Přejít k hlavnímu obsahu
Jídlo

Oběd s Karolínou: Smažím jen v létě

Je to divné, že, smažit v létě? Většina z nás v létě přechází na lehounká těstovinová jídla, saláty a grilovanou zeleninu... Já jdu ale proti proudu, a o letních nedělích se z mého okna line libá vůně smažených řízků, žampiónů a květáku. Vysvětlím vám proč.

Vyrůstala jsem v 80. letech minulého století na malém městě. Tenkrát ještě v Čechách nefrčely všechny ty nové jídelní trendy, většina hospodyní zkrátka vařila totéž, co jejich maminky, babičky a prababičky, a představa že o víkendu dají rodině k obědu grilovaného lososa se salátem byla poukázkou na rozvod (případně na naštvaný odchod manžela do hospody na guláš).

A zatímco po celý rok jsou okna zavřená a tak nemáte ponětí, jaké vůně se za nimi linou, od května do září jsem běhala s míčem v uličkách naší čtvrti a ze všech oken se linula - vůně řízků. Od té doby mám řízky spojené s létem, se sluncem rozpálenými chodníky, cinkáním jídních kol a ťukáním míče o asfalt. Takhle jsem žila, když mi bylo deset, a asi mi to už nikdo neodpáře. V létě ráno otevřu okno v kuchyni, pustím slunce dovnitř, a po snídani začínám naklepávat.

Má to i praktický důvod - když se do něčeho smaženého pustím v zimě, musím zapnout digestoř na nejvyšší stupeň, abych se pak doma necítila několik hodin jako ve špatné restaraci. V létě si vůni smažení odnese větřík oknem, a tak se nemusím trápit, jak ji dostat z koberců a závěsů.

A můj tip? Já osobně mám nejradši řízky vepřové a telecí, ale moje děti trvají na kuřecích - a to ne na stehenních, které jsou přece jen šťavnaté, ale na suchých prsních. Od doby, kdy jsem je den předem začala marinovat v jogurtu, mám konečně šťavnaté i ty prsní. Je to úplně jednoduché.

V misce si rozšlehejte vajíčko s malým kelímkem bílého jogurtu, osolte a opepřete. Kuřecí prsní řízky jemně naklepejte (na předem namočeném prkénku, aby vám neodsálo šťávu) a naložte přes noc do jogurtové směsi. Druhý den je jen obalte ve strouhance (směs nemusíte nijak stírat, prostě řízky jen vyndejte). A pak už je normálně osmažte. Nešetřete olejem, aby byly rovnoměrně zlatavé. Po osmažení z nich odsajte přebytečný olej papírovou utěrkou. Mám je nejradši klasicky - s vařenými novými bramborami, a okurkovým salátem. Hezké léto!

Marianne je i na sociálních sítích:

Související články

Zábava
5 důvodů, proč si přečíst lednovou Marianne

5 důvodů, proč si přečíst lednovou Marianne

Zábava
Kvíz: Znáte hlavní města asijských států? Otestujte se v zeměpisném kvízu

Kvíz: Znáte hlavní města asijských států? Otestujte se v zeměpisném kvízu

Dům
Na místě staré stodoly stojí nový dům: Moderní bydlení s původním kouzlem

Na místě staré stodoly stojí nový dům: Moderní bydlení s původním kouzlem

Životní styl
Jak důležitý je milostný život ve vztahu? Víme, jak často se mu ideálně věnovat

Jak důležitý je milostný život ve vztahu? Víme, jak často se mu ideálně věnovat

×
  • Marianne
  • 899 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE + SKINPERFECT PRIMER + DIGI VERZE ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE + SKINPERFECT PRIMER + DIGI VERZE ZDARMA
  • Předplatit