Nadýchaná vánočka
• 1 kostka droždí
• 500 g hladké mouky dvounulky
• 100 g másla
• 2 žloutky
• 250 ml plnotučného mléka či smetany
• 120 g krupicového cukru
• 1 hrst rozinek namočených v rumu
• sůl
• vejce na potření
• 1 hrst mandlí
• moučkový cukr
Jak na to?
1. Smíchejte mouku, droždí, sůl, máslo, žloutky, mléko, cukr a uhněťte hladké těsto. Zapracujte rozinky. Těsto zakryjte utěrkou a nechte v teple minimálně hodinu, než vzejde.
2. Troubu předehřejte na 165–170 °C. Z vykynutého těsta odkrájejte tolik kousků, z kolika pramenů chcete vánočku plést. Každý kus těsta vyválejte do tvaru silnějšího a delšího válečku a pusťte se do pletení. Nejčastěji se plete ze šesti pramenů, někdo se přiklání k vícepatrové verzi s osmi prameny vespod, třemi uprostřed a dvěma nahoře. Záleží na zkušenostech, na internetu lze najít i návodná videa pro začátečníky. A řešení existuje i pro ty, kdo se do pletení vůbec pouštět nechtějí – těsto vlít do formy na vánočku, která dodá ten správný vzhled.
3. Upletenou vánočku přikryjte utěrkou a nechte ještě hodinu na teplém místě kynout.
4. Před vložením do trouby potřete vánočku rozšlehaným vejcem a posypte mandlemi.
Vložte do předehřáté trouby a pečte asi 35 min. V průběhu pečení vánočku občas zkontrolujte, a pokud by se seshora začala připalovat, zakryjte vršek alobalem.
5. Špejlí vyzkoušejte, zda je vánočka hotová, a pokud se těsto nelepí, můžete ji vyjmout z trouby a nechat vychladnout. Před podáváním pocukrujte.
DENISA RADÍ: „Vánočku nechte opravdu řádně vykynout, jen tak si udrží tvar. Před pečením je dobré do ní seshora zapíchnout tři až čtyři špejle.“
NAĎA POHLREICHOVÁ A DENISA NEPRAŠOVÁ (drží vánočku) tvoří moderní dorty i cukrovinky z tradičních a hlavně kvalitních surovin. Více informací se dozvíte na Malapekarna.cz