Přejít k hlavnímu obsahu
Inspirace

Vánoční pečení krok za krokem a bez stresu: Praktické vychytávky a osvědčené triky

Vánoce bez domácího cukroví by prostě nebyly ono. Vůně perníku, křehkost lineckého nebo sladkost vosích hnízd, kdo by to nemiloval. Jenže předvánoční představy o pohodlném a poklidném pečení často končí naháněním času a šuplíky plnými ingrediencí, které ve výsledku ani nespotřebujete. Co kdybyste to letos udělali jinak?

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Martina Mádlová | 7. 12. 2025

Pečení cukroví je pro mnoho domácností sváteční rituál, ale také logistická a plánovací výzva. Správné načasování, plán nákupů, volba druhů cukroví podle trvanlivosti a samozřejmě i skladování, to všechno dohromady může snadno způsobit, že z radosti uděláte stres. Pokud si ale napíšete harmonogram, připravíte suroviny včas a vše rozmyslíte s předstihem, může být všechno úplně jinak. Domácí pečení má stále neocenitelnou hodnotu, chuť, vůni i tradici. 

Galerie: Snadnější vánoční pečení
Mohlo by se vám líbit

Cukroví je zase na odpis: Tvrdé perníčky nemusí skončit v koši, ale na stromečku

Perníky připravené s láskou, poleva krásná, vůně božská. A pak najednou zazvoní realita. Tvrdé jako beton. Ani po týdnu, ani po dvou, pořád nic. A člověku je líto je vyhodit. Přitom existuje spousta cest, jak jim dát nový život. Tvrdé cukroví není konec světa. Může být krásnou ozdobou, součástí dekorací nebo klidně dárkem, který potěší víc než očekávané „měkké“ cukroví.
marianne.cz

Kdy začít péct vánoční cukroví? Harmonogram pomáhá

Ideální je začít s pečením cukroví už v době adventu. Některé druhy, například, si zaslouží dlouhé odležení, ty připravujte minimálně dva až tři týdny před Vánoci, lineckému stačí dva týdny a u některých receptů i týden. Poslední týden pak zůstane čas na kokosky, křehké cukroví, pusinky a nepečené kousky, zdobení perníčků, plnění marmeládou a máčení v polevě. Díky rozložení pečení do etap se vyhnete stresu, zbytečnému spěchu i přeplněné kuchyni.

Ale kdo říká, že musí jít vždycky o to samé? Letos můžete přidat i máčené ořechy, perníčky s jiným kořením, novou polevou nebo třeba nepečené cukroví s ořechy a čokoládou, mix klasiky a novinek vnese do pečení energii.

Info ikona
Zdobené perníčky

Pomůcky a suroviny si připravte dopředu

Aby byla práce v kuchyni plynulá, není radno spoléhat se, že „něco určitě máme“. Je dobré připravit si dopředu mouku, cukr, ořechy, kokos, kakao, máslo, vanilku, příslušné formičky, plechy a pečicí papír. Pokud plánujete zdobení, sáhněte po zdobících sáčcích, vykrajovátkách s různými tvary, případně po jedlé polevě či čokoládě. Ušetří vám to spoustu času a během pečení se vám už nechce na poslední chvíli řešit detaily. Dobré je také mít nachystané dózy, krabice nebo vzduchotěsné nádoby, které se ideálně hodí pro skladování cukroví, aby zůstalo křehké nebo vláčné, podle toho, co chcete.

Triky a vychytávky, které šetří čas i nervy

Pokud nechcete péct každý druh zvlášť, připravte těsto pro vícero druhů naráz, ideálně univerzální linecké. Z toho upečete více tvarů cukroví a ušetříte práci. Není ani problém některá těsta nechat v mrazáku. Dokonce je pak takové cukroví ještě lepší. Určitě zvažte nepečené cukroví jako kuličky, vosí hnízda, kousky s ořechy či čokoládou. Je to rychlé, snadné a skvělé řešení, když nestíháte. Pokud děláte slepované cukroví (linecké, rohlíčky, perníčky), dejte mu čas. Nechte ho odležet, chutě tak mají šanci se propojit. Marmeládou slepené cukroví zvládne i 2 týdny.

Info ikona
Cukrové šišky

Malé tajemství: Pokud chcete, aby cukroví mělo tu správnou konzistenci k Vánocům, nechte ho odležet několik dnů až týden. Vůně se rozvine, struktura zvláční a chutě se spojí.

Správné skladování zachová chuť a čerstvost

Jakmile cukroví vychladne, přichází na řadu správné skladování. Pro cukroví, které musí zůstat křupavé, jako pusinky či sušenky, volte dobře těsnící dózy. Vláčené druhy potřebují spíš krabice, papírové ubrousky a hedvábný papír.

Ještě mnohem víc inspirace a nápadů vás čeká v aktuálním Marianne Bydlení, které najdete na stáncích i online!

Mohlo by se vám líbit

Čtyři adventní neděle: Proč na adventním věnci postupně rozsvěcujeme svíčky?

Adventní věnec není jen ozdoba na stůl. Každá jeho svíčka v sobě nese příběh, starou symboliku i kousek tiché naděje. A právě to postupné rozsvěcování dává tomuto zimnímu období zvláštní kouzlo, které si dodnes drží sílu spojovat rodiny i celé vesnice.
marianne.cz
Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×