Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Dokonalé linecké, skvostné rohlíčky, nadýchaná vánočka a křehké ořechy podle Nadi Pohlreichové a Denisy Neprašové

Linecké, rohlíčky, ořechy... Stálice českých Vánoc! Letos je pro vás napekla dvojice žen, která „cukraří“ v útulném podniku nedaleko Prahy... Své recepty prozradily pro Marianne Venkov & styl.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách

Rohlíčky s vlašskými ořechy

• 300 g másla
• 80 g moučkového cukru
• 400 g hladké mouky
• špetka soli
• 100 g mletých vlašských ořechů
• 1 žloutek
• vanilkový a moučkový cukr

Jak na to?

1. V míse smíchejte mouku, moučkový cukr, sůl, ořechy a žloutek. Studené máslo nakrájejte na kostky a co nejrychleji ho zapracujte do směsi ostatních surovin.

2. Vypracujte hladké těsto, zabalte ho do potravinová fólie a nechte v ledničce ideálně do druhého dne odpočinout.

3. Troubu předehřejte na 180 °C. Vyndejte těsto z ledničky a ukrajujte z něj přiměřeně velké kousky, které pěchujte do připravených formiček, případně rohlíčky tvarujte ručně.

4. Vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Plech s rohlíčky vložte do trouby a pečte asi 15 minut dorůžova.

5. Ještě horké je opatrně obalujte ve směsi vanilkového a moučkového cukru.


NAĎA RADÍ: „Do tradičních rohlíčků patří mandle, ale moje babička mě naučila používat mleté vlašské ořechy. Chuť je pak výraznější.“

Info ikona

Nejjemnější linecké

• 200 g hladké mouky + na podsypání
• 120 g másla
• 60 g moučkového cukru
• 2 žloutky
• 1 vanilkový cukr
• rybízová, šípková či jiná kyselejší zavařenina dle chuti na potření

Jak na to?

1. Máslo pokojové teploty nakrájejte na kostky a zapracujte ho k ostatním surovinám na těsto. Vypracujte hladké těsto a nechte ho minimálně 3 hodiny, nejlépe však přes noc, odpočinout v ledničce.

2. Troubu předehřejte na 170 °C. Na pomoučněné podložce vyválejte z těsta slabší plát a vykrajujte z něj kolečka. Do polovičního množství koleček udělejte menším vykrajovátkem uprostřed dírku. Vyskládejte v dostatečných rozestupech kolečka na plech vyložený pečicím papírem.

3. Vložte plech do trouby a pečte asi 5 minut. Čas je však pouze orientační, raději ohlídejte, zda už kolečka mají narůžovělou barvu – toť správná chvíle vyndat je.

4. Vychladlá kolečka slepujte k sobě zavařeninou, nakonec ještě pocukrujte.


NAĎA RADÍ: „I když se těsto při válení sebevíc lepí, nepřidávejte mouku. Aby se kolečka rozležela opravdu dokřehka, je zapotřebí dodržet přesné dávky surovin.“

Info ikona
Mohlo by se vám líbit

Kvíz: Jak dobře znáte tradiční i netradiční vánoční cukroví?

Vánoce jsou za dveřmi a s nimi už brzy provoní domácnosti vůně čerstvě upečeného cukroví. Poznáte své oblíbené nejen podle chuti, vůně ale i podle obrázku? Vyzkoušejte náš kvíz a hned uvidíte, jak dobře se vyznáte v tradičních i méně známých vánočních dobrotách. Nemusíte mít obavy, malou nápovědu vám dáme.
marianne.cz

Nadýchaná vánočka

• 1 kostka droždí
• 500 g hladké mouky dvounulky
• 100 g másla
• 2 žloutky
• 250 ml plnotučného mléka či smetany
• 120 g krupicového cukru
• 1 hrst rozinek namočených v rumu
• sůl
• vejce na potření
• 1 hrst mandlí
• moučkový cukr

Jak na to?

1. Smíchejte mouku, droždí, sůl, máslo, žloutky, mléko, cukr a uhněťte hladké těsto. Zapracujte rozinky. Těsto zakryjte utěrkou a nechte v teple minimálně hodinu, než vzejde. 

2. Troubu předehřejte na 165–170 °C. Z vykynutého těsta odkrájejte tolik kousků, z kolika pramenů chcete vánočku plést. Každý kus těsta vyválejte do tvaru silnějšího a delšího válečku a pusťte se do pletení. Nejčastěji se plete ze šesti pramenů, někdo se přiklání k vícepatrové verzi s osmi prameny vespod, třemi uprostřed a dvěma nahoře. Záleží na zkušenostech, na internetu lze najít i návodná videa pro začátečníky. A řešení existuje i pro ty, kdo se do pletení vůbec pouštět nechtějí – těsto vlít do formy na vánočku, která dodá ten správný vzhled.

3. Upletenou vánočku přikryjte utěrkou a nechte ještě hodinu na teplém místě kynout.       

4. Před vložením do trouby potřete vánočku rozšlehaným vejcem a posypte mandlemi.
Vložte do předehřáté trouby a pečte asi 35 min. V průběhu pečení vánočku občas zkontrolujte, a pokud by se seshora začala připalovat, zakryjte vršek alobalem.

5. Špejlí vyzkoušejte, zda je vánočka hotová, a pokud se těsto nelepí, můžete ji vyjmout z trouby a nechat vychladnout. Před podáváním pocukrujte.


DENISA RADÍ: „Vánočku nechte opravdu řádně vykynout, jen tak si udrží tvar. Před pečením je dobré do ní seshora zapíchnout tři až čtyři špejle.“

NAĎA POHLREICHOVÁ A DENISA NEPRAŠOVÁ (drží vánočku) tvoří moderní dorty i cukrovinky z tradičních a hlavně kvalitních surovin. Více informací se dozvíte na Malapekarna.cz

Info ikona
Mohlo by se vám líbit

Vánoce podle Marianne: Vánočka, vaječňák a legendární pohádky

Do kolika let redaktorky Marianne věřily na Ježíška? Na jaké štědrovečerní tabuli najdeme nejlepší bramborový salát? A kdo si Štědrý den nedokáže představit bez zdobení stromku v Šáreckém údolí?
marianne.cz

Křehké ořechy

TĚSTO:
• 300 g hladké mouky
• 150 g moučkového cukru + trocha na posypání
• 110 g najemno namletých vlašských ořechů
• 200 g másla + na vymazání formiček

KRÉM:
• 300 g změklého másla
• 300 g moučkového cukru
• 200 g najemno namletých ořechů
• 1 lžíce rumu

Jak na to?

1. Smíchejte ingredience na těsto a propracujte je tak, aby bylo hladké a kompaktní. Zabalte ho do potravinové fólie a nechte minimálně 3 hodiny, nejlépe však přes noc, odležet v lednici.                         

2. Troubu předehřejte na 170 °C. Připravte si formičky na ořechy (sudý počet), vymažte je máslem. Vyndejte těsto, odkrajujte z něj kousky a každý vmáčkněte do jedné formičky. Rozložte na plech. 

3. Vložte plech s formičkami do trouby a pečte asi 15 minut do zlatorůžové barvy.     

4. Mezitím vyšlehejte ingredience na krém a odložte do chladu.       

5. Nyní přijde na řadu krém: vždy jím slepte dva kusy k sobě, aby vznikl krásně tvarovaný ořech. Rozložte na tác či talíř a pocukrujte.

DENISA RADÍ: Formičky na ořechy nevymývejte saponátem. Když se na nich udrží trocha mastnoty, těsto se pak tolik nelepí.“

VOŇAVÉ KOŘENÍ bývalo součástí vánočkového těsta dle našich babiček. Zkuste jako ony anýz nebo muškátový květ.

Info ikona
Mohlo by se vám líbit

Snadné pečení: Čokoládové sušenky s pekanovými ořechy

Ať už patříte mezi čokoholiky, nebo ne, tyhle sušenky si stoprocentně zamilujete!
marianne.cz

Článek vyšel pod původním titulkem Velké laskominy z Malé pekárny v časopise Marianne Venkov & styl číslo 12/2024. Všechna vydání časopisu naleznete za zvýhodněnou extra cenu zde.

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×