Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Jídlo

Netradiční jarní pochutina: škvarky

Konečně je tu jaro! A ano, začíná se klubat jarní zelenina, všechno se zelená, rostou bylinky… Ale stejně jsou i v těchto dnech skvělé škvarky! Něvěříte? Zkuste tyhle dva recepty, ve kterých hrají hlavní roli.

ŠKVARKOVÉ PAGÁČE

    •    1 kg hladké celozrnné mouky
    •    200 ml smetany ke šlehání
    •    2 žloutky
    •    1 celé vejce na potírání
    •    2 kostky čestvých kvasnic
    •    500 g hrubě mletých škvarků
    •    1 PL škvařeného sádla (když jsou škvarky mastné, nemusí být)
    •    500 ml pnotučného mléka
    •    1 PL cukru do kvásku
    •    3,5 ČL soli
    •    drcený kmín nebo sezamové semínka na posypání

Postup:
Do 150 ml ohřátého mléka rozdrobte kvasnice, přídejte 1 PL cukru a nechte vzejít kvásek.
Z mouky, smetany, žloutků, poloviny mletých škvarků a mléka vypracujte hladké těsto. Přidejte kvásek a dodělejte těsto.
Přidejte druhou polovinou mletých škvarků a nechte těsto vykynout.
Vykynuté těsto na desce rozválejte na cca 1,5 - 2 cm hrubý plát. Se sítkem na protlačení brambor můžete udělat mřížkovou strukturu.
Z takhle připraveného těsta vykrajujte malé pagáče, které položte na plech a nechte ješte asi 30 minut dokynout. Nakynuté pagáče potřete vejcem a posypte kmínem nebo sezamovými semínky.
Pagáče pečte na 180 C cca 40 minut, dokud krásně nezezlátnou.

JARNÍ ŠKVARKOVÁ POMAZÁNKA 

pomazanka

•    300 g mletých škvarků  
•    1 menší cibule, nasekaná najemno  
•    3 - 4 sterilované okurky  
•    2 uvařená vejce  
•    1 stroužek česneku  
•    1, 5 PL plnotučné hořčice  
•    černý mletý pepř  
•    sůl

Postup:
Do větší mísy nastrouhejte najemno sterilované okurky a vejce uvařené natvrdo. Přidejte najemno nasekanou cibuli a utřený stroužek česneku. Okořeňte podle chuti. Přidejte hořčici, namleté škvarky a všechno zlehka promíchejte. Pro kyselější chuť můžete přidat pár kapek citronové šťávy. Hotovou pomazánku dochuťte a dosolte dle svých chutí. Na jaře můžete stroužek česneku nahradit čerstvým medvědím česnekem. Dodá pomazánce nazeměnitelnou jarní chuť. Podávejte s opečeným chlebem, bagetou nebo čerstvým pečivem.

Extra tip:

sádlo

Veděli jste?
Britská BBC zveřejnila seznam potravin seřazených z výživového hlediska. První místo drží mandle, druhé rostlina čerimoja a třetí mořská ryba okouník. A osmou příčku zaujalo vepřové sádlo! Vivat sádlo!

 
Marianne je i na socialních sítích: Rozhovory s osobnostmi

Související články

Zábava
Srpnový úvodník šéfredaktorky Moniky Mudranincové: Když se z dovolené stane druhý domov

Srpnový úvodník šéfredaktorky Moniky Mudranincové: Když se z dovolené stane druhý domov

Zábava
Kvíz: Jak dobře se vyznáte v československých retro pojmech? Otestujte své znalosti

Kvíz: Jak dobře se vyznáte v československých retro pojmech? Otestujte své znalosti

Dům
V proluce mezi garážemi vznikl malý rodinný dům

V proluce mezi garážemi vznikl malý rodinný dům

Krása
Jak zvýraznit rty? Začněte používat produkt, na který nedaly dopustit už naše babičky

Jak zvýraznit rty? Začněte používat produkt, na který nedaly dopustit už naše babičky