Přejít k hlavnímu obsahu
Inspirace

Zapomeňte na dýňovou polévku: Zkuste pět originální receptů, které vás příjemně překvapí

Dýně patří k podzimu stejně jako spadané listí a chladná rána. Jenže proč se spokojit jen s klasickou polévkou? Tahle sezónní zelenina má mnohem širší potenciál. Přinášíme pět originálních tipů, jak z ní připravit slané i sladké dobroty, které vás překvapí chutí i nápadem.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Martina Mádlová | 2. 10. 2025

Dýně mají dlouhou historii. Původně pochází z Ameriky, kde je pěstovali už před tisíci lety. Postupně se staly základem podzimní kuchyně po celém světě. Dnes je bereme jako samozřejmost na trzích i zahradách, ale v kuchyni stále umí překvapit. Jejich jemně nasládlá chuť se skvěle kombinuje s orientálním kořením, italskými sýry i sladkými dezerty.

Info ikona
Dýňový hummus

Dýňový hummus je klasika s novou jiskrou

Dýně dodá hummusu jemnější chuť a podzimní barvu. Stačí upečenou dýni rozmixovat s vařenou cizrnou, tahini, česnekem, citronovou šťávou a olivovým olejem. Když přidáte česnek, římský kmín nebo špetku chilli, získáte pomazánku, která se hodí k čerstvému chlebu i křupavé zelenině. A navíc se postará o dávku vitamínů a vlákniny.

Mohlo by se vám líbit

Dýně: Kdy je sklízet a jak je skladovat, aby vydržely celou zimu

Podzim bez dýní si na venkově těžko představit. Záhony září oranžovou, žlutou i zelenou barvou a z každého dvora se směje pár vyřezaných krasavic. Dýně ale nejsou jen dekorace. Patří k nejvděčnějším plodinám zahrady. V polévce, bábovce i jen tak pečené chutnají výtečně a díky správnému skladování dokážou vydržet až do jara. Stačí vědět, kdy je sklízet a jak se o ně postarat.
marianne.cz
Info ikona
Dýňové gnocchi

Lahodné gnocchi s dokonalou chutí

Skvělé italské gnocchi nemusí být jen z brambor. Skvěle chutná i z batátů, cukety, červené řepy či dýně. Upečte ji na 200 °C doměkka, rozmixujte a smíchejte s vejcem, parmezánem, solí, pepřem a špetkou muškátového oříšku. Zapracujte mouku, vytvořte nelepivé těsno a nakrájejte na malé kousky, které povaříte v osolené vodě. Na olivovém oleji osmahněte cibuli, česnek, přidejte rajčata, osolte, dejte pepř a malinko cukru. Krátce povařte a můžete servírovat. Na gnocchi s omáčkou dejte ještě mozzarellu, pražená dýňová semínka a čerstvé bylinky.

Info ikona
Dýňové rizoto

Dýňové rizoto rovnou v dýni

Pro by nemohla posloužit dýně rovnou jako talíř? Kupte mini dýně, seřízněte vršek, vydlabejte a uvnitř potřete olejem. Osolte, opepřete a pečte při 180 °C cca 20 až 25 minut. Musí být měkké, ale držet tvar. Následně naplňte rizotem nebo jinou směsí. Můžete podávat.

Info ikona
Dýňový burger

Dýňový burger s křupavou zeleninou a svěžím dipem

První rostlinný burger vznikl v roce 1982 v americkém Oregonu. Vytvořil ho Paul Wenner, který místo masa použil směs z ovesných vloček, rýže, hub a sýra a nazval ji Gardenburger. Vy si podobný můžete připravit z pečené dýně. Tu rozmixujte s cizrnou, parmezánem, vejcem a kořením. Z této směsi vytvořte placičky a upečte. Podávejte v housce, doplňte salátem, křupavou zeleninou a dipem například z polotučného tvarohu Tatra, citronové šťávy, česneku a bylinek.

Info ikona
Dýňový cheesecake

Cheesacake s dýňovým pyré

Dýně má místo i v dezertech a cheesecake si o dýni přímo říká. Byl známý dokonce už v Řecku, kde měl výsadní postavení. Na prvních olympijských hrách v roce 776 př. n. l. ho dostávali sportovci jako zdroj energie. Náš dýňový vytvoříte tak, že rozdrtíte máslové sušenky, přimícháte rozpuštěné máslo a vtlačíte do formy jako základ. Poté vyšlehejte náplň z dýňového pyré, tvarohu, čerstvého smetanového sýra, vajec a malinkého množství cukru. Můžete dochutit vanilkou, skořicí či hřebíčkem. Nalijte na korpus a ve vodní lázni „upečte“ dozlatova. Nechte vychladit a podávejte například ke kávě. Kousky dortu můžete ozdobit ještě šlehačkou.

Mohlo by se vám líbit

Dýňové recepty, které si na podzim zamilujte: Zkuste hřejivou polévku i lahodný dezert

Dýně je jedním z pokladů podzimu, které potěší chutí i na pohled. Její oranžová barva, hebká dužina a sladce ořechová chuť mají mnohá využití. Ať už ji pěstujete na zahradě, nebo nakoupíte na tržnici, nabízí se spousta způsobů, jak ji zpracovat. My jsme pro vás vybrali tři recepty, které opravdu stojí za to: teplou polévku, lehký dezert i vydatné hlavní jídlo.
marianne.cz
Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×