Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Dům

Dům z barevných okenic je plný světla a zeleně

Rekonstrukce s architektonickým studiem nemusí investorům udělat díru do peněženky. Důkazem je tenhle padesát let starý dům ve Vietnamu, který pod odborným dohledem získal nový styl. K jeho proměně využili architekti staré okenice a vintage nábytek, který majitel posbíral po přátelích. Dům teď slouží jako veganské bistro s ubytováním pro turisty a je plný slunce, rostlin a věcí s příběhem.

Anna Černotová | 1. 04. 2019

Dům z roku 1965 stojí v širším centru Ho Či Minova města ve Vietnamu a svého budoucího majitele, který se živí jako realitní agent, zaujal hned na první pohled. K rekonstrukci si přizval architektonické studio Block Architects a když jim sdělil svůj záměr – otevřít zde veganské bistro Vegan House s autentickou vietnamskou kuchyní a turistům nabídnout i několik míst k ubytování, dospěli společně ke stylu, v jehož duchu by se celá rekonstrukce měla ubírat. 

Galerie: Rekonstrukce vietnamského bistra ve vintage stylu
Mohlo by se vám líbit

Herečka Andrea Růžičková nás pozvala na návštěvu svého venkovského domova

Místo pro život. Tak říká oblíbená herečka svému venkovskému ráji, který si s manželem pořídila. Kamenný dům původem ze šestnáctého století částečně opravili vlastníma rukama.
marianne.cz

Hlavně udržitelně

Majitel měl velké množství vintage nábytku, který posbíral po přátelích a známých, a protože jeho přání bylo zvládnout stavbu s co nejmenšími investicemi a zároveň s ohledem na životní prostředí, architekti začlenili do projektu spoustu starých věcí, které zde dostaly novou příležitost: od interiérového vybavení až po velké množství starých okenic, které jsou pro domy v této oblasti typické. Ty zároveň dobře posloužily jako způsob, jak do úzkého a dlouhého domu dostat co nejvíce světla: tvoří totiž nejenom fasádu, ale i střechu domu. V interiéru, který je díky tomu plný slunečních paprsků, se tak líbí nejen veganům, ale i spoustě živých rostlin, které do Vegan House přirozeně patří. 

Mohlo by se vám líbit

Proměna nepraktické terasy v kouzelné letní posezení s přímořskou atmosféru

Eva Jirotková miluje výhled ze své terasy. Terasa je na západní straně domu a celé odpoledne na ni intenzivně praží slunce. V létě se proto na ní nedalo sedět a i uvnitř domu bylo velké horko. Důležité tedy bylo vyřešit zastínění a v neposlední řadě i její využití.
marianne.cz

Související články

Dům
Starou kamennou kapli přestavěli v překvapivě útulné a romantické ubytování

Starou kamennou kapli přestavěli v překvapivě útulné a romantické ubytování

Dům
Zrcadlový dům: Stavba, která se stala součástí lesa

Zrcadlový dům: Stavba, která se stala součástí lesa

Dům
Historická perla Jizerských hor: Zrekonstruovaná chalupa s moderním vybavením a saunou

Historická perla Jizerských hor: Zrekonstruovaná chalupa s moderním vybavením a saunou

Dům
Neuvěřitelná přeměna: Jak se fara z 15. století stala luxusním domovem se sedmi ložnicemi

Neuvěřitelná přeměna: Jak se fara z 15. století stala luxusním domovem se sedmi ložnicemi