Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Jídlo

Oběd s Karolínou: Zmrzlá myš

Kdysi jsem koupila formičky na nanuky, ačkoliv jsem vůbec netušila, jestli je někdy použiju - zkrátka se mi zalíbily v obchodě s domácími potřebami. Někdy si člověk koupí domů věc, která pak jen překáží. Nanukové formy se ovšem ujaly, a já vám dneska chci prozradit jednu z našich nejoblíbenějších náplní.

Nejlepší čokoládový nanuk, jaký jsem kdy jedla, vznikl vlastně náhodou - tak už to v kuchyni často chodí... Udělala jsem tenkrát čokoládovou pěnu (neboli čokoládovou myš, chocolate mousse), a protože naše rodina jí všechno sladké po malých dávkách, po naplnění osmi malých skleniček mě napadlo zbytek dát mrazit ve formičkách na nanuky. Moc jsem si od toho neslibovala, ale vznikla naprosto dokonalá, vláčná, temně čokoládová zmrzlina, a od té doby jíme myš už jenom zmrzlou. Někdy do ní přidám plátky mandlí, někdy trošku alkoholu (třeba pomerančového likéru, ale pozor, moc to nechutná dětem), osvědčily se mi také nalámané karamelové sušenky, ale tady se můžete vyřádit podle svých představ.
Stejným způsobem můžete dobrého nanuka vyrobit i z dalších pěn (v Marianne vyšel třeba recept na pěnu šampaňskou, ale skvělé jsou i ovocné - mangová, banánová, malinová - receptů je plný internet, stačí zapátrat. A pokud chcete pro začátek vyzkoušet mou prapůvodní čokoládovou verzi, tady je recept.


Čokoládová pěna (Mousse au chocolat)
180 g hořké čokolády (nejlépe 75% kakaa)
třtinový cukr dle chuti (pokud máte rádi hořkou, není potřeba)
1 lžíce másla
75 ml vody
3 žloutky
3 bílky

1) Čokoládu nalámejte do kastrůlku, přidejte cukr, máslo a vodu a rozpusťte ve vodní lázni. Odstavte z ohně, vmíchejte žloutky a nechte vychladnout.
2) Ušlehejte tuhý sníh z bílků. Až vám čokoládová směs vychladne, sníh do ní lehce metličkou zašlehejte. Směsí můžete naplnit formičky na nanuky, ale samozřejmě je výborná i jen vychlazená v mističkách...