tousty ráda hraju. Zapékám v nich všechny možné druhy sýrů a uzenin i se zeleninou či ovocem a moc mě baví vymýšlet nové kombinace. A proto vám tady nabízím pár svých oblíbených kombinací a jako bonus přidávám ještě jednu od Jamieho Olivera.

Depositphotos_21250673_s

Mé nejmilejší náplně do zapečených toustů:

sýr s modrou plísní (nejradši mám gorgonzolu) + fíkový džem

sýr s modrou plísní + zralá hruška nakrájená na plátky + ořechy + pepř

camembert + plátky kapie (když se rozpečou, chuť je dokonalá) + pepř

camembert + pokrájená cherry rajčátka a chilli papričky + oregano a tymián

šunka + kroužky cibule, raději tenčí, aby se dobře propekly + lžička medu

A ještě po anglicku od Jamieho Olivera:

čedar + plátky žampionů + rukola + chorizo

Marianne je i na sociálních sítích:

Související články

Zábava
5 důvodů, proč si přečíst lednovou Marianne

5 důvodů, proč si přečíst lednovou Marianne

Zábava
Kvíz: Znáte hlavní města asijských států? Otestujte se v zeměpisném kvízu

Kvíz: Znáte hlavní města asijských států? Otestujte se v zeměpisném kvízu

Dům
Na místě staré stodoly stojí nový dům: Moderní bydlení s původním kouzlem

Na místě staré stodoly stojí nový dům: Moderní bydlení s původním kouzlem

Životní styl
Jak důležitý je milostný život ve vztahu? Víme, jak často se mu ideálně věnovat

Jak důležitý je milostný život ve vztahu? Víme, jak často se mu ideálně věnovat

×
  • Marianne
  • 899 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE + SKINPERFECT PRIMER + DIGI VERZE ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE + SKINPERFECT PRIMER + DIGI VERZE ZDARMA
  • Předplatit