Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Byt

Pražský byt si kvůli nedostatečnému pocitu soukromí vyžádal celkovou rekonstrukci

Přáním majitelů devadesátimetrového bytu bylo vytvořit domov, který poskytne pocit vzdušnosti a prostornosti a zároveň možnost oddělit denní aktivity tak, aby se členové domácnosti navzájem nerušili.

Terezie Benoni | 13. 10. 2023

„Mladý pár nás oslovil s žádostí o radu při výběru svého budoucího nového domova. Nakonec padla volba na prostorný, více než 90 metrů čtverečních velký byt, který si vyžádal kompletní rekonstrukci. Byt se nachází ve funkcionalistickém domě v centru Prahy, ale zároveň v bezprostřední blízkosti zeleně,“ popisuje situaci architektka Katarína Varsová ze studia Formafatal. „Úpravou dispozice jsme získali velký podélně prosvětlený obytný prostor. Díky velkým oknům je v souvislosti s dispozičním zlepšením vidět do zeleně korun stromů i z centrální obytné části bytu. Hráli jsme si s průhledy jak do exteriéru, tak mezi vnitřní prostory bytu. Centrem dispozice je kuchyně s masivním dubovým jídelním stolem, která odděluje obývací pokoj a pracovnu, později přebudovanou na dětský pokoj. Ložnice je umístěna v samostatném bloku, propojená s denní osvětlenou koupelnou.“

Galerie: Domácnost, kde se její obyvatelé neruší
Mohlo by se vám líbit

Torzo stodoly posloužilo jako kulisy pro dům za minimum nákladů

Pro realizaci stavby byl vybrán pozemek bývalé stodoly, ze které se do současnosti dochovalo pouze obvodové torzo. Na polosamotě vznikl pod taktovkou architektů ze studia Labor13 jedinečný prostor, který byl vsazen mezi prastaré zdi.
marianne.cz

Byt zdobí beton, parkety a černé terazzo

„Hlavní motiv propojení interiéru jsme hledali společně s klientem a žádná z myšlenek nebyla přesně taková, jakou jsme si přáli, dokud se náhodou neodhalila krásně zpracovaná betonová trámová stropní konstrukce, částečně s viditelnou kresbou dřevěného bednění,“ vzpomíná autorka projektu. Nosnými prvky interiéru se tak stal betonový trámový strop, masivní dlouhé parapety z černého terazza, renovované dubové parkety. Tyto základní detaily doplňují jednoduché barvy a materiály – bílá, černá, kov, betonové povrchy a dubové dřevo. Spojujícím prvkem nábytku v hlavním obytném prostoru je velká a dlouhá knihovna, procházející celou šířkou dispozice. Kabely jsou umístěny v kovových trubkách podél stropních profilů, design vypínačů a zásuvek (Berker řada 1930) byl zvolen jako připomínka klasických otočných vypínačů. Stěny koupelen jsou obloženy matnou keramickou mozaikou, v jemných tónech krémové a matné zelené, doplněné hrubým kontrastem v betonových umyvadlech, betonové mazanině na podlahách v kombinaci s černými kovovými rámy, bateriemi, madly a svítidly.

Zdroj informací: Studio Formafatal

Mohlo by se vám líbit

Dva domy, srnky a stromy

Při rekonstrukci jihočeské chalupy byl zásadní respekt k původnímu stavení a použití tradičních postupů. Přírodní materiály jako dřevo, kámen a hlína a jejich ruční opracování vnáší do stavby nedokonalost, která se stává zásadním aspektem projektu.
marianne.cz
Zdroj článku

Související články

Byt
Bydlení snů v Praze: Měl tu stát fotbalový stadion, nyní se majitelé z jedenáctého patra kochají výhledem na Pražský hrad

Bydlení snů v Praze: Měl tu stát fotbalový stadion, nyní se majitelé z jedenáctého patra kochají výhledem na Pražský hrad

Byt
Původně tmavý a zbytečně členitý byt prošel zásadní proměnou: Odstranili dělící stěny, zrušili úzký obývací pokoj a jednu z ložnic

Původně tmavý a zbytečně členitý byt prošel zásadní proměnou: Odstranili dělící stěny, zrušili úzký obývací pokoj a jednu z ložnic

Byt
V bývalé pražské tiskárně vznikl byt, který působí jako dřevěná chatka

V bývalé pražské tiskárně vznikl byt, který působí jako dřevěná chatka

Byt
Ačkoli je byt v přízemí, jedná se o světlý a příjemný prostor

Ačkoli je byt v přízemí, jedná se o světlý a příjemný prostor